Bewegen in de Lijte.
Bewegen in de Lijte. URETERP. 4-11-2021 Bewegen in de Lijte.

Dansen in De Lijte is goed voor lijf en geheugen

Nieuws
Soms moet je een drempel over voor iets nieuws. En dan blijkt dat nieuwe hartstikke leuk te zijn, merkte echtpaar Siep (81) en Piet (83). Voor het eerst deden ze mee aan de dansles op het ontmoetingsplein in De Lijte.
Sinds de zomer is er op donderdagmiddag dansles voor de bezoekers van de dagbesteding en de mensen die in en om De Lijte wonen. Siep en Piet komen deze donderdag voor het eerst. “We wenje hjir krekt fjouwer wike”, vertelt Siep. Ze dachten naar een gewone beweegles te gaan, het bleek dansen te zijn. Siep ziet niet goed meer en twijfelt of dit wel wat voor haar is. Die twijfel is na afloop helemaal weg. “Ik fûn it hartstikke moai!”
Half drie, de stoelen staan klaar voor de twaalf deelnemers. Trijntje de Vries van DeDansDivisie heet hen welkom. “Ik zet zo de radio aan en dan mag je me gewoon nadoen.” Oké, daar gaan ze: op een kalme melodie armen omhoog en nog een keer. “Als een vogel”,  zegt Trijntje. De rustige bewegingen volgen elkaar op: “Rechterarm omhoog en dan naar beneden, er valt een blaadje van de boom.” Het is niet moeilijk, als vanzelf gaan de bewegingen mee op de muziek. Het tovert glimlachjes op de gezichten.

Kunst en cultuur

De danslessen zijn een idee van Alie Lucas, coördinator Kunst & Cultuur, vertelt projectleider dagbesteding Inez Overwijk. “Bij ZuidOostZorg vinden we dat kunst en cultuur een onderdeel van het leven moeten zijn. Daar hoort ook dansen bij.” Bovendien hebben de bezoekers van de dagbesteding in toenemende mate andere interesses, waardoor steeds gezocht wordt naar nieuw aanbod. “De lessen worden tot eind dit jaar gefinancierd met een subsidie van de Van Teyens Fundatie.” Vooralsnog zijn de lessen voor bezoekers van de dagbesteding en bewoners van De Lijte en aanleunwoningen. “Het plan is om dat in januari breder te trekken.”
Dansen is niet alleen leuk, er zit ook een doel achter. Het is een training in conditie, spierkracht, mobiliteit en coördinatie en dat draagt bij aan het welzijn van de deelnemers, zodat ze zo lang mogelijk goed thuis kunnen blijven wonen. Maar ongemerkt gaat de dansles nog dieper. Net als bij het aanleren van bijvoorbeeld stijldansen, moet ook hier de opeenvolging van bewegingen onthouden worden. Trijntje maakt dat relatief makkelijk: “Benen vooruit, opzij, één en twee, cirkel, voor en voor”, zingt ze bijna op de maat van de muziek. Dat onthouden van de terugkerende beweging is dan weer goed voor het geheugen.
Na een paar rustige muzieknummers gaat het dan los met rock-‘n-roll: ‘All Shook up’ van Elvis Presley. “Voeten tap, uit elkaar, uit en in, een twee drie vier vijf zes, klap en swing.” Gé (91) geniet, haar voeten herinneren zich de passen als vanzelf. Jammer dat ze vandaag vanwege de corona niet van de stoel mogen, vindt Trijntje. Gé is nog behoorlijk lenig. Ze legt even een voet op de rollator als bewijs. “Zo, een mooie pose voor de foto.” Wat is haar geheim, vraagt Trijntje. “Veel korfballen en hardlopen. Vroeger konden we onze benen in de nek leggen.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 16 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31