Afbeelding
IMG_9893

Museum Opsterlân, de verborgen historische parel

Nieuws
Een museum saai? Niet in Gorredijk. De collectie van Museum Opsterlân nodigt uit om rond te speuren en je te verbazen. “Als mensen hier eenmaal binnen zijn geweest, reageren ze eigenlijk altijd verrast. Zo’n mooi gebouw, zoveel verhalen, zoveel te zien.”
Voor een verrassend middagje uit hoef je helemaal niet zo ver te reizen. In het centrum van  Gorredijk staat Museum Opsterlân. In een historisch pand, dat in een ver verleden diende als lagere school. En nog steeds kun je er veel leren, over de historie van Gorredijk en de gemeente Opsterland. “Ik weet zeker dat er heel veel mensen in Gorredijk en omgeving zijn die hier nog nooit binnen zijn geweest”, vertelt Jacqueline Verhoef van het museum. En dat is jammer. De drempel van het museum is bewust laag. Het is voor ouders en pakes en beppes ook heel leuk om over vroeger te vertellen en de kinderen voorwerpen uit het verleden te laten zien. Dat vinden kinderen vaak ook reuze interessant.”
De vaste collectie van het museum is heel divers. Met bijvoorbeeld een afdeling met veel historische stenen. Vanzelfsprekend komt ook de turfgeschiedenis aan de orde. Verhoef: “Dat heeft in deze regio zoveel invloed gehad. Niet alleen op de mensen, maar ook op het landschap. En we vertellen het verhaal door de ogen van een kind.” Ook het verhaal van Esther Colthof maakt volgens Verhoef altijd grote indruk op veel kinderen en hun ouders. Het Joodse meisje dat onbezorgd in Gorredijk leefde, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze overleefde de oorlog niet. Nog maar achttien jaar oud werd ze in een Duits concentratiekamp vermoord. Opsterland heeft ook letterlijk een rijk verleden. Het leven van de adel in Beetsterzwaag wordt in het museum uitgebreid uit de doeken gedaan. Het contrast tussen arm en rijk is groot.

Wandel- en fietsroutes

Het museum wil de historie niet alleen binnen de eigen muren laten zien. Gorredijk en omgeving heeft veel meer te bieden. Het oude centrum van Gorredijk telt bijvoorbeeld veel historische gevels. Vrijwilligers van het museum hebben een aantal interessante routes samengesteld, die bij het museum beginnen. De routes zijn via de app izi.TRAVEL te downloaden. Er zijn wandelroutes langs openbare kunstwerken in Gorredijk en Beetsterzwaag. Een lange fietsroute (74 km) leidt langs 31 openbare kunstwerken door heel Opsterland. Het idee van de routes ontstond vorig jaar tijdens de grote tentoonstelling rond het werk van kunstenaar Jaap van der Meij. Vrijwilligers hebben toen foto’s gemaakt van de kunstwerken en de coördinaten vastgelegd. Dat project kwam uiteindelijk niet helemaal van de grond. “Maar de gegevens waren er wel en dus hebben we die nu gebruikt voor onze eigen routes. Naast de kunstroutes biedt de app wandelroutes met als thema’s: Jan Eisenga, historische gevels en de Joodse begraafplaats.

Museum Opsterlân

Museum Opsterlân is geopend van dinsdag t/m vrijdag (11.00-17.00 uur) en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: 5 euro; t/m 12 jaar 2 euro. Vrienden en museumkaarthouders gratis. museumopsterlan.nl

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 5 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 10 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05