Afbeelding

Duurzame dorpshuizen

Nieuws

Investeringen in bijvoorbeeld dubbel glas of andere isolatiemaatregelen drukken de energielasten en dat kan in de exploitatie een slok op een borrel schelen. Deze extra steun wordt naar alle waarschijnlijkheid onderdeel van het nieuwe dorpshuizenbeleid waaraan op het gemeentehuis in Beetsterzwaag wordt gewerkt.

De gemeente Opsterland wil dorpshuizen helpen te investeren in verduurzaming. De exploitatie van dorpshuizen is lastig, schrijft het college van B en W in een raadsvoorstel. De energiekosten spelen in de exploitatie een belangrijke rol.

Luxwoude
Hierop vooruitlopend wil het college van B en W het nieuwe dorpshuis in Luxwoude voor dit doel alvast 15.000 euro schenken. Het gemeentebestuur adviseert het dorpshuisbestuur een vergelijkbaar bedrag aan te vragen bij de provincie. Ook op het Provinciehuis is een subsidieregeling voor duurzame maatregelen in dorpshuizen. Vrijwilligers in Luxwoude leggen deze week de laatste hand aan het nieuwe dorpshuis, zodat de nieuwe voorziening kan worden gebruikt bij het dorpsfeest halverwege september. Volgens dorpshuisbestuurder Joop Petter is de bouw duurder uitgevallen dan de oorspronkelijk geraamde 320.000 euro. “De zelfwerkzaamheid wie minder as dat wy tochten. De minsken woene wol, mar mei bygelyks in elektryske ynstallaasje ha jo wol te meitsjen mei risiko’s en ferantwurdlikens. Dat is lêstich mei allinnich frijwilligers.“

Opsterland draagt nog eens 10.000 euro extra bij aan het dorpshuis, omdat er bij de nieuwbouw extra moest worden geïnvesteerd in verband met achterstallig onderhoud van de gemeente. Eerder stelde Opsterland al 112.500 euro beschikbaar. 

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 18 uur geleden