Iryna Radionova en de veertien Oekraïense leerlingen op de BHS in Gorredijk.
Iryna Radionova en de veertien Oekraïense leerlingen op de BHS in Gorredijk. Foto: Sietse de Boer

Oekraïense Iryna geeft op BHS les landgenoten

Nieuws

GORREDIJK Een oorlog neemt veel, maar opent ook deuren. Met die instelling staat Iryna van der Kooi-Radionova dagelijks voor de klas op de Burgemeester Harmsma School. De Oekraïense lerares heeft een klas met veertien jonge landgenoten. “Structuur helpt hen om terug te keren in het normale leven.”

Begin februari kwam Iryna vanuit Charkov naar ons land, een paar weken voordat de oorlog in haar vaderland Oekraïne losbarstte. Getrouwd met een Fries stelt ze zich nu voor als Iryna van der Kooi-Radionova. 

Iryna gaf de afgelopen weken op de Burgemeester Harmsma School dagelijks les aan veertien leerlingen. Na de zomervakantie komen er naar verwachting nog zes leerlingen bij. In Oekraïne was Iryna actief als lerares Engels. Ze lijkt over een talenknobbel te beschikken. Ze spreekt nu al vrijwel vloeiend Nederlands. “Dat ik ook hier als lerares kan werken, is goed voor mijn Nederlands. Het programma is echt leuk.”

De BHS werkt voor deze speciale groep leerlingen nauw samen met de ISK (Internationale Schakelklas) in Drachten, een onderdeel van Singelland, de scholenkoepel waar de BHS ook onder valt.

Iedere dinsdag was Iryna de afgelopen weken in Drachten voor nieuwe lessen. “Zij weten daar hoe ze met leerlingen met verschillende buitenlandse achtergronden moeten werken.” Vooral de taalprogramma’s zijn belangrijk. Alle aandacht is nu vooral gericht op de Nederlandse en Engelse taal. “Het valt op dat wij snel door het taalprogramma gaan. Twee keer zo snel als bijvoorbeeld de Afghaanse kinderen. De Oekraïense en de Nederlandse taal liggen denk ik toch dichter bij elkaar.” 

Iryna krijgt op de BHS volop ondersteuning bij haar werk. Ze heeft een buddy bij wie ze terechtkan en Baukje van de mediatheek staat haar met raad en daad bij. Ook andere collega’s proberen Iryna te helpen waar ze kunnen.

Wel wennen

De Nederlandse lesmethoden zijn duidelijk anders dan de kinderen in Oekraïne gewend waren. Daar is volgens Iryna alles gericht op boeken, lezen en schrijven. “Hier wordt veel internet en video’s gebruikt. Dat is voor de leerlingen wel wennen.” Na de taallessen in de ochtend konden de leerlingen de afgelopen weken de rest van de dag ook andere praktische lessen volgen zoals koken, techniek of gym. 

“Het mag, het hoeft niet. Nederlands en Engels zijn nu het belangrijkst. In Oekraïne was het onderwijs al langer lastig. Eerst corona, nu de oorlog. En het Engels is in Oekraïne als businesstaal ook heel belangrijk.” Iryna is ervan overtuigd dat de dagelijkse structuur ook belangrijk is voor de leerlingen om terug te keren in een enigszins normaal levensritme.

Kansen

De oorlog in hun thuisland komt in gesprekken dagelijks voorbij. Iryna ziet dat de jongeren door de omstandigheden snel volwassen worden. “Ze kiezen met hun ouders nu hun weg. Sommige leerlingen willen zo snel mogelijk terug. Maar in de klas zitten bijvoorbeeld ook leerlingen uit de Donbasregio in het oosten van het land. Daar is heel veel kapotgemaakt en is de situatie nog lang niet veilig.” 

Iryna merkt ook dat sommige leerlingen zich voorbereiden om hier te blijven. “Ik probeer ze er ook van te overtuigen dat ze hier veel kansen krijgen die andere leeftijdsgenoten uit Oekraïne niet krijgen. Dat is voor hen ook een verantwoordelijkheid om met die kansen om te gaan. De oorlog neemt veel, maar opent ook deuren.”

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50