Afbeelding
oud-dak-dakpannen-verduurzamen-isoleren

Leningen voor aanpassen woningen

Nieuws
De gemeente Opsterland wil twee leningen introduceren waarmee woningbezitters goedkoop geld kunnen lenen om hun woning levensloopbestendig, duurzaam of asbestvrij te maken.
De Verzilverlening is bedoeld voor oudere woningbezitters (57 jaar en ouder) die deze aanpassingen anders moeilijk kunnen financieren. Het gaat om een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De Verzilverlening is minimaal 2.500 en maximaal 20.000 euro. De lening wordt pas afbetaald bij de verkoop van de woning, de rente (1,7 procent) wordt jaarlijks bij de schuld opgeteld. De tweede vorm is de Blijverslening, een consumptief krediet van 2.500 tot maximaal 10.000 euro. Hieraan ligt een inkomenstoets ten grondslag. Deze lening wordt in tien jaar inclusief de rente afbetaald.
Opsterland heeft te maken met een sterke vergrijzing, waardoor ook de vraag naar levensloopbestendige woningen toeneemt. Veel ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen, maar hun woningen zijn hiervoor vaak niet geschikt. Met deze leningen wil Opsterland de woningbezitters helpen.
Met de Verzilverlening en de Blijverslening verwacht Opsterland uiteindelijk de kosten van de Wmo te verlagen. Door tijdig een woning aan te passen kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat een klein zorgprobleem uitgroeit tot grotere en duurdere problemen. Zo heeft de Blijverslening een preventieve werking. Binnen de Wmo moet een probleem ernstig genoeg zijn voor een vergoeding, bij de Blijverslening is dat niet het geval. Bovendien wordt via de Wmo standaard de goedkoopste oplossing vergoed. Met de Verzilverlening en de Blijverslening kunnen mensen ook een andere oplossing kiezen, bijvoorbeeld de meest duurzame of de meest comfortabele.
Beide leningen werken als een zogenaamd revolverend fonds, het uitgeleende geld vloeit langzaam weer in de pot terug. Opsterland trekt maximaal 350.000 euro voor de Verzilverlening en maximaal 150.000 euro uit voor de Blijverslening. De gemeenteraad moet het collegevoorstel nog goedkeuren.
 
 

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 12 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 13 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15