Willem Zijlstra met Looft den Heer tijdens de try-out eerder dit jaar in Ureterp.
Willem Zijlstra met Looft den Heer tijdens de try-out eerder dit jaar in Ureterp.

Looft den Heer stapt uit zijn comfortzone

Cultuur

WIJNJEWOUDE Het koor Looft den Heer bewandelt in een nieuw project nieuwe paden. Even geen kerkliederen of klassieke werken van Mozart of Schubert, maar ‘liedjes die iedereen kent’. Bovendien zorgen begeleidende gastmuzikanten voor een heel andere beleving. “Dit hie ik net fan jim ferwachte!”

Looft den Heer is een gemengd koor van ongeveer 35 leden. In tegenstelling tot vele andere koren in de regio blijft het aantal leden stabiel, omdat er ook leden uit de wijde omtrek komen. De oudste is negentig, de jongste ongeveer vijftig jaar. Janny Janssen, die de pr van het koor verzorgt, geeft meer uitleg: “Bij elk project dat we organiseren blijven er wel nieuwe leden hangen. Dankzij de projecten blijft ons koor mooi op sterkte.”

In 2020 bestond het koor honderd jaar, waarvoor een jubileumconcert werd voorbereid. Helaas brak het coronavirus uit en konden de plannen de kast weer in. Toen de pandemie voorbij was, werd besloten niet meer terug te kijken naar het verleden maar de blik vooral op de toekomst te richten. Het koor had behoefte aan een frisse wind. Aan iets nieuws. Iets anders.

Iets nieuws beginngen

Op dit moment is het koor druk bezig met een nieuw project dat de toepasselijke naam ‘Iets Nieuws Beginnen’ heeft gekregen. Er was een try-out in de Sint Piterkerk in Ureterp en vervolgens een uitvoering in Veenhuizen. Het repertoire is geheel anders dan wat het koor gewend is. Nu geen psalmen en gezangen. Aan de keuze van het repertoire voor ‘Iets Nieuws Beginnen’ ging een heel denkproces vooraf. Samen met Wieke Haarsma zocht Betty Engelsma allerlei liedjes bij elkaar die pasten in het thema Vroeger, Nu en Toekomst. Gekozen is voor liedjes die vrijwel iedereen kent, maar die niet per se christelijk zijn. Betty: “Bij Wim Sonnevelds ‘Het Dorp’, gezongen door dirigent Annejaap Soldaat, denkt iedereen terug aan zijn eigen jeugd en komen herinneringen boven.”

Veel van de gekozen liederen bleken voor de koorleden een onverwachte diepgang te hebben en veel actueler te zijn dan ze vooraf dachten. Griet Meinsma, lid van de muziekcommissie van het koor: “Ik was verrast over hoe actueel een liedje van Jules de Corte is. Het omschrijft erg goed in welke roerige tijden we momenteel leven.” 

‘Ik zou wel eens willen weten, waarom zijn de mensen zo moe? Misschien door hun jachten en jagen’
Het repertoire is dus geheel anders en dat brengt ook wel twijfels en onzekerheden met zich mee voor de koorleden. Andere liedjes, andere muzikanten en in dit project wordt ook solo of in kleine groepjes gezongen. Janny: “Het koor was eerst wat bang om buiten de comfortzone te treden. Het was een kwestie van moed verzamelen en kwetsbaar opstellen.”

Begeleiding

Willem Zijlstra uit Beetsterzwaag is gastmuzikant bij het project en bespeelt meerdere instrumenten tijdens het optreden: piano, gitaar en accordeon. Zijn inbreng brengt energie tijdens de uitvoering: “Ik rin mei myn akkordeon tusken it publyk troch. Oars is sa’n optreden hiel tradisjoneel mei in koar dat der stiif stiet. Dit is oars.”

Nodig

De reacties na afloop van de try-out en ook in Veenhuizen waren zeer positief en beloven veel voor de laatste uitvoeringen in Beetsterzwaag op 12 november en Wijnjewoude op 19 november. “Ik werd er zo blij van. Er is zoveel verdriet tegenwoordig. Vanmiddag hebben we ons moed ingezongen.” Willem had dezelfde ervaring na afloop van de try-out: “In frou fan 75 tikke my op it skouder en sei: ‘Dit hienen wy nedich.’

Meer SA!

Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 5 uur geleden
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51