Afbeelding
De-Swingel-Wijnjewoude

Dorpshuis De Swingel zoekt beheerder

Nieuws
Dorpshuis De Swingel in Wijnjewoude zit dringend verlegen om een nieuwe beheerder.
Activiteiten te over in De Swingel, vrijwel alle verenigingen uit Wijnjewoude maken gebruik van het dorpshuis. De sporters, dansers en vergaderaars hebben ook allemaal hun eigen nazit. Maar daar blijft het bij. Als de leden weer op huis aan gaan, daalt de stilte neer in het dorpshuis.
’s Avonds is het een dooie boel, zegt voorzitter Pieter de Kroon. “Foarhinne wie De Swingel in binend plak foar it doarp, mar de sfear is derút. Spontane oanrin is der net mear. Sa as it no giet, rekket De Swingel syn siel in bytsje kwyt.” Het is alweer een paar jaar geleden dat De Swingel een beheerder had; pogingen om in het dorp zelf een geschikte opvolger te vinden liepen op niets uit. Sindsdien houdt een club van zo’n vijftien vrijwilligers het dorpshuis draaiende. Maar die constructie valt zo langzamerhand niet meer vol te houden, weet Theo van Linde van Plaatselijk Belang. “De minsken dogge it mei in protte wille, mar se ha ek wol wat oars oan ‘e holle.” Zo raakte De Swingel geleidelijk aan ook uit zicht als de vanzelfsprekende plek waar het dorp familiefeesten en bruiloften viert, aldus De Kroon: “Soks kin ek net maklik mei frijwilligers. Wy ha ferlet fan in ûndernimmer mei ûnderfining en gefoel foar hoareka.”

Kansen

Geschikte kandidaten staan niet in de rij, beseffen De Kroon en Van Linde. “Wy sykje immen dy’t der nocht oan hat, leafst in âld-hoarekaûndernimmer.“ Een uitbater die alleen naar de verdiensten kijkt, heeft in Wijnjewoude niet zoveel te zoeken.
Aan de andere kant liggen er volgens de mannen ook kansen. De stichting is druk bezig om het pand te verduurzamen, de verbouwplannen zijn nagenoeg afgerond. Als de vergunning binnen is, wordt de keuken aangepakt. Ook de lijst aan activiteiten groeit: in het nieuwe jaar staat een vaste avond voor fitness op stapel, de stichting overweegt de aanschaf van een biljart en in de herfstvakantie was een freerun-evenement. “Reuring genôch, mar wy sykje ien dy’t de gesellichheit deromhinne organisearje kin.”

‘Gjin dikke hier’

Een vast dienstverband zit er niet in, benadrukken de bestuursleden. “It moat in ûndernimmer wêze. Mar wy freegje gjin dikke hier, de stichting hoecht der net oan te fertsjinjen. Miskien yn it begjin wol hielendal gjin hier en earst mar ris sjen hoe’t it rint.” Het dorpshuis treedt de nieuwe beheerder met open boekhouding tegemoet. En ook over invulling van de werktijden valt te praten. De Swingel is op de zondag na bij voorkeur zes dagen van de week open, maar in overleg kunnen vrijwilligers wellicht een deel van de tijd opvangen. “It belang fan de ûndernimmer is ús belang. Wy wolle dat De Swingel wer in eigner kriget.”

Meer SA!

Afbeelding
Collega's Column 1 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 3 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column gisteren
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 mei, 09:12