Afbeelding
Archieffoto: Sa!

De Skâns strijdt voor grote zaal

Nieuws

GORREDIJK De Skâns in Gorredijk legt zich nog niet neer bij een kleinere theaterzaal (345 plaatsen), zoals in de plannen voor de nieuwe Skâns zijn opgenomen. Volgens directeur Atty Ekema zijn de meerkosten van een zaal van de huidige omvang (483 plaatsen) terug te verdienen.

Voor de zomervakantie maakte het college van B en W al bekend te kiezen voor verhuizing van De Skâns naar een deel van de Burgemeester Harmsma School, een paar honderd meter verderop. Uit het vorige week gepubliceerde locatieonderzoek blijkt waarom. De verhuizing naar de BHS kost 6,6 miljoen euro. De andere optie, een nieuwe Skâns op de huidige locatie, kost bijna het dubbele: 12,7 miljoen euro. Volgens Atty Ekema, directeur van De Skâns, spreken de cijfers voor zich. “In nije Skâns oan de Stasjonswei wie moai west. Dat wolle de gebrûkers ek en it wie ek de keuze fan de Gordyksters. Mar dat is op basis fan de sifers net reëel.”

Grootte van de zaal

Het raadsvoorstel gaat bij de nieuwe Skâns uit van een theaterzaal met 345 plaatsen, de huidige Skânszaal telt 483 plaatsen. De onderzoekers van Antea stellen dat een kleinere zaal past bij de omvang van Gorredijk; het college volgt die redenering. Antea stelt tegelijkertijd dat bij de kleinere zaalomvang circa 35 procent van de voorstellingen die De Skâns de afgelopen jaren programmeerde, niet meer mogelijk zijn. Antea concludeert dan ook dat een kleinere zaal ‘een aanzienlijk effect heeft op het theater en het maatschappelijk programma.’

Ekema is het niet eens met de manier waarop Antea de capaciteitsbehoefte van de zaal heeft berekend. Er is in de berekeningen uitgegaan van een nieuw theater. “Mar De Skâns hat in skiednis fan 62 jier, dat moatte je ek meinimme.” Datzelfde geldt voor een analyse van de huidige bezoekers, waarvan circa veertig procent van buiten de directe regio komt. Het belang van De Skâns is volgens Ekema dus groter dan alleen Opsterland. “Dy minsken meitsje der faak in uitje fan, dêr profitearret de hoareka ek fan.” Als derde argument noemt Ekema het niet meenemen van de toenemende vergrijzing. “Dêr ha wy noch lang mei te meitsjen en dat binne wol de minsken dy’t gebrûk meitsje fan De Skâns, net allinnich it teater, mar ek fan de oare aktiviteiten yn De Skâns.”

Vrijwilligers

Daarnaast vindt Ekema een kleinere zaal een aanslag op de exploitatie van De Skâns. Grotere voorstellingen met grote namen trekken meer publiek en zorgen voor een hogere horeca-omzet. Bovendien is een grotere zaal geschikt voor veel andere activiteiten. “Wy wurkje in soad mei frijwilligers, dus gruttere foarstellingen en aktiviteiten jouwe amper ekstra persoanielskosten.” Antea berekent de extra investering in een grotere zaal op 700.000 euro. In de deze week nog aangepaste cijfers betekent een grotere zaal een stijging van de jaarlijkse exploitatiekosten met 17.000 euro. “En yn de praktyk is dat ferskil troch de ynset fan frijwilligers nog leger.” Ekema verwacht dat deze extra kosten goed zijn terug te verdienen uit de extra mogelijkheden die een grotere zaal biedt.

De toekomst van De Skâns staat al jaren op de agenda. Begin dit jaar besloot de Opsterlandse gemeenteraad om het aantal opties terug te brengen tot twee: een nieuwe Skâns op de huidige locatie aan de Stationsweg of een verhuizing naar een deel van de Burgemeester Harmsma School. De school wil de verouderde accommodatie aanpassen aan de actuele lagere leerlingenaantallen. Vernieuwbouw van het oudste deel is volgens de school goedkoper dan het jongste deel (uit 2005), voor aan de Ringenoldusstrjitte, te verbouwen. Dat gebouw is wel geschikt te maken als nieuwe Skâns.

Afgelopen maandagavond kregen de raadsleden in een besloten bijeenkomst in De Skâns een nadere toelichting op het Antea-rapport. Ekema heeft de raadsleden daar ook haar kant van het verhaal kunnen vertellen. De Opsterlandse gemeenteraad bespreekt het collegevoorstel op maandag 11 september tijdens een oriënterende vergadering, waarbij de mogelijkheid is om in te spreken. Normaal gesproken volgt dan twee weken later de besluitvormende raadsvergadering.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31