Afbeelding
Sietse de Boer

Afspraken oeveronderhoud Turfroute blijven overeind

Nieuws

BEETSTERZWAAG De gemeente Opsterland heeft met de provincie Fryslân, het Wetterskip en de gemeente Ooststellingwerf afspraken gemaakt over het toekomstig onderhoud van de oevers langs de Turfroute. Deze blijven in grote lijnen zoals het was. 

In de praktijk betekent dit dat de oevers binnen de bebouwde kom van Gorredijk (circa zes kilometer) de verantwoordelijkheid blijven van de gemeente Opsterland. Voor de oevers buiten de bebouwde kom is de provincie Fryslân verantwoordelijk. De oevers van de Nije Feart buiten de bebouwde kom van Terwispel zijn in handen van het Wetterskip. De gemeente Opsterland is verantwoordelijk voor de oevers binnen de bebouwde kom van Terwispel. 

In 2020 ontstond er in bestuurlijk Fryslân commotie over een plan dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de oevers binnen de provincie moet regelen. Van bijna tachtig procent van de circa 1.800 kilometer aan oevers van vaarwegen was namelijk niet bekend wie voor het onderhoud verantwoordelijk is. Het plan viel bij de gemeente Opsterland verkeerd; zij wil vasthouden aan eerder gemaakte afspraken over het onderhoud van de Turfroute. In het nieuwe plan zou Opsterland de verantwoordelijkheid voor 25 kilometer oever extra krijgen, met alle bijbehorende kosten. 

De partijen hebben nu een maatwerkakkoord over de eerdere Turfroute-overeenkomst. De afspraak moet nog wel worden goedgekeurd door Provinciale Staten. Er is nog geen duidelijkheid over het onderhoud van de oevers van het Polderhoofdkanaal, aangezien er nog overeenstemming moet komen over het vaarbeheer van het kanaal. Is dat geregeld, dan volgt ook uitwerking van het oeverbeheer. Hierbij speelt ook het wegwerken van achterstallig onderhoud een belangrijke rol. 

De provincie, de gemeenten en het Wetterskip hebben ook afspraken gemaakt over een speciaal oeverfonds voor het onderhoud van oevers aan smalle vaarwegen. Opsterland stort jaarlijks tienduizend euro in het fonds, maar kan projectmatig ook aanspraak maken op bijdragen uit dit fonds.

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 6 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51