Frijke van Vliet (midden) is met veel plezier vrijwilliger bij Voltawerk in Gorredijk.
Frijke van Vliet (midden) is met veel plezier vrijwilliger bij Voltawerk in Gorredijk. Foto: Sietse de Boer

Frijke is enthousiast vrijwilliger bij Voltawerk in Gorredijk

Nieuws

GORREDIJK Sinds februari is Frijke van Vliet (63) vrijwilliger bij Voltawerk in Gorredijk. “Ik hie gjin baan mear en ferfeelde my.” Ze hoorde dat het leuk was bij Voltawerk. “Hearlik keuvelje en grapkes meitsje mei de âlderen. It is hiel noflik en gesellich.”

Elke donderdagmiddag maakt Frijke een wandelingetje met een vaste bewoner, daarna helpt ze bij de bewegingsmiddag. Gretig doet ze ook mee aan diverse andere activiteiten. Akkie Heidstra, welzijnscoördinator bij Voltawerk: “Ik stjoer Frijke altyd ús maandplanner. Se docht graach mei oan aktiviteiten lykas Sûnenz Swing, muzyk en toaniel.”

ZuidOostZorg zoekt meer mensen die vrijwilligerswerk willen doen op de locatie waar zorg wordt geboden aan ouderen met lichamelijke en/of cognitieve beperkingen door de ziekte dementie. Deze mensen hebben, net als iedereen, behoefte aan contact, hobby’s beoefenen of een wandeling of fietstocht maken, zegt Berber de Boer, coördinator vrijwillige inzet. “Dat is waar onze vrijwilligers in beeld komen. Ze zijn enorm belangrijk voor ZuidOostZorg en vertegenwoordigen een stuk leefplezier dat we iedereen gunnen.” 

ZuidOostZorg heeft veertien locaties waarvan zes in Opsterland; voor alle locaties zijn ze op zoek naar vrijwilligers. In de afgelopen twee coronajaren zijn veel vrijwilligers wel doorgegaan met het werk, maar het aantal mensen is nog niet op het niveau van voor de pandemie. Veel vraag is er naar persoonlijke bezoekjes aan ouderen voor een kop koffie, een spelletje, om te winkelen of te fietsen op de duofiets. Fijn voor de ouderen en voor vrijwilligers een uitgelezen kans om nieuwe vriendschappen aan te gaan.

Match

“We zoeken mensen die een uurtje per week iets willen doen met onze bewoners. Onze coördinatoren vrijwillige inzet matchen vrijwilligers aan bewoners op basis van gemeenschappelijke interesses en persoonlijkheid. Het is belangrijk dat mensen zich prettig bij elkaar voelen en graag met elkaar optrekken. Wie vrijwilligerswerk bij ZuidOostZorg komt doen, komt in een enthousiaste organisatie, zegt Berber. 

“Jong van geest en jaren ervaring in de ouderenzorg. We staan voor je klaar met begeleiding en informatie en organiseren vrijwilligersbijeenkomsten voor de gezelligheid en om het samen over de invulling van het vrijwilligerswerk te hebben.”

Ontspanning

“Ik fyn alles leuk”, zegt Frijke met een brede lach. “Merkst dat bewenners it ek nedich ha. Sa leuk ek at se dy dingen fertelle oer froeger en datst dat dan ûnthâldst en dêr letter op weromkomme kinst.” Ze kan iedereen het vrijwilligerswerk aanraden. Ook degenen met een (deeltijd)baan, dan brengt het juist een stukje ontspanning.

De coördinatoren vrijwilligerswerk begeleiden de vrijwilligers intensief. Berber: “We vragen bijvoorbeeld: zit je nog lekker op je plek? Wat heb je nodig? We proberen zo goed mogelijk te ondersteunen, als dat betekent dat je de vrijwillige werkzaamheden anders wilt invullen, dan kan dat.” Akkie: “We sjogge nei wat past by dy. Guon wolle in deidiel, oaren fjouwer kear yn it jier. It kin allegear.” 

Geïnteresseerden voor vrijwilligerswerk bij Voltawerk en De Miente in Gorredijk, De Lijte en Lijtehiem in Ureterp of Ikenhiem en Boekehiem in Beetsterzwaag kunnen contact opnemen met Berber de Boer: 06-1048 6784 of berber.deboer@zuidoostzorg.nl.

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 20 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 22 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15