Club van Sa.
Club van Sa. Club van Sa. Bij AH.

De Club van Sa! op bezoek bij Albert Heijn

Nieuws
Hoe reilt en zeilt de beste supermarkt van Friesland, misschien wel de beste van Nederland? De Club van Sa! kreeg onlangs een kijkje achter de schermen van Albert Heijn in Gorredijk. Na afloop: “Je stapt nooit meer zomaar een supermarkt binnen.”
Komende zaterdag (10 maart) is de finale van de verkiezing van de beste supermarkt van Nederland. Genomineerde Pieter Bijlsma van Albert Heijn Gorredijk en zijn team zijn erbij, als een van de vijftien finalisten. Bijna alle 180 medewerkers gaan mee om hem te ondersteunen. Ondertussen is de supermarkt gewoon open. Hoe dat kan? Spelers van voetbalvereniging Gorredijk en korfbalvereniging LDODK nemen tijdelijk de honneurs waar op de groenteafdeling, in de bakkerij, bij de verse vleeswaren en achter de kassa’s. Met de spontane wederdienst willen de sporters wat terugdoen voor hun sponsor.

Lege flessen sorteren

De veertig leden van de Club van Sa! passen net in de personeelskantine. “Leuk dat jullie er zijn.” Er is koffie, thee, oranjekoek en fruit. “Jullie pakken maar, dan doe ik mijn verhaal.” Bijlsma begon op zijn zestiende met het sorteren van lege flessen in de supermarkt van Bilgaard in Leeuwarden. Na de flessen kwam de groenteafdeling en zo werkte hij zich in de loop van de jaren op tot filiaalchef. Eerst in Leeuwarden, later in Zuidhorn. In 2003 vond hij de tijd rijp om zelf ondernemer te worden en nam hij de Albert Heijn in Zuidhorn over. Hij ontwikkelde een nieuwe winkel met ondergrondse parkeergarage en verkocht de winkel al voordat het plan was gerealiseerd. “Thuiszitten op mijn 43e vond mijn vrouw Karin geen goed idee. Dus toch weer verder. Zo zijn we in Gorredijk beland: de eerste vijf jaar nog in het oude pand en sinds 2015 in de nieuwe winkel.”

Beste van twee werelden

Van de 950 Albert Heijn-supermarkten in Nederland zijn er tweehonderd eigendom van een franchisenemer. Bijlsma is een van hen. Als zelfstandig ondernemer maakt hij gebruik van de winkelformule, een combinatie van het beste van twee werelden, vindt hij. “Albert Heijn staat aan de top en gaat met z’n tijd mee. Tegelijkertijd zit in de formule ruimte voor eigen invulling. Ons aanbod is dan ook luxer dan normaal, onder andere door veel regionale producten.” Een andere formule heeft hij nooit overwogen. Het blauwe Albert Heijn-bloed zit diep. Bijlsma stelt voor om een rondje door de winkel te maken, dan kunnen de Sa!-leden zien wat hij bedoelt. In twee groepen gaat het gezelschap uiteen, supermarktmanager Pieter Santema en personeelsmanager Martje Kuperus nemen een deel van de rondleiding voor hun rekening.
De eigen signatuur laat Bijlsma direct al zien op de versafdeling, die veel groter is dan gebruikelijk. “Ook met het oog op de toekomst, nog voor 2025 willen we de meest gezonde supermarkt zijn.” Vers, proeven en gezelligheid zijn sleutelbegrippen. In een prettige omgeving nemen mensen de tijd om op hun gemak te winkelen, maar ook voor een praatje met elkaar. Reden waarom de koffiehoek pontificaal in het midden van de winkel is geplaatst, aldus Bijlsma. “In andere supermarkten zit die een beetje verstopt. Wij hebben de koffiehoek ruim opgezet aan de kop van de actiestraat, we willen reuring in de winkel.” De winkel is nog relatief nieuw, maar er wordt al volop nagedacht over de toekomst. “Misschien wel iets met horeca zodat klanten kleine snacks in de winkel kunnen nuttigen. Ook komt er een snelkassa waar men zelf boodschappen kan scannen en afrekenen.” Anderzijds krijgt ook de online bezorgservice de komende tijd de nodige aandacht. Maar als Bijlsma eerlijk is, ontvangt hij zijn klanten toch het liefst in de winkel.

Nauwelijks voorraad

Een van de deelnemers wil weten hoe de supermarkt het aanbod op peil houdt. Afgezien van de grote koelcel heeft hij geen opslagruimte gezien. Die is er dan ook niet, vertelt Bijlsma. Drie keer per dag komen er vrachtwagens om de voorraden aan te vullen. De aanvoer verloopt automatisch: het kassasysteem staat in directe verbinding met een volledig geautomatiseerde AH-distributiecentrum. “Wat er vandaag uitgaat, staat morgen weer in de stellingen. Albert Heijn is wat logistiek aangaat onovertroffen.” Het winkeloppervlak, met de eigen vestigingen van Gall en Gall, Etos en de aparte bloemenhoek, beslaat een veelvoud van de oude supermarkt. Toch is het stroomgebruik een stuk lager, aldus Bijlsma. Dat komt door de gesloten koelingen, maar ook doordat de warmte die daarbij vrijkomt weer wordt gebruikt om de temperatuur in de winkel aangenaam te houden. En na sluitingstijd past de verlichting zich automatisch aan naar een lagere stand.

Medewerkers

Maar al die dingen zijn niet de belangrijkste reden om de beste supermarkt van Friesland te worden. Volgens Bijlsma ligt de onderscheidende kracht van de winkel bij zijn personeel. “Wij scholen alle medewerkers met eigen cursussen en regelmatig komt een externe coach langs om op een aansprekende manier de klantvriendelijkheid nog eens aan te scherpen aan de hand van de praktijkervaringen. Meedoen aan verkiezingscompetities helpt ook. Onze medewerkers hebben er aardigheid in en dat brengt het beste bij hen boven.”

Op stap met de Club van Sa!

Een avond MURK en Adri Op vrijdag 23 maart (20.00 uur) geven de muzikanten Adri de Boer (Lippenhuizen) en MURK (Hemrik) voor de leden van de Club van Sa! een intiem huisconcert in het smûke café Rolbrêge in Tijnje. Er zijn nog een paar plekken over. Wie het eerst reageert (redactie@sa24.nl) is de gelukkige.
Historisch Beetsterzwaag Op zaterdag 21 april (15.00 uur) organiseert de Club van Sa! een historische rondleiding door Beetsterzwaag. De gidsen kennen veel leuke verhalen bij al die historische panden. Aanmelden kan al via redactie@sa24.nl.
Word ook lid Volop activiteiten en voor honderden euro’s korting bij onze adverteerders. Dat zijn de voordelen als lid van de Club van Sa! En ondertussen steunt u voor 25 euro per jaar de activiteiten van Sa!. Lid worden kan via onze site (sa24.nl), door te mailen naar redactie@sa24.nl of door te bellen: 06-5247 1013.

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 10 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 14 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 21 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur gisteren