Kleuterdans Eijer Producties.
Kleuterdans Eijer Producties. Kleuterdans Eijer Producties.

Kleuterdans is bewegen met veel fantasie

Nieuws
Peuters en kleuters kunnen natuurlijk al vroeg gaan sporten, maar dansen is ook een optie. Kleuterdans bij Eijer Producties in Gorredijk is op een speelse manier met motoriek bezig zijn. En dat onder begeleiding van vrolijke deuntjes en fantasieprikkelende verhalen.
Een voor een komen ze binnen. Djaslyn, Lysanne, Elize, Lina, Benthe en Wolter. In de les van een week geleden is verteld dat er vandaag een fotograaf van de krant aanwezig is. Dat heeft de meiden op ideeën gebracht. Ze zien er prachtig uit. Mooie jurken en rokken, het haar mooi opgestoken. Als prinsessen dansen ze door de zaal. Wolter kijkt zijn ogen uit.
Ditte de Wolff uit Gorredijk geeft de groep bij Eijer Producties wekelijks drie kwartier kleuterdans. Ze werkt in blokken met thema’s. “Na vier weken volgt een nieuw thema. Met een thema kun je verhalen bedenken en uitbeelden. We gebruiken geen voorwerpen, alles gaat met bewegingen.” Vandaag is het thema zee en staan de piraten centraal. Piraten in balletrokjes, het maakt de fantasie alleen maar groter.
Voordat de themales start, heeft Ditte altijd een paar vaste onderdelen, te beginnen met de huppeldans. Een warming-up op muziek. Bij de eerste vrolijke noten springen de dansers al in het rond. Ditte roept ze naar de kring om op speelse wijze allerlei delen van het lichaam te rekken en te strekken. Tweede vaste programma is de druppeldans. Ze doen net alsof de druppel van de haren over de schouders en de rug naar beneden loopt. Niet voor het eerst, zo te zien.
Structuur in de les is volgens Ditte belangrijk. De kinderen weten waar ze aan toe zijn en het komt de discipline ten goede. De ouders zijn niet bij de les aanwezig. “Dat doe ik bewust. Als een ouder langs de kant staat, gedragen de kinderen zich direct anders. Sommige kinderen geven zelf ook wel aan dat ze het juist prettig vinden als mama even niet in de buurt is.”
Het is tijd voor het thema. Ditte vraagt de kinderen achter elkaar in een rij te gaan zitten, als hele stoere piraten. Ze veranderen direct hun houding. De spierballen worden getoond en de gezichten gaan ook op standje stoer. Al moet er zo nu en dan nog wel even iemand snel naar de wc. Maar dat moeten piraten toch ook? “Waar woonden de piraten? Op een boot, natuurlijk. Dan moeten we eerst maar even leren zwemmen.” Uit de luidsprekers klinkt het lied van Aadje Piraatje. Intrekken, wijd en sluit, rondje met de armen en dan spuit je vooruit.
Tijdens de lessen gebruikt Ditte best veel herhaling. Dat is voor de herkenning heel goed, vertelt ze. “Zo ongemerkt proberen we wat danstechniekjes in de les te stoppen. Ontwikkeling van de motoriek is belangrijk, daar zijn we bewust mee bezig. Maar de fantasie vind ik eigenlijk net zo belangrijk. Je merkt aan de kinderen op kleuterdans snel dat ze gevoel hebben voor beweging. Zet je de muziek aan, dan beginnen ze direct te dansen.”
Zijn de piraten op het strand gearriveerd, dan ontmoeten ze er zeemeerminnen. Tijd voor een rustmomentje. Iedereen ligt op de rug met de benen omhoog. Tijd voor het fijnere voetenwerk. “We maken er een glijbaan van. Goed zo. En nu even een kapstokje.” Ditte en haar assistent Karlijn helpen waar nodig iedereen even met de juiste houding. En als iedereen tot rust is gekomen, is het tijd voor een bekend spel dat precies in het thema past: schipper mag ik overvaren. Daar gaan ze rennend, hinkelend, lopend als een prinses. Wie laatst is mag de volgende beweging uitkiezen. Een populaire functie. Wolter en Lysanne houden elkaar scherp in de gaten in de strijd om laatste te zijn. Wolter wint.
De kleuterdans is bij Eijer Producties al een aantal jaren populair. Volgens Ditte dansen veel van de kinderen al voordat ze op zwemles gaan. “Je hoort al heel jong ergens bij. Dat vinden ouders vaak ook. En voor wie echt door wil in dans is het een eerste stap in een heel lang traject. Dansen is echt voor alle leeftijden.”
Laatste onderdeel van de les is de stopdans, een wekelijks terugkerende afsluiting. Weer klinkt vrolijke muziek door de zaal. En wat het mooiste is, iedereen mag op z’n eigen manier dansen. Maar als de muziek stopt, staat iedereen stokstijf stil. De oefening herhaalt zich een paar keer en dan is het alweer voorbij. Wat zal iedereen lekker slapen vanavond!

Iedere donderdag

Kleuterdans is de populaire naam voor ADV (Algemene Dansante Vorming), bedoeld voor kinderen van 3,5 tot 6 jaar oud. Tijdens de les (45 minuten) wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de rijke fantasie van de kinderen zelf, waardoor ze zich de beginselen van dans op een voor hen aantrekkelijke manier eigen kunnen maken. Bovendien wordt er op een speelse manier aandacht besteed aan tellen en bewegen op muziek, waardoor tijdens deze les niet alleen de motoriek gestimuleerd wordt, maar ook de muzikaliteit en de concentratie. Via de website is een proefles aan te vragen. eijerproducties.nl

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 14 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31