Afbeelding
Pat van Boeckel

‘Verlost’ in levensgrote kijkdozen

Nieuws
Wie voor even verlossing zoekt van het thuiszitten tijdens de donkerste dagen van het jaar kan tussen kerst en de jaarwisseling terecht in It Damshûs in Nij Beets voor het Winterkunstevenement ‘Verlost’.  Met vuurkorven, winterkost, livemuziek en Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga. Wel een warme winterjas aantrekken.
Midden in de winter een kunstexpositie in de openlucht, zitten mensen daar op te wachten? Vorig jaar wel. De eerste editie van het Winterkunstevenement op het museumterrein van It Damshûs trok in twee dagen ruim vijfhonderd bezoekers. “Daar hadden we stilletjes op gehoopt”, aldus bedenkers Corina Blom en Mathilde Hemmes van Kunst in Opsterland. “Bij de afsluiting zeiden we tegen elkaar: hier gaan we mee door, we maken er een tweejaarlijks evenement van.” Maar toen kwam dat verzoek van het gemeentehuis. Kon het dit jaar al niet opnieuw? Het Winterkunstevenement zet cultureel Opsterland zo eigenzinnig in de schijnwerpers. En ook It Damshûs had na het succes de smaak te pakken: 2019 was immers het jaar van Domela, het thema lag voor het grijpen.

Dubbelhartig

“Tegen die overmacht waren we niet bestand”, grinniken Corina en Mathilde. Met de suggestie van It Damshûs in gedachten kwamen ze op het thema ‘Verlost’, naar Us Ferlosser Domela. “Met het thema kun je alle kanten op. De tegenwoordige roep om sterke mannen, de bevrijding uit verstikkende relaties, verlossing zoeken in religie of in een ander land. Wat er ook bij je opkomt, er kleeft een zekere dubbelhartigheid aan, dat maakt het intrigerend. Het zit ook in onze perceptie van Domela: sterke man en tegelijkertijd Jezusfiguur.”

Kijkdozen

Na het vorige thema Te Plak met voornamelijk Opsterlandse kunstenaars, besloten Mathilde en Corina ditmaal uitsluitend buiten de gemeentegrens naar geschikte kandidaten te zoeken. In BK-Informatie, het landelijke vakblad voor kunstenaars, plaatsten ze een oproep.“Daarin hebben we duidelijk gesteld dat de expositieplek om gelegenheidswerk vraagt in de vorm van een installatie.” De verzameling aan installaties maakt het Winterkunstevenement juist zo uniek, aldus de twee. “Het museumterrein met de veenarbeiderhuisjes leent zich er bij uitstek voor, alsof je langs levensgrote kijkdozen loopt. En het schemerdonker in deze tijd van het jaar maakt de rondgang nog eens extra spannend.”
Corina en Mathilde kregen dertig reacties op hun oproep. “Gezien hun schetsen en plannen hadden alle kunstenaars zich verdiept in de eigenheid van het museum en van de streek.” Moeilijk om een keuze te maken. Om alle inzendingen recht te doen en tot een afgewogen geheel te komen, vroegen ze Josine Sibum Siderius van Kunsthuis Syb, kenner van installatiekunst, om mee te denken. “Zo selecteerden we uiteindelijk elf installaties.” In oktober namen de kunstenaars alvast een kijkje. “Eenmaal ter plekke toonden ze zich allemaal verrast door de mogelijkheden die het museum biedt.”

Winterkost

Dit jaar duurt het Winterkunstevenement drie dagen. “Vanwege alle moeite die de deelnemers zich getroosten, voelden we ons daartoe verplicht. We hebben ook het zijprogramma uitgebreid, met tussendoor optredens van onder andere Eeltsje Hettinga, Bennie Huisman, het smartlappenduo Max en Maria en streekhistoricus Johan Frieswijk. En om een beetje warm te blijven kunnen de bezoekers zich laven aan dampende winterkost als snert, bonensoep en oliebollen.”

Programma ‘Verlost’

De expositie ‘Verlost’ in It Damshûs is op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 december geopend van 14.00 tot 20.00 uur. Entree: 5 euro; kinderen gratis. Elke dag in de tent op het terrein erwtensoep/bruinebonensoep en oliebollen, in de ontvangstruimte koffie en thee en lekkers. De Dichter van Fryslân Eeltsje Hettinga opent de expositie op zaterdag 28 december (14.00 uur) met een speciaal voor het evenement geschreven gedicht.
Dagelijks programma:
14.30/ 16.30/18.30 uur Rondleiding Gratis rondleiding met toelichting over de expositie
16.00 uur Lezing Johan Frieswijk Een kwartiertje lang vertelt Johan Frieswijk over Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Frieswijk promoveerde op de geschiedenis van de land- en veenarbeiders in het noorden van Nederland.
Zaterdag 28 december
15.00/17.00/19.00 uur Bennie Huisman Optreden door Bennie Huisman met een aantal oude socialistische liederen.
15.30 uur Eeltsje Hettinga Een optreden van de Friese dichter.
Zondag 29 december
Vanaf 17.00 uur Max en Maria Optredens met heerlijke smartlappen.
15.30 uur Eeltsje Hettinga Een optreden van de Friese dichter.
Maandag 30 december
15.00/17.00/19.00 uur Bennie Huisman Optreden door Bennie Huisman met een aantal oude socialistische liederen.

Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 2 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
In het zonnetje! Column 21 uur geleden
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 22 uur geleden