Carbidploeg Terwispel.
Carbidploeg Terwispel. Carbidploeg Terwispel.

Oudejaarsploeg Terwispel: ieder jaar een beetje groter

Nieuws
De jaarwisseling moet een feest zijn voor jong en oud, vindt Oudejaarsploeg Terwispel. En dat pakken de jongeren van de dorpsketen dit jaar extra professioneel aan. Niet alleen met een grotere tent, maar ook met een heuse band.
Carbidschieten op oudejaarsmiddag hoort er al veel langer bij. Vijf jaar geleden besloten de mannen van Us Keet het schieten met melkbussen gezamenlijk op te pakken. Een jaar later sloot Keet Ut Terwispel (KUT) aan. De vaste bezoekers van beide keten zijn inmiddels opgegaan in keet Het Tanklokaal. “Twa jier lyn ha we besluten om der in legertinte by te setten.” Niet alleen ter beschutting van de toeschouwers, maar ook om ’s avonds feest in te vieren. “Dat wie net sa’n súkses, der kaam hast allinne mar jeugd”, herinnert Marco Boonstra zich. Leuk, maar de bedoeling is om een feestje te bouwen voor het hele dorp.
De zaken werden vorig jaar dus serieuzer aangepakt met een grotere tent, fietsenstalling, verharde ondergrond, versnaperingen en een bar. Het werkte, het weiland aan De Streek stond vol toeschouwers. Marco: “Middeis kamen der in hiel soad âlderen nei it karbydsjitten.” Bij het feest met dj ’s avonds in de tent was dat anders, toen waren het weer voornamelijk jongeren. Dit jaar wil de vriendenclub er dan ook voor zorgen dat mensen van alle leeftijden zich welkom voelen. Een oudere doelgroep lokken is best lastig, vindt Sven de Jong. Maar: “We ha no de band Kobus en de Rokkers regele; se spylje fan alles, ek fersyknûmers.”

Het carbidschieten blijft het hoofddoel van de vriendengroep, dat hebben ze dit jaar ook weer dik voor elkaar. Ter hoogte van ’t Feantsje verdrijven zo’n dertig carbidbussen tussen 14.00 en 18.00 uur de kwade geesten van het oude jaar. Sven: “Miskien komme der noch mear by. Ik tink dat der ek wol wat jonges fan de jongere generaasje, fan de tredde keet yn it doarp, harren bus derby sette.” Binnen eigen gelederen heeft de vijfentwintigkoppige Oudejaarsploeg alle kennis en kunde om het terrein veilig en gezellig in te richten. Van boer tot accountantstudent en van vrachtwagenchauffeur tot rappe onderhandelaar. En speciaal voor het oudejaarsfeest haalde Marco het SVH-diploma Sociale Hygiëne, zodat ook de tapinstallatie legaal draait.
Dit jaar is de tent op het carbidterrein 7 bij 21 meter, met een podium, twee tapinstallaties, statafels, toiletvoorziening en een warmtebron. De tent wordt op 28 december opgebouwd op het land van boer Wierd Berga, die het land gratis beschikbaar stelt. Op 30 december is er in de tent een sponsorbijeenkomst, veel sponsoren komen uit eigen dorp. Marco: “Sûnder dy sponsors hiene wy it noait rêden.”
Tijdens het carbidschieten kunnen toeschouwers zich laven aan warme chocolademelk, alcoholische dranken, hamburgers en oliebollen. Marco: “We hoopje dat der ek in soad minsken fan bûtenôf komme.” Dat hopen ze ook voor het feest ’s avonds. Er is in de regio weinig te doen tijdens de oudejaarsnacht, weet Sven. “En dêr spylje wy moai op yn. Minsken wolle dochs graach ergens hinne kinne foar it feest.”
Georganiseerde oudejaarsnachtfeesten zijn vaak bedoeld om vernielingen en onrust in het dorp te voorkomen. Geldt dit ook voor Terwispel? Marco: “Ik tink dat de rotsoai yn it doarp hjir wol troch fermindert. Mar do hast altyd in kategory dy’t dochs fjoerwurk ôfstekt.” Vuurwerk afsteken op het feestterrein is ten strengste verboden. Voor het feest ’s avonds is beveiliging ingehuurd. Vorig jaar dachten de organisatoren het zelf af te kunnen. Sven: “Mar do kinst elkenien en dan kinst dy net neutraal opstelle.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 15 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31