Afbeelding
delte

Zwembad De Delte vreest hogere energieprijzen

Nieuws

Zwembad De Delte in Gorredijk vreest door toegenomen energieprijzen komend seizoen voor fors hogere kosten. Bovendien staat de trage voortgang van de plannen rond Sportcentrum Kortezwaag investeringen in duurzame energievoorzieningen in de weg. Het bestuur wil duidelijkheid, de politiek begint zich ook te roeren. 

Het zwembad was jarenlang onderdeel van Sportcentrum Kortezwaag. En dat werkt tot op de dag van vandaag door, ondanks dat het bad al jaren geleden is verzelfstandigd in een vrijwilligersorganisatie. De technische installaties zijn namelijk nog steeds gekoppeld, waardoor het zwembad voor water, elektriciteit en gas is aangewezen op het Sportcentrum. Er zijn meters geplaatst om het verbruik te registreren, de kosten worden een-op-een doorgerekend; voor het zwembad een jaarlijkse factuur van tienduizenden euro’s. “Wij hebben geen invloed op het contract met de energieleverancier. Door de stijgende energieprijzen kunnen we volgend jaar zomaar 10.000 euro meer kwijt zijn. Dan hebben wij wel een probleem”, aldus voorzitter Twan van Duijven.

Kosten halveren

De installaties in het zwembad zijn bovendien zwaar verouderd, dus niet zuinig en weinig duurzaam. Het bestuur wil dolgraag investeren in een energiezuinige installatie voor het op temperatuur houden van het zwemwater. Van Duijven schat in daarmee de energiekosten te kunnen halveren. Maar er is een praktisch probleem. Zolang het bad niet een eigen energieaansluiting heeft en ‘achter de meter van Kortezwaag zit’ is het heel lastig financiering en subsidies aan te vragen. “Dat weten we ook al jaren, maar het schiet maar niet op. De gemeente moet dat als eigenaar van het bad regelen, wij zijn huurder. Die technische ontkoppeling is een must. Wij willen en moeten financieel onze eigen broek ophouden, maar dan moet de gemeente dat wel mogelijk maken.”

Ontkoppeling

Het bestuur van De Delte stuurde onlangs een brief naar de gemeenteraad ter voorbereiding op de raadsdiscussie over het door de mienskip van Gorredijk voorgestelde stichtingsmodel voor Sportcentrum Kortezwaag. Van Duijven: “Als dat doorgaat, is dat hét moment om het zwembad technisch te ontkoppelen. Dan is het zaak dat de gemeenteraad dat geld ook beschikbaar stelt.” Naar aanleiding van de brief hebben de raadsfracties van GroenLinks-OpsterLanders, BAS, D66 en FNP schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Zij willen de stand van zaken weten rond de technische ontkoppeling.
In de vragen stellen ze dat exploitant Edward de Leeuw van Sportcentrum Kortezwaag heeft gezegd volgend jaar niet langer verantwoordelijk te willen zijn voor de energievoorziening. Volgens De Leeuw berust dat op een misverstand. De technische ontkoppeling is al jaren onderwerp van gesprek tussen gemeente, Sportcentrum Kortezwaag en De Delte. Vorig jaar stelden de partijen dat er duidelijkheid moet komen, het liefst voor 31 december 2021. “Dat wurdt net helle. Fansels draai ik de kraan net ticht. Mar wy binne it wol mei elkoar iens dat sa’t it no giet in fier fan ideale sitewaasje is.” De Leeuw begrijpt De Delte, hij zit zelf met vergelijkbare problemen. Doordat de toekomst van Sportcentrum Kortezwaag al jarenlang onzeker is, is er veel achterstallig onderhoud en blijven investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid uit. “Dat pleaget ús ek. Wy ha dêrtroch it hiele jier ekstra kosten.”

Te vroeg

Wethouder Anko Postma begrijpt de zorgen van het zwembad over de energiekosten, maar vindt het nog te vroeg voor een besluit over de technische ontkoppeling met Sportcentrum Kortezwaag. “Dat hangt natuurlijk ook helemaal af van het besluit dat de gemeenteraad in februari over de toekomst van Kortezwaag neemt.” Vorige week hebben Opsterland en De Delte wel besloten alle mogelijke kosten en andere consequenties van de technische ontvlechting alvast op een rijtje te zetten.
Zwembad De Delte is geen onderdeel van het stichtingsmodel waarmee de Mienskip van Gorredijk de renovatie en uitbreiding van Sportcentrum Kortezwaag wil realiseren.

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 19 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 21 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15