Cesar Zuiderwijk en Sietse Huisman komen naar De Skâns met Drumpraat on Tour.
Cesar Zuiderwijk en Sietse Huisman komen naar De Skâns met Drumpraat on Tour.

Sietse Huisman keert terug op zijn eerste podium

Cultuur

GORREDIJK Het is voor Sietse Huisman (54) een terugkeer op het oude nest. Als jonge drummer van een jaar of tien maakte hij zijn podiumdebuut in De Skâns, met het jeugdorkest van de muziekschool. Zaterdagavond deelt hij datzelfde podium met Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring. 

Hij weet nog goed hoe hij met een paar drumstokken in een plastic tasje wekelijks naar de drumles van Karst Overwijk ging, op de Opsterlandse Muziekschool tegenover het huidige Museum Opsterlân. Als jongetje van vier kreeg Sietse Huisman van een oom al zijn eerste snaredrum. Hij wist al snel wat hij wilde worden: drummer. “Ik ha noch in opstel fan doe’t ik alve jier wie. Dêr ha ik beskreaun wat ik no noch hieltyd doch.” 

Doorzettingsvermogen

Geboren in Irnsum verhuisde Sietse als vierjarige met zijn gezin naar Gorredijk, vader was leraar op de Burgemeester Harmsma School. Tot zijn twintigste bleef hij er wonen. Na tien jaar Heerenveen keerde hij nog een keer zeven jaar terug naar het dorp waar hij opgroeide. Zijn vader en zus wonen er nog, Sietse woont inmiddels in Raerd. Als leerling op de BHS speelde hij in zijn eerste bandjes. Met de ambitie om later als drummer de kost te kunnen verdienen. “Der binne der mar in pear dy’t it rêde.” Het lukte Sietse naar eigen zeggen omdat hij over motorische en muzikale aanleg en een enorm doorzettingsvermogen beschikte. Hij trof in Kier van der Werf een mentor die hem op sleeptouw nam. “Ik wie 15 doe’t ik al yn nachtklups spile. Myn heit fûn it neat; mei myn mem hie ik der goede ôfspraken oer.”

Buitenkant

Een studie aan het conservatorium zag hij niet zitten. “Dan koene je dosearjend musikus wurde. Dat wie net wat ik woe. Oare opliedingen wienen der doe noch net. En ik spile doe ek al sa’n tachtich kear yn it jier.” Inmiddels zijn er ook mbo- en hbo-opleidingen in de muziek. Zelf geeft Sietse al twintig jaar les op de Academie voor Popcultuur. Hij zag veel veranderen. “Wy sitte no yn in plastifisearre McDonald’s-kultuer. It leven is opperflakkich, alles rjochte op de bûtenkant. Minsken binne elkoar wat kwytrekke. Dat fernimst ek yn de muzyk.” 

Het betekent niet dat er geen goede jonge musici zijn. Ze kunnen volgens Sietse technisch heel goed spelen. “Mar it djippe gefoel ûntbrekt noch wolris. En dêr moast it as muzikant wol fan ha.” Zelf zocht hij als muzikaal ondernemer altijd zijn eigen pad, met allerlei projecten en ideeën. Het leidde tot een gevarieerd leven. Hij begeleidt bijvoorbeeld veel Amerikaanse artiesten tijdens tournees in Nederland, zoals in januari de soulzanger Frank McComb. Hij treedt op met zijn eigen band The Pact and Selina Albright. Van een heel andere orde is de begeleiding van Willeke Alberti, met wie hij al meer dan 25 jaar door het land trekt. Nog steeds gemiddeld twee keer per week treedt Alberti op in verzorgingstehuizen. Een genre waar muzikanten misschien nog weleens meewarig op neerkijken. “Doe’t ik by har begûn tocht ik al in hiele menear te wêzen. Mar Ik wie Bambi on Ice. It is sa’n fariaasje oan stijlen. Dat freget wol wat.”

Drumpraat

Als ondernemer zocht Sietse in coronatijd ook zijn weg op het internet. Met Drumpraat gaat hij op Youtube in gesprek met drummers. “Oer alles wat wy meimeitsje, mar ik kin ek hiel technysk wurde.” De afleveringen trekken elk vijf- tot tienduizend kijkers. Met Drumpraat on Tour trekt hij langs de theaters. Met Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring treedt hij nu tien keer op in wat hijzelf een combinatie van een concert, College Tour en Vandaag Inside noemt. “In miks fan muzyk en in bulte ferhalen. En mei in soad kontakt mei it publyk.”

Op zaterdag 9 december (20.15 uur) is Drumpraat on Tour in De Skâns in Gorredijk. Entree: 20 euro (incl. consumptie). 

skans.nl

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36