Afbeelding

Middagje uit varen vanuit Damshûs

Nieuws

De familie Dros met aanhang, afkomstig uit alle hoeken van het land, bezoekt het openluchtmuseum It Damshûs te Nij Beets en combineert het bezoek met een boottocht. Ze hebben voor deze gelegenheid gekozen voor passende kledij met een knipoog naar de verveningsperiode. Manchester broeken en gestreepte kielen, lange rokken en mooie hoeden. Alleen de rollators zijn eigentijds. Het ziet er mooi uit in de turfbok waarmee ze het water opgaan. Sluiswachter Wieger zorgt voor de eerste belevenis: het schutten in de sluis van het Damshûs-terrein naar het Polderhoofdkanaal.

Met een grote turfbok tussen de weilanden door over het water van een sterk meanderend Koningsdiep, langs de kersvers aangelegde compensatienatuur waar het donkere veen nog herinnert aan de historische ladingen van het vaartuig.

Schipper Joop Wemer neemt de tijd om Klaas Bijlsma de eerste beginselen van ‘opstapper’ bij te brengen en het warm geklede Dros-gezelschap kan genietend rondkijken naar de stoere steigers in het dorp en de prachtige oevers daarbuiten. De tocht voert via de afslag bij boer Arend Hoekstra naar de benedenloop van het Koningsdiep/Alddjip, waar koeien in de wei lopen en geel koolzaad en wit fluitekruid de oevers kleuren. Het waait stevig, maar het is prachtig. Bovendien is het veengebied zo vlak, dat je zelfs vanuit de boot de verte aanschouwt.

De boerderijen langs de Ripen komen stuk voor stuk in beeld en zelfs de wiekloze, gerestaureerde molen bij het Sudergemaal. De pas aangelegde compensatienatuur is met een drijvende balk nog afgesloten voor al het varend verkeer. De kenmerkende, met water omringde stripen land, waar voorheen de turven droogden, liggen er nu nog kaal en netjes aangelegd bij. Dat wordt straks wel anders, natuurlijker. Pier’s Hiem is de pleisterplaats waar een consumptie genuttigd wordt. Het gezelschap met een aardig aantal 80-plussers stapt zonder rollator aan wal. Op aanraden van de schipper zijn de ‘hulpstukken’ achtergebleven in Nij Beets. In de route ligt zo’n lage brug dat die bijna liggend genomen moet worden.

Voor It Damshûs is zowel het museum- als het vaarseizoen begonnen. Het is duidelijk dat er meer mogelijkheden zijn, nu het Polderhoofdkanaal weer open is. Drie boten liggen klaar om belangstellende bezoekers te vervoeren: de grote en de kleine turfbok en de Snikke. Een groep kan daar zo een passend arrangement voor samenstellen. Je hoeft echter niet met een groep te zijn om toch een vaartocht te maken. Ook voor individuele uitjes heeft It Damshûs programma’s samengesteld. Eens per maand, op een zaterdagmiddag, is het mogelijk om een bezoekje aan het openluchtmuseum te combineren met een pendelvaart naar It Sudergemaal om daar de indrukwekkende pompen te zien draaien. De turfbok brengt de bezoekers weer terug naar It Damshûs. Daarnaast zijn er vaste vaartochten waar iedereen aan mee kan doen. Mits voldoende reserveringen, wordt er in het weekeinde gevaren, nu nog naar Pier’s Hiem, straks weer naar de Kraenlannen en De Veenhoop. Een gids begeleidt de wandeling door het natuurgebied en in het Polderhûs staat de koffie klaar.

www.damshus.nl 

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 12 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 13 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15