Carbidschieten Lippenhuizen.
Carbidschieten Lippenhuizen. Carbidschieten Lippenhuizen. FNP . Johannes Kramer.

FNP-oliebol voor Liphúster carbidploeg

Nieuws
De jeugd van Lippenhuizen kende hem niet, maar nu wel. Oudejaarsdag verraste gedeputeerde Johannes Kramer de carbidploeg aan De Buorren met oliebollen. In ruil mocht de FNP-bestuurder even met de gasbrander bij de melkbuskanonnen langs.
Aan de relaxte tred langs de batterij melkbussen is te zien dat Kramer het afschieten eerder bij de hand heeft gehad. “Kloppet, yn Harich hiene wy as jongerein ek in carbidploech.” En hij heeft vandaag zijn vaardigheid al een paar keer kunnen opfrissen: Lippenhuizen is het vierde dorp dat hij aandoet om de Friese oudejaarsfolklore eer te bewijzen. Hierna nog langs Akkrum en dan zit de FNP–carbidtoer erop. Loopt de gedeputeerde door de knaloverdaad niet kans op een gehoorbeschadiging? “Nee hear, ik ha fansels de koptillefoan meinommen.”

Meldpunt

Boegbeeld Kramer vraagt met zijn toer door de provincie aandacht voor het meldpunt Bedreigde Plattelandstradities van de FNP, waarmee de partij denkt te kunnen scoren in aanloop naar de Statenverkiezingen in maart dit jaar. Sinds het ongeluk in 2014 met de monstertruck in Haaksbergen schroeven gemeenten de veiligheidsregels dusdanig op dat het voor organistoren van dorpsevenementen haast onmogelijk wordt om nog aan de eisen te voldoen. De bezorgdheid slaat door, vindt de FNP. “Feiligens stiet fansels foarop, mar rigels binne der net om tradysjes te kearen. En dêr liket it wol op yn guon gemeenten.”

Inventariseren

Het gemeentelijke verbod voor het afschieten van het megakanon van de carbidploeg van Sint Nyk valt nog te billijken, aldus Kramer. Maar dat versierde wagens in Noardeast-Fryslân buiten het eigen dorp niet meer de weg op mogen, lijkt hem onzin. Zo heeft de FNP-fractie in de Waadhoeke er op het laatste moment met een motie voor gezorgd dat de traditionele kerstboomverbranding van Beetgum gewoon door kon gaan. Het valt zijn partij op dat de regelzucht vooral in de grote fusiegemeenten speelt. “Mei ús meldpunt wolle wy ynventarisearje wêr’t doarpen tsjin oanrinne. Sa kinne ús riedsleden besykje de hindernissen fuort te nimmen.”
Met de oudejaarstoer loopt de FNP zich alvast een beetje warm voor de aanstaande verkiezingen, zegt Kramer als hij de handen heeft geschud van plaatselijke partijgenoten. “Wy wolle sa oan it ein fan it jier op in positive manier yn it nijs komme.” De echte campagne gaat pas los op 5 januari met de bekendmaking van het verkiezingsprogramma.

Boerenkool eten

Het ploegje aan De Buorren vindt de aandacht van de FNP-karavaan wel mooi. Ze staan eigenlijk op het punt om de boel op te breken, want bij boer Lolkema aan de andere kant van de watertoren wacht de boerenkoolmaaltijd. Ook dat hoort bij de traditie na een ochtendje knallen. Maar voor de gedeputeerde willen ze de batterij melkbussen nog wel een keer prepareren. Opsterland doet niet te moeilijk over het carbidschieten, zegt routinier Jan Marten van der Bij. “De gemeente gedoogt it carbidsjitten en dat moat ek mar sa bliuwe.” In Lippenhuizen kijken de jonkies de kunst af van de oudere garde. “Moatst de holle der in bytsje by hâlde, dan giet it bêst genôch.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 15 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31