Afbeelding
Wijnjewoude Tolleane mestvergister

Opsterlandse raad worstelt met burgerinitiatief

Nieuws
Burgerinitiatieven vragen van de gemeente en de gemeenteraad om regelmatig een stapje terug te doen. Zodat de mienskip haar gang kan gaan. Dan moeten er echter wel duidelijke afspraken zijn over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Dat is in de praktijk best lastig, blijkt bij het energieneutraal maken van Wijnjewoude. 
De gemeente Opsterland en Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) werkten maanden aan een samenwerkingsovereenkomst waarin de spelregels voor de Proeftuin Aardgasvrije Wijken zijn vastgelegd. De gemeenteraadsleden kregen de overeenkomst ter kennisgeving in de mail. Dat was de fracties van D66 en VVD iets te kort door de bocht, zij plaatsten het onderwerp op de raadsagenda van maandagavond. Kern van de overeenkomst is dat WEN het Proeftuinproject uitvoert, het college van B en W die uitvoering controleert en de gemeenteraad vervolgens het college controleert.

‘Broddelwerk’

René Koopmans (D66) is al langer ontevreden over het proces en de rol van de gemeenteraad daarin. Hij noemde de overeenkomst maandag zelfs door het college over de schutting gegooid bestuurlijk en juridisch broddelwerk. “Het college stuurt de raad het bos in, wij zijn in het proces op slinkse wijze buitenspel gezet.” Koopmans twijfelde openlijk of het college voldoet aan haar informatieplicht. Opsterland draagt in zijn ogen bovendien te veel taken en verantwoordelijkheden over aan WEN zonder daar met de raad over te spreken. Zoals het vaststellen van voldoende draagvlak voor een mogelijke mestvergister. Wethouder Rob Jonkman: “Wij zitten eerst op onze handen. Laat WEN eerst maar in eigen dorp aan de slag gaan.” Koopmans vindt dat dit juist aan de raad is. “Dat is onze wettelijke taak.” De raad besloot eerder een systeem te willen met gewogen stemmen bij het bepalen van draagvlak. Zodat de stem van mensen die dichterbij wonen, zwaarder weegt. Tot onvrede van D66 bekent het college nog steeds te broeden op hoe dit moet.
VVD en CDA hebben vooral vragen over de verdeling van verantwoordelijkheden. Hielke de Vries (VVD): “Wat is no foar WEN, wat foar it kolleezje en wat foar de ried?” WEN droeg ongewild vorige week bij aan deze discussie door op eigen initiatief antwoorden te geven op vragen van de actiegroep ‘Westkant geen Mestkant’ aan het college en de raad. Collegepartijen Opsterlands Belang en PvdA zien de huidige afspraken wel zitten. Jan van Dalen (Opsterlands Belang): “De kaders binne dúdlik. Lit WEN earst gewoan WEN wêze.”

Niet onomkeerbaar

Wethouder Anko Postma drukte de raadsleden nogmaals op het hart dat er nog geen onomkeerbare besluiten zijn genomen. “Het dorp is aan zet. Er komst straks een formele aanvraag en dan kan iedereen er nog van alles van vinden.” Insprekers van buurtvereniging Klein Groningen en actiegroep ‘Westkant is geen Mestkant’ uitten nogmaals felle kritiek op de handelswijze van WEN, die in hun ogen bezwaren en alternatieven niet serieus neemt en alleen haar eigen pad bewandelt. Waarop voorzitter Pieter de Kroon hen (nogmaals) verzekerde dat alle onderzoeken die nog komen door externe deskundigen worden getoetst.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 10 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31