Watertoren Lippenhuizen.
Watertoren Lippenhuizen. Watertoren Lippenhuizen.

Mogelijk bezoekerscentrum in Liphúster Toer

Nieuws
De Stichting Beekdallandschap Koningsdiep | de Nije Boarn en It Fryske Gea willen de haalbaarheid onderzoeken om van de karakteristieke Liphúster Toer een bezoekerscentrum te maken. De beide organisaties willen graag de pracht en de kracht van het gebied rond het Koningsdiep permanent onder de aandacht brengen.
Een bezoekerscentrum zou daar goed bij passen, vertelt Fokko Bosker, bestuurslid van de Stichting Beekdallandschap. “De watertoren van Lippenhuizen is al van heel ver zichtbaar, dus moet ook het uitzicht vanaf de toren over een deel van het gebied van het Koningsdiep mooi zijn.” Volgens Bosker zou het jammer zijn wanneer de watertoren geen maatschappelijke rol krijgt. Eigenaar Vitens heeft eerder al aangegeven de toren te willen verkopen. Daarbij wordt niet gekeken naar de hoogste opbrengst, maar ook naar de plannen die initiatiefnemers met de toren hebben. Bosker: “Wij willen graag met Vitens om tafel in de hoop dat ons plan zo leuk klinkt, dat we de tijd krijgen om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Dan weten we of het plan kans heeft of dat het een onhaalbare kaart is. Zo hopen we een beetje een voorkeurspositie te krijgen.”
De Stichting Beekdallandschap en It Fryske Gea hebben al een aantal partners bereid gevonden om mee te denken. De Stichting DBF in Heerenveen heeft veel expertise in het opknappen en herbestemmen van monumentale panden en industrieel erfgoed in Noord-Nederland en wil graag meedenken over de toekomst van het beeldbepalende pand. Conferentiecentrum Nieuw Allardsoog is eventueel geïnteresseerd om de watertoren als exclusieve vergaderlocatie te gebruiken. Plaatselijk Belang Lippenhuizen heeft via de dorpskrant gevraagd of er vanuit het dorp meer plannen zijn met de toren.
De 44 meter hoge watertoren in Lippenhuizen is een Rijksmonument. Het is in 1932 gebouwd in een zakelijk-expressionistische bouwstijl. De Liphúster Toer heeft geen rol meer in de distributie van drinkwater en komt daarom te koop. Iedereen met plannen kan zich bij eigenaar Vitens melden.

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 1 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 4 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 4 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 4 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 18 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 21 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column gisteren