kortezwaag
kortezwaag

Iedereen wil vooruit met Kortezwaag

Nieuws

GORREDIJK De gemeente Opsterland en de exploitant van Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk willen graag een streep zetten onder het verleden. Daarvoor moet een onafhankelijke accountant eerst wel duidelijkheid geven over de exploitatieverliezen van de afgelopen jaren in het publieke deel van het Sportcentrum. 

De exploitant van de gemeentelijke sporthal Kortezwaag klopte de afgelopen jaren al bij de gemeente Opsterland aan voor compensatie, zo blijkt uit mailverkeer. Het wegvallen van timmerfabriek De Vries als energieleverancier, uitgesteld onderhoud en het uitblijven van extra uren bewegingsonderwijs overdag zetten de exploitatie van de sporthal onder druk. 

Volgens wethouder Rob Jonkman kwam een officieel verzoek om compensatie pas in februari dit jaar nadat de gemeenteraad een streep had gezet door het mienskipsplan Kortezwaag. De exploitant wilde daarna eerst duidelijkheid over de financiële compensatie voordat de volgende stap in het proces tot vernieuwbouw van het sportcentrum kon worden gezet. 

Hij verklaart jarenlang de verliezen in het publieke gemeentelijke deel van het sportcentrum te hebben aangezuiverd vanuit zijn private onderneming die aan het publieke deel is gebouwd. Het college van B en W presenteerde het resultaat van deze gesprekken kortgeleden in de perspectiefbrief: 348.000 euro voor de periode 2013 tot en met 2023. 

Nadat de fracties van D66 en VVD In de oriënterende raadsvergadering van 20 juni kritische vragen stelden over de onderbouwing en op onderzoek uitgingen, bleek dat niet iedereen dezelfde lezing over de gemaakte afspraken had. Het college dacht met de compensatie een streep onder het verleden te zetten. De exploitant zag het als een voorschot in opmaat naar definitieve afspraken bij de verdere ontwikkeling van de plannen voor Sportcentrum Kortezwaag. 

Vorige week schoven de partijen opnieuw aan tafel. Zaterdagmiddag kregen de raadsleden een mail van de wethouders Jonkman en Postma met de resultaten. De exploitant is eerst akkoord met een voorschot en er komt een extern onderzoek van een accountant naar de exploitatieverliezen van de afgelopen jaren. De uitgangspunten voor het onderzoek moeten nog worden geformuleerd, maar de partijen gaan ervan uit dat ze daar samen uitkomen.

De kwestie leidde maandag in de gemeenteraad tot een vreemde discussie. Collegepartijen Opsterlands Belang, FNP, PvdA en ChristenUnie kwamen met een amendement op basis van de meest recente afspraken tussen gemeente en exploitant. Dat amendement leek veel op een begin vorige week al aangekondigd amendement van oppositiepartijen D66, GroenLinks, VVD en CDA. Uiteindelijk vonden alle acht partijen elkaar in een uit te keren voorschot van 249.000 euro. 

Bovendien kreeg het college de opdracht met de exploitant afspraken te maken over hoe de daadwerkelijke compensatie vast te stellen. De gang van zaken leidde tot veel irritatie bij vooral D66 en VVD. “De verstrekte informatie strookt niet met de werkelijkheid”, vond Shajan de Wagt (D66). “Hoe kan het toch steeds weer fout gaan op dit dossier?” Wanda Geertsma (VVD) concludeerde dat het college de raad verkeerd heeft geïnformeerd. “Doordat er geen keiharde afspraken op papier staan, ontstaat weer een discussie tussen collegepartijen en de oppositie?” 

De partijen hebben samen uitgesproken graag een streep onder de kwestie te zetten en heldere afspraken te willen maken over een toekomstbestendige sportaccommodatie voor Gorredijk.

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 10 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 13 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 21 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur gisteren