Ruurd Koopmans.
Ruurd Koopmans. Ruurd Koopmans.

Koopmans weg uit Nij Beets

Nieuws
Na bijna honderd jaar verkast het aannemers- en transportbedrijf Koopmans vanuit Nij Beets naar een nieuwe locatie in De Knipe. Ook al is de familie al enige tijd geen eigenaar meer, toch voelt het vertrek als een gemis.  “It fertroude readgiele materieel mei ús famyljenamme derop ferdwynt út it doarp.”
Vijf jaar geleden ging Koopmans Nij Beets geruisloos over in andere handen. De nieuwe eigenaar wilde met het oog op de continuïteit niet te veel ruchtbaarheid voor de wisseling van de wacht. De familie ging daarin mee. “Der wie neat geheimsinnichs oan”, vertelt Ruurd Koopmans. “Wy hiene gjin opfolger en dan hâldt it op.” Maar gezien de verwevenheid van het bedrijf met Nij Beets na drie generaties Koopmans, had meer openheid van zaken beter geweest, zegt de familie nu. “Nimmen nimt it ús kwea ôf, mar wy ha der sels muoite mei.”

Jan Jeep

Nadat hij in 1923 een paard en wagen had aangeschaft, schreef pake Ruurd Koopmans zich in bij de Kamer van Koophandel als transportrijder. “Pake wie in lytse boer mei hannelsgeast”, vertelt Ruurd. “Hy ferhierde him as molkrider en helle foar oare boeren it gers út de healânnen.” In 1947 nam heit Jan het stokje over en deed de moderne naoorlogse tijd zijn intree in de vorm van een Amerikaanse legerjeep. “Dy brûkte heit foar alles en noch wat, bygelyks om te meanen. Sa krige hy de bynamme Jan Jeep.” En Jan Jeep zag overal brood in: zandvervoer voor de wegenbouw en de kuilbulten van boeren, ophalen van huisvuil, het lossen en uitrijden van brandstofkolen, strooien bij winterweer, een taxidienst en een benzinepomp. “Heit wie in echte ûndernimmer, altyd ûnderweis, hy hat it bedriuw opboud”, aldus Jantsje Koopmans. “It wie in drok libben, ek foar ús as bern. Heit hie altyd wol in putsje foar ús.”

Dorpsbedrijf

Ruurd en zijn vrouw Hanneke stapten in 1976 in het bedrijf, dat toen al naar de bocht van het Polderhoofdkanaal was verhuisd. In die tijd groeide Koopmans steeds meer toe naar de aannemerij in grondverzet van de latere jaren. Na de vroegtijdige dood van heit Jan in 1983 als gevolg van een ongelukkig bedrijfsongeval, zetten de opvolgers de onderneming voort. “Yn dy swiere tiid ha ús wurknimmers ús dertroch skuord. Mei dy fêste ploech binne wy in doarpsbedriuw bleaun, foaral rjochte op de omkriten.”
Groot, groter, grootst was nooit de ambitie van de derde generatie Koopmans, liever een solide werkgever dan een speelbal in het economisch krachtenveld. Ruurd had nog wel de overstap naar het nieuwe bedrijfsterrein aan de Swynswei, net buiten het dorp, willen maken, maar de crisis van 2008 gooide roet in het eten. “Yn 2010 fûn Hanneke it moai west en ha we it bedriuw te keap oanbean.”

Leegte

Het aanstaande vertrek uit Nij Beets laat bij de familie een emotionele leegte achter. Ook het dorp gaat het gemak missen waarmee ze een beroep kon doen op het Koopmans-materieel, verwacht Ruurd. Maar er is ook een lichtpuntje. “Wy binne noch eigner fan de grûn en it terrein is in moai plak foar wenningbou. Dêroer gean we mei Plaatselijk Belang en de gemeente yn petear.”

Meer SA!

Afbeelding
Vragen VVD over voortgang Kortezwaag Nieuws 32 minuten geleden
Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 33 minuten geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 4 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05