Afbeelding
herfst-zandpad-bos

Ingezonden: In memoriam Jan Jonker

Nieuws
Op 15 oktober is Jan Jonker gestorven. Van jongs af aan had hij een enorme liefde voor de natuur. Hij groeide op in een wereld waar natuur nog vanzelfsprekend was. Het gevoel daarvoor heeft hij een leven lang vastgehouden.
Loonbedrijf Jonker in Terwispel, waarvoor hij de grondslag legde, groeide daardoor uit tot een bijzonder bedrijf, dat naast het gewone landbouwwerk veel heeft bijgedragen aan natuurontwikkelingsprojecten. Jan stond met één been in het boerenbedrijf, met het andere in de natuur. Hij zag met lede ogen de teloorgang van de biologische rijkdom van het platteland aan en probeerde dat bij te sturen. Hij was medeoprichter en jarenlang bestuurslid van Natuurvereniging Gorredijk, nu Geaflecht. Deze vereniging is opgericht uit onvrede over de Bond van Friese Vogelwachten, die het rapen van kievitseieren niet wilde opgeven ondanks de achteruitgang van de weidevogels.
In de spagaat tussen natuur en de steeds intensievere veehouderij vervulde hij een belangrijke verbindingsrol. Hij was betrokken bij de ruilverkaveling Midden-Opsterland en wist door zijn goede contacten met boeren dingen voor elkaar te krijgen die vanuit de overheid moeilijk lagen. Jan was WetlandWacht voor Vogelbescherming Nederland en hield in deze functie de ontwikkeling in o.a. de benedenloop van het Koningsdiep (Van Oordts Mersken e.o.) nauwlettend in de gaten. Hij liep het gemeentehuis plat in de tijd dat je nog zonder loketten en pasjes contacten met ambtenaren en politiek kon onderhouden, om schade aan oude bomen, vleermuispopulaties of orchideeën te voorkomen. Ook bij het ROM-project, later Landinrichtingscommissie Koningsdiep, was Jan actief betrokken. Op de vraag voor welke belangenorganisatie hij stond zei Jan: “Ik vertegenwoordig het Koningsdiep en de natuur.”
Zijn grote liefde, naast de brede kennis van zoogdieren, vogels en planten, waren de wilde orchideeën. Hij was daarin landelijk en internationaal actief in de Werkgroep Europese Orchideeën van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en als adviseur beheer groeiplaatsen in België.
Weinig mensen kennen elk hoekje en paadje van Opsterland zoals hij. Met zijn dood zijn heel veel fascinerende verhalen en lokale kennis verdwenen. Het is spijtig dat hij de zo noodzakelijke omslag naar herstel van biodiversiteit en verduurzaming in de landbouw niet meer heeft mogen meemaken. Bevlogen mensen als Jan Jonker zijn onontbeerlijk om de achteruitgang in de soortenrijkdom van het platteland te keren.
Agaath Arends Natuurvereniging Geaflecht

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 12 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31