Afbeelding
tijdschrift-vogels1

Vogellezing door Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland

Nieuws
Op uitnodiging van natuurvereniging Geaflecht komt Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland en hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels op dinsdag 7 november (20.00 uur) naar De Skâns in Gorredijk.
Een aantal vogelsoorten, waaronder akker- en weidevogels, lijkt in een vrije val terecht gekomen te zijn. Hun aantallen kelderen in ijzingwekkende vaart naar beneden. Dit is voor een belangrijke gedeelte te danken aan het veranderende landschap, het geïntensiveerde boerenbedrijf en de opstuwende economie. Ook op internationaal gebied hebben tal van soorten het moeilijk. Al sinds 1899 zet Vogelbescherming zich in voor vogels en hun leefgebieden. In de afgelopen decennia zijn er tal van successen geboekt. Een realistische kijk op vogelontwikkelingen met een positief einde.
Hans Peeters kijkt vanaf zijn tiende jaar naar vogels en noemt zichzelf een ‘beetje vogelgek’. Hij kan zich geen dag zonder vogels voorstellen en dat hoeft ook niet. Al meer dan een kwart eeuw werkt hij bij Vogelbescherming Nederland en is hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels. Tijdens zijn lezingen heeft hij aandacht voor de gehele natuur met een nadruk op vogels. Peeters heeft een aantal boeken geschreven en honderden artikelen gepubliceerd over vogels en natuur.
Na de pauze staat het Noordelijk gevoel op het programma. Hans en Nell Peeters vertellen over hun zeetocht van Zeeland naar Spitsbergen. Ze stapten aan boord van de Ortelius en voeren van Hansweert in Zeeland naar Spitsbergen. Een zeetocht van ruim 3500 kilometer, die  twaalf dagen duurde. Onderweg gaan ze aan land in Schotland om reusachtige zeevogelkolonies te bezoeken met ontelbare drieteenmeeuwen en zeekoeten. Een dag later doen ze Fair Isle (Shetland eilanden) aan en begeven zich tussen de papegaaiduikers. Dezelfde avond hebben ze op Mousa (Shetlands) een ontmoeting met honderden stormvogeltjes. Verderop naar het noorden zetten ze voet aan land op Jan Mayen.
Via de poolcirkel zetten ze koers richting Groenland om er het pakijs op te zoeken. Vanaf dan is het speuren naar ijsberen en walrussen. Na een hevige storm bereiken ze uiteindelijk Spitsbergen. Daar raken ze diep onder de indruk van de uitgestrekte, serene natuur. Het vogelleven is er indrukwekkend en overweldigend. De meeste vogels zijn absoluut niet schuw omdat ze nauwelijks mensen gewend zijn. Eiders broeden er zo ongeveer op je schoenen en kleurrijke koningseiders zitten op armlengte. Kleine jagers komen nieuwsgierig naderbij en kleine alken worden niet voor niets de pinguïns van het noorden genoemd. Nog maar niet te spreken over baltsende rosse franjepoten, rovende grote burgemeesters en sneeuwhoenders.
De lezing is voor iedereen toegankelijk en de entree is gratis, wel is een vrijwillige bijdrage welkom.
 

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 34 minuten geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 34 minuten geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 5 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05