Opendag De Kompenije.
Opendag De Kompenije. Opendag De Kompenije.

Jubbega ontdekt eigen dorpscentrum

Nieuws
De binding met De Kompenije vergroten. Dat is een van de doelen van het multifunctioneel gebouw in Jubbega. Velen maakten zaterdag gebruik van de open dag om het gebouw te ontdekken en kennis te maken met de mogelijkheden die het biedt.
Die mogelijkheden zijn er ruimschoots, vertelt manager beheer Anneke Lukkes. Ze vervult de functie nu een jaar en het past haar als een jas. “It earste wat ik dien ha, is de fraach stelle: wêr wolle we hinne mei De Kompenije?” Conclusie: nog meer samenwerken met Plaatselijk Belang, huurders, participanten en de gemeente Heerenveen. “En dêr draacht dizze dei oan by. Dit is in dei foar ‘tegearre’.”
Het multifunctioneel gebouw werd negen jaar geleden geopend en is een collectief belang voor de regio, benadrukt Lukkes. De open dag werd dan ook georganiseerd in samenwerking met Plaatselijk Belang en ondernemersvereniging HNI. “Wy wolle it kollektyf belang konkreet meitsje. We stean no oan it begjin fan in nije fase fan groei en ûntwikkeling.”

Keur aan voorzieningen

De Kompenije is verrassend groot. “We wolle hjoed graach sjen litte dat we hiel wat romtes ha foar allerhanne gebrûk. We ha de fasiliteiten en binne bewenners nedich om dy te brûken. Dat se tsjin oaren sizze: hé, yn De Kompenije is wol plak foar dit of dat.” Naast geschikte ruimtes voor feesten, partijen, vergaderingen of andere bijeenkomsten, biedt De Kompenije een keur aan voorzieningen. Zo zijn op het Zorgplein onder andere een tandarts, fysiotherapie en diverse andere aanbieders van paramedische zorg gevestigd. Ook een dierenarts houdt er praktijk en een jaar geleden werd een goed geoutilleerde fitnessruimte geopend. Het mfg organiseert zelf drie muziekfeesten per jaar.

De Kompenije kent diverse vaste gebruikers. “Wy binne der bygelyks bliid mei dat Eijer Producties in pear kear yn ’t jier hjir in grut evenemint hâldt. Sport is der ek altyd, foaral mei toernoaien is it hjir hartstikke drok.” Lukkes wil voor de toekomst ook graag inzetten op overheidgerelateerd gebruik, zoals vergaderingen en trainingen. Wat haar betreft komt het kabinet volgend jaar in Jubbega langs voor het jaarlijks ‘dagje op de hei’. “Dan regelje ik der in leuk arransjemintsje by mei fitness of in stik histoarje. Want foar alles jildt: we kin it meitsje sa’t de minsken it graach ha wolle.”

Wilhelmina-matchtafel

Bezoekers van de open dag komen ogen en oren tekort. Meteen al bij de ingang is er volop informatie van zorgaanbieders, de informatie en gadgets vinden gretig aftrek. Veel belangstelling is er ook voor het werk van het HIP (Historisch Informatie Punt) en de hapjes van het Doarpsiten. Twee routes leiden het bezoek langs alle ruimtes en activiteiten. In hun eigen ruimte spelen de biljarters een demonstratiewedstrijd op de Wilhelmina-matchtafel. En nu we er toch zijn: “We kin noch wol wat leden brûke.”
Jan Leistra, bestuursvoorzitter van De Kompenije, zoekt nieuw bestuursbloed. Lastig om mensen te krijgen voor deze vrijwilligersbaan, zegt hij. “It hâldt fansels ek hiel wat yn mei sa’n grut gebou, fjouwer minsken op de leanlist en safolle gebrûkers.” Na afloop van het open huis was er een bbq en een avond met Hollandse hits.

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 11 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 12 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15