Afbeelding
club van Sa!

De Club van Sa!: historische rondwandeling Beetsterzwaag

Nieuws
Beetsterzwaag ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen tot een dorp met allure. Vol prachtige huizen van vooraanstaande families en prachtig aangelegde parken en bossen. En vol leuke verhalen. Een groep vrijwilligers verzorgt regelmatig rondleidingen. De Club van Sa! ging mee op stap door Beetsterzwaag.
Het zijn van die plekken waar je vaak langs rijdt of fietst, maar eigenlijk te weinig bij stilstaat. Zoals het indrukwekkende kerkhof bij de dorpskerk, gebouwd in 1804. Vooral betaald door de families Van Teyens en Van Lynden. De vooraanstaande families zijn hier terug te vinden met hun eigen familiegraven. Met soms enorme grafstenen. Gids Sijanda Jelsma vertelt dat er ook ‘gewone’ Sweachsters werden begraven, zoals bakker Vonk. “Hij had een ongezond been dat moest worden afgezet. Dat heeft hij bij de kerk begraven. En naar verluidt kwam er toen een bordje bij te staan met de tekst: Hjir leit de skonk fan bakker Vonk; Hy koe net better, de rest komt letter.”
Het is een voorbeeld van de prachtige verhalen die er achter veel historische plekken schuilgaan. Een groepje vrijwilligers verzorgt regelmatig rondleidingen door het dorp. Vanmiddag zijn Sijanda Jelsma en Piet de Jong ‘gids van dienst’. Zij nemen de leden van de Club van Sa! mee.
Het worden een paar uren vol dubbele namen van families die eeuwenlang de dienst uitmaakten in Beetsterzwaag en omgeving. De familie Van Harinxma thoe Slooten, de familie Van Lynden, de familie Van Boelens, de familie Lycklama à Nijeholt, de familie Van Teyens. Zeker de laatste familie zit vol legendarische verhalen. De drie laatst overgebleven kinderloze familieleden stierven onder verdachte omstandigheden, waarbij de notaris en de huisarts een dubieuze rol speelden. Tenminste, zo wil het verhaal. Er stond veel geld op het spel.

Sijanda vertelt achtergronden en laat tekeningen en foto’s zien, waardoor je ineens met een hele andere blik naar de omgeving kijkt. De overtuin van Lyndensteyn bijvoorbeeld. Is nu prachtig, maar was vroeger nog uitgebreider, met een soort beeldentuin en achterin een Turkse tent. Allemaal verleden tijd. Maar ook het legendarische verhaal van de jonge Cornelia die volgens de overlevering vanuit haar eigen apotheekje veel zieke mensen hielp. Het is de start van wat later uitgroeide tot de Cornelia-Stichting en het huidige Revalidatie Friesland.
En natuurlijk is er Tinco Lycklama à Nijeholt. Geboren in het huidige Lycklamahûs en later wonend in het Eysingahuis, het gele huis met het oog. Een vreemde Sweachster wiens leven deze zomer maandenlang centraal staat in een bijzondere expositie. En dan is er Harinxma State, het bijzondere buiten dat ooit in Drachten stond maar steen voor steen is afgebroken en in Beetsterzwaag weer werd opgebouwd. Sijanda mag van de huidige bewoners met haar rondleidingen ook achter het hek komen. En zie daar: barones Van Harinxma thoe Slooten zit buiten op het terras te lezen. En zo komt heden en verleden verrassend bij elkaar.

 

Adellijk wandelen rond Tinco

Deze zomer, van 13 juni tot en met 9 september, zijn er iedere woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 15.00 uur rondleidingen rond de familiegeschiedenis van Tinco Lycklama à Nijeholt. Lokale gidsen vertellen over de rijke geschiedenis met mooie verhalen en anekdotes. Deelname 5 euro per persoon. Combitickets 8 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt’.

Rondleidingen voor groepen

De Stichting Historisch Beetsterzwaag organiseert diverse rondleidingen voor groepen. Er zijn verschillende arrangementen. Bijvoorbeeld een combinatie met een bezoek aan de Tropische Kas of een route ‘om de west’ langs het eeuwenoude kerkenpad. Of een arrangement Arm en Rijk, waarbij een rondleiding wordt gecombineerd met een bezoek aan iepenloftmuseum It Damshûs in Nij Beets. Alle mogelijkheden zijn terug te vinden op historischbeetsterzwaag.nl. Aanmelden kan bij Sijanda Jelsma: rondleiding@historischbeetsterzwaag.nl of 0512 – 383 963.

Met de Club van Sa! naar: de Ecokathedraal in Mildam

Duizenden vrachten klinkers, trottoirbanden, tegels en restafval van stratenmakers vonden al hun weg naar de Ecokathedraal van Louis Guillaume Le Roy in Mildam. Misschien bent u er al eens geweest. U heeft er in ieder geval vast weleens van gehoord. De Stichting Tijd vraagt dit jaar in het kader van LF2018 aandacht voor het verhaal achter de Ecokathedralen. Een plek waar de langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Een bijzondere stapeling van restmateriaal waardoor flora en fauna hun gang kunnen gaan. De Club van Sa! gaat op woensdag 23 mei (19.30 uur) op bezoek bij de Ecokathedraal, waarbij volop informatie wordt gegeven over de achtergronden van het project en de filosofie van Le Roy. Aanmelden kan via redactie@sa24.nl.
 
De Club van Sa! bestaat uit lezers die Sa! een warm hart toedragen. Daar zijn we blij mee. Vanaf de start van de krant, onlangs vier jaar geleden, proberen wij een krant en nieuwswebsite te maken die dicht bij de mensen staan. Door aandacht te besteden aan wat er in onze directe omgeving gebeurt. Op allerlei terreinen, vaak met een persoonlijke inslag. Sa! kijkt anders is ons motto. Maar anders kost energie en tijd. Wij maken geen goedkope krant. Daarom kunnen we bij de verdere uitbouw van de krant iedere steun goed gebruiken. Van onze adverteerders én van onze lezers. Vindt u Sa! een krant die iets toevoegt? Word dan lid van de Club van Sa!. U betaalt 25 euro per jaar en ondersteunt daarmee onze activiteiten. U krijgt er ook iets voor terug. Naast wekelijks een krant ook maandelijks een activiteit en een kortingsbonnenboekje waarmee u bij tal van bedrijven in ons gebied een voordeel kunt halen. Lid worden kan via onze site sa24.nl, door te mailen (redactie@sa24.nl) of door te bellen (06-5247 1013).

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 10 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 13 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 21 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur gisteren