Afbeelding
Voorjaarsmarkt Gorredijk.

De Gordykster Merk ontgrijst

Nieuws
Het traditionele publiek van de Gordykster Merk was ook zondag weer van de partij. Maar het kreeg gezelschap van veel mensen die tijdens de maandagedities de eeuwenoude markt niet meer bezochten. Samen zorgden ze afgelopen zondag voor een geweldige sfeer.
Zomaar een gesprekje op straat, tussen het parkeerterrein van De Skâns en de bibliotheek. Een vader tegen zijn twee kinderen. “Ik denk dat de markt daar begint, maar ik weet het niet zeker. Ik ben er ook al een aantal jaren niet geweest.” Hij is niet de enige die zondag de Gordykster Merk herontdekt. Even later op de hoofdbrug. Twee buggy’s, drie kinderen, twee moeders en twee vaders. De afgelopen jaren een zeldzaam beeld. Ooit namen mensen de maandag van de Gordykster Merk vrij, sommige bedrijven waren dicht. De afgelopen jaren waren zelfs de scholen al niet meer vrij op de marktdag. Gevolg was een steeds kleinere markt. Met minder kramen en minder bezoekers. Het enige dat leek te groeien was de leeftijd van de marktbezoekers. Om het tij te keren is de markt nu verschoven van de maandag naar de zondag. Geholpen door het mooie weer een succesvolle keuze.

Compact

De bezoekers vinden een compacte markt. De Molenwal en Kerkewal doen al een paar jaar niet meer mee. De kramen beperkten zich tot de Hoofdstraat, de Langewal en de Brouwerswal. Maar het succes van deze editie dringt ongetwijfeld ook door tot de marktkooplui. Dat moet in de volgende editie wel tot een grotere markt leiden. Ook een groot deel van de winkels is op deze zondag open, al ontbreekt gek genoeg een gezamenlijke openingstijd. De ene winkel is al om tien uur van de partij, anderen volgen een uur of zelfs twee uur later.
Sommige zaken op de markt veranderen nooit. Zoals de fotografen die de marktgangers willen vastleggen. Op de hoofdbrug klinkt een welgeplaatst ‘Ho!” om kandidaten attent te maken. Maar er klinkt ook een welgemeend ‘Nee!’ terug. “Ik hoech net op de foto.” Ook de rekken vol aanbiedingen zijn gebleven. Volop keuze om uit te zoeken voor vijf, tien of vijftien euro. De hamburgers en de patatten liggen al voor elven in het vet, de geur trekt ook tijdens dit vroege lunchuur al liefhebbers. >>

Meer SA!

Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 2 uur geleden
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 2 uur geleden
Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column gisteren
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 mei, 10:33
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 mei, 10:32
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 3 mei, 10:31
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35