Afbeelding
Sinneblom_aanpassing web

Plan van aanpak Nijlân en omgeving is klaar

Nieuws
Het eindontwerp van de herinrichting van de straten Sinneblom, Sjoelstrjitte en Nijlân in Gorredijk is klaar. Samen met vertegenwoordigers uit de buurt heeft de gemeente Opsterland een plan opgesteld dat moet leiden tot lagere snelheden van het verkeer en minder sluipverkeer.
Buurtbewoners hebben vorige week een brief ontvangen over de stand van zaken. De werkgroep met buurtbewoners kan zich vinden in het ontwerp, vertelt Frouwke Kuiper van de gemeente Opsterland. “De inbreng van de werkgroep is meegenomen in het ontwerp. Niet alles kon worden overgenomen, omdat niet alle ingebrachte oplossingen pasten binnen het gemeentelijk verkeersbeleid.”
De maatregelen om automobilisten te verleiden minder snel te rijden, bestaan vooral uit het optisch versmallen van wegen. De weg blijft net zo breed als die nu is; door het gebruik van kleurstroken lijken de wegen echter wel smaller. Dit speelt bijvoorbeeld bij de Sinneblom. “Het verkeer kan hier vrij ver kijken, bijvoorbeeld richting volkstuinen. Daardoor gaan veel mensen automatisch sneller rijden.” In het plan is nu opgenomen dat er bijvoorbeeld insectenhotels in de berm worden geplaatst om dat zicht te breken.
De straat Nijlân krijgt bredere parkeervakken. De wegbreedte blijft gelijk en dat geldt ook voor de verhouding asfalt en klinkers. Het plein, de vierkante rotonde blijft ook intact. Wel krijgen de aansluitende wegen op de overgang naar de rotonde een kleur. “Die zijstraten zijn nu minder goed zichtbaar.” De Sjoelstrjitte wordt aangepast aan de eisen van een 30km-weg met eveneens verhoogde bredere parkeervakken.
Naast het terugdringen van de snelheid, moeten de plannen ook leiden tot minder sluipverkeer. Nijlân is een veel gebruikte ontsluitingsweg voor Loevestein. “Dat dateert nog uit de tijd dat de rondweg om Gorredijk er nog niet lag. Die is er nu wel en het is de bedoeling dat de weg via It Goarrefean naar de Nijewei als ontsluiting van Loevestein dient. Door de snelheidsremmende maatregelen hopen we dat nu te bereiken.” It Goarrefean is van de Sinneblom tot de nieuwe school een 30km-zone. Na de school wordt het een 60km-weg. Opsterland heeft net een fietspad langs It Goarrefean gelegd, zodat de fietsers daar niet meer de rijbaan op hoeven.
Het ontwerp is nog voorlopig, er is volgens Kuiper nog ruimte voor vragen en opmerkingen. De gemeente Opsterland werkt het plan nu verder uit. Volgens de planning beginnen de werkzaamheden in mei 2020. Er wordt in fases gewerkt, zodat niet alle drie straten tegelijk worden opgebroken. Voor het einde van 2020 moet de herinrichting dan klaar zijn.
Buurtbewoners zijn vanaf het begin van het proces bij de plannen betrokken. De buurtbewoners van de drie straten wezen zelf vertegenwoordigers aan voor de werkgroep, die drie keer bijeenkwam. Ook Plaatselijk Belang was bij het proces betrokken.

Meer SA!

Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 7 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws gisteren
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31
Afbeelding
Scott Woltering winnaar Lauswolt Open Sport 17 mei, 11:31