Afbeelding
Die Dorfplatz Musikanten 7 – Marije Geertsma

Een Böhmischer Wind waait door De Wier

Nieuws
In de hoge hoed de afgescheurde tipjes van toegangskaarten. “Kaartsje bewarje, aanst yn de pauze krij jim dêr in konsumpsje foar.” Het warme welkom van Henk de Jong valt in de smaak. “No, it is geweldich.”
Omdat de muziek zo mooi is. Daarom zijn Germ en Hiltsje van den Brug vrijdagavond in De Wier te Ureterp. Want op het programma staat een optreden van Die Dorfplaz Musikanten. “It moaie fan dizze musyk is dat it sa melodysk is. It leit hiel moai yn it gehoar”, zegt Germ. En hij kan het weten. Zelf speelt hij euphonium in het Frysk Senioren Orkest. “En ik ha yn ‘e kapel fan Bakkefean spile en by Fanfare Oerterp.”
Langzaam raakt de grote zaal goed gevuld. Het zijn vooral ouderen die liefhebber zijn. Toch vanavond ook een groep jongere luisteraars zegt Roel de Vries, secretaris van Die Dorfplaz Musikanten. De Ureterper speelt trompet. En ze hebben net een nieuwe outfit. Echte trachten Kleidung, klederdracht met voor de mannent lederhosen, bretels, geborduurd overhemd en de dames in folkloristisch gestreept rood/roze short over de rode rok. “Foar jûn ha ik myn freoanengroep útnoege. Se sjogge my oars nea spyljen.” En ook de vrienden van de wintersportploeg zijn present.
De drummer start strak in marstempo, de muzikanten komen op. Er wordt meegeklapt en de handen gaan helemaal op elkaar bij opkomst van de dirigent. Met de Andulka Marsch zet de kapel de toon voor een avondje Böhemische muziek. “We hebben vanavond wel een teleurstelling”, zegt penningmeester Alie Dimmendaal in haar welkomstwoord. “Onze zangeres is ziek.” Jammer verzucht het publiek. Wat wel op het programma staat is een vijftal kerstnummers. Speciaal voor De Wier en op verzoek van Henk de Jong omdat het tenslotte een kerstconcert is.

Maar eerst waait de Böhmischer Wind door de zaal. “Het is een valwind met mist en geheimzinnigheid. Die wind kunt u terug horen in het spel van de klarinetten”, tipt Alie. Duidelijk, de klarinetten waaien hun tonen luchtig door de ronde koperklanken. Het derde nummer is de gedragen kerstkraker ‘Es ist ein Ros entsprungen’ gevolgd door Stevens polka. “In een langzaam tempo want de polka is geschreven voor een stotteraar.”
Zondag 15 december vanaf 16.00 uur spelen Die Dorfplatz Musikanten tijdens de kerstshow in Tuindorado Drachten.

Meer SA!

Afbeelding
Collega's Column 3 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 5 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 2 mei, 09:12