Boek Mantezorg.
Boek Mantezorg. Boek Mantezorg.wethouder Libbe de Vries biedt het mantelzorgboek aan aan Sieb Postumus Linthorst . rechts zijn vrouw Geertje.

App-groepje geeft mantelzorger Syb wat lucht

Nieuws
‘Moeder’s Hotel’ staat op het bordje naast de voordeurbel in Wijnjewoude, ooit een grap van de kinderen. “Zo was het vroeger”, beaamt Greet Posthuma Linthorst. “Nu zou er eigenlijk Sybs Hotel moeten staan.” Echtgenoot Syb knikt: “De rollen zijn omgedraaid. Toen ik kanker had, heeft Greet twee jaar lang dag in dag uit voor mij gezorgd. Nu ben ik genezen en zorg ik voor haar.”
Alleen wordt Greet niet beter, weten ze allebei. Ze lijdt aan MSA-p, een zeldzame ziekte waarbij geleidelijk maar onomkeerbaar delen van de hersenen afsterven. “Het begon met slechter lopen. En af en toe zakte ineens mijn bloeddruk weg.” Syb: “Ze viel zomaar van de fiets. Of ik vond haar languit tussen de struiken in de tuin.” Het duurde lang voordat de doktoren erachter kwamen wat Greet mankeerde. Vorig jaar kregen ze pas duidelijkheid. “In theorie heb je dan nog acht jaar tijd van leven, maar daar had ik al het nodige van verbruikt. Wanneer het afloopt weten we dus niet. Elke dag lever ik wat in, zo gaat de laatste weken mijn spraakvermogen achteruit.”

Doorgaan

De diagnose kwam hard aan. Terwijl ze juist dachten hun leven weer enigszins op de rails te hebben na de ziekte van Syb. Greet besloot er vrijwel direct een streep onder te zetten. “Er viel toch niets aan te doen. Ik had zelf al van alles onderzocht en uitgeprobeerd. Doorgaan om beter te worden, zo zit ik in elkaar. Ik heb zelfs de opleiding voor holistisch energetisch therapeut gedaan om voor mezelf antwoorden te krijgen. Maar het had geen zin nog langer energie te steken in het onvermijdelijke.” Met hun drie kinderen bespraken ze hoe het verder moest. Vooral niet wegstoppen. Dat had Greet met haar eigen moeder meegemaakt; zij had borstkanker maar daar werd vroeger niet over gepraat. “Ineens was ze er niet meer. Daar heb ik nog weleens last van.”

Groepsapp

Aan familie, vrienden en kennissen hebben ze verteld wat Greet te wachten staat. De hersenen die het spierstelsel aansturen, vallen stapsgewijs uit. Het afbraakproces maakt haar steeds afhankelijker van anderen. Syb: “Dat vang ik in hoofdzaak op, je zorgt nu eenmaal voor elkaar. Dat hebben we met zijn tweeën voor onze ouders gedaan, Greet daarna voor mij en ik nu voor haar. Maar ik geef meteen toe dat het oplucht als je zo nu en dan ook eens op jezelf kunt zijn.” Met Greets zus, vriendinnen en met de buren bedachten ze een app-groepje voor invalmantelzorg, met elkaar een man of acht. Syb kan zo een uurtje zwemmen op woensdag en af en toe eens een middag naar de sauna. “Het voordeel van zo’n groepsapp is dat je niet rechtstreeks hoeft te vragen. En de ander voelt zich niet bezwaard als het eens niet uitkomt. Ik post vrijblijvend een verzoek en zie wel wie reageert.” Op haar beurt vindt Greet het fijn om eens een ander gezicht te zien. “Ik vraag ze de dingen te doen waar Syb een hekel aan heeft, zoals strijken of mijn plantjes verzorgen. Anderen doen dat weer met liefde, maar je moet wel kenbaar maken wat je wilt.”

Trippelstoel

Niet verzwijgen, hulp vragen als het nodig is. Doe je dat niet, dan red je het ook niet, weet Syb. “Ik heb toen het met Greet echt slechter ging het Gebiedsteam van de gemeente gebeld. Binnen een week stond de Wmo-medewerker op de stoep. Hier moet wat gebeuren, concludeerde die al snel.” Zo ging het ook met de man van het hulpmiddelencentrum, aldus Greet. “Ik heb hem gevraagd wat hij dacht dat nodig was. Zo kwam ik aan de kantelbare douchestoel, die hij ergens in Heerenveen voor me opsnorde.” De in hoogte verstelbare trippelstoel stelt haar weer in staat om Syb nog enigszins te helpen met koken. “Hij kan het natuurlijk veel sneller in zijn eentje, maar het is wel zo gezellig om het nog samen te kunnen doen.”
[caption id=”attachment_24869” align=”alignnone” width=”791”] Wethouder Libbe de Vries (mdden) overhandigde Greet en Syb alvast het boek ‘Een warme jas’ van Ineke Ludikhuize.[/caption]
Wethouder Libbe de Vries overhandigde Greet en Syb Posthuma Linthorst alvast het inspirerende boek Een warme jas van Ineke Ludikhuize

Vraag mantelzorgondersteuning

Als u intensief zorgt voor een naaste met psychische problemen, ouderdomsklachten als dementie of een chronische ziekte of beperking, dan vindt u dat vaak heel normaal. Toch is het heel bijzonder wat u doet. En u moet weten dat u er niet alleen voor staat. Voorheen kon u met vragen of problemen rondom mantelzorg terecht bij Timpaan Welzijn. Sinds begin dit jaar kunt u voor mantelzorgondersteuning rechtstreeks terecht bij het Gebiedsteam van de gemeente Opsterland.
Gebiedsteam Opsterland telefoon: 0512 - 386 222 (ma.-vr. 09.00 – 12.30 uur) e-mail: gebiedsteam@opsterland.nl
Mantelzorgbijeenkomst Op woensdag 13 maart organiseert het Gebiedsteam mantelzorgbijeenkomsten in Gorredijk en Ureterp. Ineke Ludikhuize, schrijfster van het boek ‘Een warme jas’, komt vertellen over de periode waarin zij mantelzorger was voor haar man. Ineke haar verhaal is luchtig. Ze gebruikt humor om de zware taak die mantelzorgen is te relativeren. Een inspirerend verhaal.
Tijdens deze bijeenkomst kunt u aangeven wat u nodig heeft om te kunnen mantelzorgen voor uw zieke partner, kind, ouder, familielid of bekende. Zo wil de gemeente de mantelzorgondersteuning beter laten aansluiten op de wensen en behoeften van uw dagelijkse praktijk. Kom, laat u inspireren en geef uw mening! Na afloop krijgt u het boek ‘Een warme jas’ van Ineke Ludikhuize gratis mee naar huis. Het boek geeft tips en inspiratie voor mantelzorgers.
De bijeenkomst in Gorredijk (16.30 tot 18.00 uur) is in De Miente (ZuidOostZorg, De Hoop 4), de bijeenkomst in Ureterp (19.30 tot 21.00 uur) vindt plaats in MFC De Wier (De Telle 21). Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 9 uur geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 13 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05