Afbeelding
dorpshuis-t-trefpunt-nij-beets

Dorpshuizen worden geprivatiseerd

Nieuws
Het Opsterlandse beleid rond dorpshuizen gaat op de kop. De dorpshuizen die nog gemeentebezit zijn worden geprivatiseerd. Dorpshuisbesturen krijgen veel meer eigen verantwoordelijkheid. Opsterland steunt vooral investeringen in een duurzame exploitatie.
In het oude beleid uit 2005 had ieder dorpshuis eens in de tien jaar recht op 112.500 euro subsidie voor aanpassingen. Volgens het college van B en W zijn nagenoeg alle dorpshuizen daardoor inmiddels toekomstbestendig of liggen er plannen op tafel om dat te worden. Daarom kan het roer nu om. Het beleid verschuift van ver- en nieuwbouw naar verduurzamen van de accommodaties. Uitgangspunt blijft dat ieder dorp een dorpshuis houdt. Uit gesprekken die Opsterland met alle dorpshuisbesturen voerde blijkt dat de besturen vooral willen inzetten op het versterken van de exploitatie. Door extra inkomsten te halen uit activiteiten en door te investeren in duurzame installaties die vooral voor lagere energielasten moeten zorgen. Veel dorpshuizen zien verschuivingen van structurele naar eenmalige activiteiten.

Zelfredzaamheid

Opsterland geeft de dorpshuisbesturen meer verantwoordelijkheid. De zelfredzaamheid wordt belangrijker, de gemeente wil het organiserend vermogen van de verenigingen versterken. Privatisering moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat dorpshuisbesturen meer ruimte voor eigen keuzes krijgen. Tien van de vijftien dorpshuizen zijn nu nog eigendom van de gemeente. De overige zijn verpacht aan of eigendom van dorpshuisbesturen. De komende jaren kunnen dorpshuisbesturen de dorpshuizen voor een symbolisch bedrag overnemen.
Na de privatisering zijn de dorpshuizen zelf verantwoordelijk voor al het onderhoud, hiervoor moeten ze reserves aanleggen. Voor grote investeringen komen er twee subsidieregelingen. De subsidies voor ver- en nieuwbouw van dorpshuizen worden de komende jaren afgebouwd. De maximale subsidie gaat de komende vier jaar van 112.500 naar 75.000 euro voor verbouwing en van 300.000 naar 225.000 euro voor nieuwbouw. Het college wil eenmalig 820.000 euro van de algemene reserves overhevelen naar de reserve dorpshuizen. Dat is onder andere nodig voor de dorpshuizen in Tijnje, Bakkeveen, Nij Beets en Wijnjewoude, waarvan bekend is dat ze binnen vier jaar een aanvraag zullen indienen voor ver- en nieuwbouw van het dorpshuis. Bovendien reserveert Opsterland voortaan 50.000 euro voor de dorpshuizen, 20.000 meer dan nu het geval is.

Duurzaam

Daarnaast komt er een subsidieregeling voor duurzame dorpshuizen. Hieruit kunnen dorpshuizen maximaal 7.500 euro subsidie krijgen voor investeringen in duurzame installaties en isolatie. Per jaar trekt Opsterland hier 30.000 euro voor uit. Daarnaast kunnen dorpshuizen voor duurzame investeringen een beroep doen op een provinciale subsidieregeling. Pilotprojecten in Jonkerslân en Luxwoude hebben volgens het college al laten zien dat exploitatielasten hiermee fors kunnen dalen.
Opsterland wil de dorpshuizen ook nog helpen door subsidie voor de huur van ruimtes voor sociaal-cultureel werk rechtstreeks naar de dorpshuizen over te maken. Bovendien krijgen dorpshuizen geld voor het organiseren van activiteiten. Ook gaat Opsterland ervoor zorgen dat dorpshuizen een à twee keer per jaar bij elkaar komen om kennis en ervaringen uit te wisselen rond een bepaald thema.

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 18 uur geleden