Presentatie Domela jaar.
Presentatie Domela jaar. Presentatie Domela jaar. Jacqueline Verhoef Jan Friieswijk Ad Vroman Janny van der Molen.

Een jaar lang Domela

Nieuws
Op 18 november is het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. De grote strijder, ‘ús ferlosser’, die zich inzette voor de rechten, de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders, werd 72 jaar. Rondom zijn honderdste sterfdag zijn er overal in Friesland tal van activiteiten en evenementen. Afgelopen vrijdag werden ze kort gepresenteerd It Damshûs aan de Domela Nieuwenhuisweg in Nij Beets.
In Museum Opsterlân is vanaf 8 september de tentoonstelling ‘Verzet is tijdloos’ te zien: Opsterland in het spoor van Domela Nieuwenhuis. Met aandacht voor de lokale sociale voormannen zoals Rindert van Zinderen Bakker, Geert Lourens van der Zwaag, familie Eisenga, Vitus Bruinsma, Jarig van der Wielen, Gerrit Roorda, Roelof de Wilde, Piet Dijkstra, Symen Brinksma, Bertha Scholten, Marije Vleeshouwer en Tietje van der Zwaag.
Janny van der Molen uit De Knipe publiceert een tweetalig jeugdboek over de levens van Geertje Kleefstra en burgemeesterszoon Niels. Met volop aandacht voor de rode beweging en het vrouwenkiesrecht. Domela spreekt in hoogst eigen persoon de arbeiders toe bij de opening van het jaarlijkse Flaeijelfeest in Nieuwehorne. Het Mariakerkje in Kortezwaag organiseert tijdens Tsjerkepaad 2019 een tentoonstelling over het leven van Rindert van Zinderen Bakker (1845-1927). Hij was degene die Domela in 1882 naar Gorredijk haalde. Ook het Tripgemaal in Gersloot eert Domela dit jaar. It Damshûs organiseert op 14 april een lezing van Yme Kuiper, waarbij hij ingaat op het verlosserschap van Domela. In 2020 staat in It Damshûs een iepenloftspul gepland rond Domela en zijn invloed op de maatschappij van nu. De honderdste sterfdag van Domela wordt ook herdacht in onder andere Appelscha, Heerenveen, Het Bildt en Leeuwarden. Het totale programma is terug te vinden op ferdinanddomelanieuwenhuis.nl.
Op de foto: Jacqueline Verhoef, Jan Frieswijk, Ad Vromans, Janny van der Molen.

Meer SA!

Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geert Lourens van der Zwaag Cultuur 18 uur geleden