Wethouder Libbe de Vries en Epie van der Meer openen de nieuwe Jeu de boules-baan van Gorredijk.
Wethouder Libbe de Vries en Epie van der Meer openen de nieuwe Jeu de boules-baan van Gorredijk. Foto: Renske Woudstra

De ballen rollen weer op vernieuwde Jeu de boules-baan

Cultuur

Strakke banen, mooie bankjes en handige ballenhouders. Na een grondige renovatie ligt de Jeu de boules-baan van Gorredijk weer prachtig bij. Dinsdag werd de nieuwe baan ‘opengerold’ door wethouder Libbe de Vries samen met Epie van der Meer.

De leden van Jeu de Boules Vereniging Opsterland rollen hun ballen al 35 jaar over de baan bij rugbyclub De Wrotters. De laatste 25 jaar is er echter geen groot onderhoud geweest vertelt voorzitter Kees Roeleveld. “Deze renovatie is niet vanzelf gegaan.” In samenwerking met Buurtsport, gemeente Opsterland en bijdragen van diverse sponsoren is de klus geklaard.

“We hebben drie van de twaalf banen teruggegeven aan De Wrotters.” De resterende banen kregen een nieuwe toplaag en werden voorzien van opsluitbanden tegen het wegrollen van de ballen. Om de banen heen werd een hek geplaatst en bij elke baan staat een bankje. “Gemaakt door Maatwurk en echt op maat zodat wij als ouderen makkelijker op kunnen staan.” Sponsoren maakten de bankjes mogelijk. De leden maakten zelf de handige ballenrekken langs de banen.

Het nut en de noodzaak van groot onderhoud aan de Jeu de boules-baan werd ook gezien door de gemeente. Wethouder Libbe de Vries: “Ik kin net faak genôch ûnderstreekje hoe wichtich it is om yn beweging te bliuwen, dat is op elke leeftiid belangryk.” Als wethouder van sport en vooral van gezondheid, ziet hij in Jeu de boules een goede gelegenheid om te voorkomen dat mensen ziek worden. “Je bewege en ha lol. Mar je moat ek strategysk tinke en dat is wichtich foar it brein.”

Dan is het de eer aan Epie van der Meer, een van de oudste leden, om het felrode balletje op te gooien. “We zullen zien of de wethouder dichtbij komt”, spreekt Roeleveld. Die komt dichtbij, maar niet zo dichtbij als de volgende bal van Epie. Het is het startsein voor genodigden, waaronder Jeu de boules-verenigingen uit de buurt en sponsoren, om in het lentezonnetje een lekker potje te spelen.


Meer SA!

Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 16 minuten geleden
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 53 minuten geleden
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 14 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 14 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 14 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 21 uur geleden