Vermaak voor de kinderen op het terrein van It Damshûs.
Vermaak voor de kinderen op het terrein van It Damshûs. Foto: Nynke de Vos

Regen amper spelbreker op Boartersdei

Cultuur

NIJ BEETS Afgelopen zaterdag werd het museumterrein van It Damshûs in Nij Beets omgetoverd tot een waar speelparadijs voor basisschoolkinderen. Het werd deze keer een ietwat natte editie van de jaarlijkse Boartersdei. “Maar dat is voor de ouders een groter probleem dan voor de kinderen.”

Het blijkt al snel dat de kinderen weinig last hebben van een beetje water. Enthousiast doen ze mee aan alle georganiseerde activiteiten. Met een paar kleine aanpassingen is Boartersdei, ondanks het weer, alsnog een groot feest. “De dieren staan nu binnen in het schuurtje. Normaal lopen ze buiten”, vertelt Gea Elzinga van de organisatie.

“Ook hebben we de pakken stro die als zitplekken dienen achterwege gelaten. Als daar regen in komt zijn ze niet meer bruikbaar en bovendien gaat er dan toch niemand op zitten.” De organisatie kijkt naar wat wel of anders kan in plaats van wat niet kan. “Het is een kwestie van aanpassen, samen maken we er het beste van.”


Foto: Nynke de Vos

Terug in de tijd

Boartersdei wordt georganiseerd door vrijwilligers, Gerda de Haan is een van hen. “Dit is myn fyfde jier. Myn bonusdochter Ingrid is 12 en helpt hjoed ek my. Sa gesellich”, vertelt ze. Ze zijn beiden gekleed zoals de mensen vroeger. In It Damshûs is hiervoor voldoende kleding beschikbaar. “Alle vrijwilligers die vandaag helpen, kiezen kleding uit die ze vandaag willen dragen”, legt Gea uit. En dat is een mooi gezicht. Ook loopt een groot deel van de vrijwilligers op klompen. “Nu nog wel, aan het einde van de middag lopen ze op sokken want dan houden ze het niet meer vol”, lacht Gea.

De kinderen kunnen deelnemen aan verschillende workshops. Kleien, timmeren, knutselen, armbandjes maken of stempelen; voor iedereen is er iets leuks te doen. Over het terrein loopt een goochelaar en een verhalenverteller die de kinderen verrast met ware goocheltrucs en prachtige verhalen. Broodjes bakken boven het kampvuur of jezelf laten schminken in een tijger of superheld. Luisteren naar verhalen over planten en insecten, gokken op de snelste cavia tijdens de caviarace of een ritje in de zweefmolen. Een lekkere pannenkoek of een broodje knakworst maken het feest compleet.

In en rondom het water

Ook is het mogelijk om rond te varen in een oude tobbe, te vissen met je eigengemaakte hengel en zelf een vlot te bouwen. Normaliter erg populaire activiteiten, maar dit jaar door het weer iets minder. Twan Duin, jongerenwerker bij Code Hans, staat samen met zijn collega bij het onderdeel vlot bouwen. “Mei beamstammen en touwen in flot bouwe en dêrnei in stikje farre, dat wie it idee”, legt hij uit. Toch blijven de mannen lachen en optimistisch. “Wy fine it geweldich om foar de jongerein leuke aktiviteiten te organisearjen.” 

Mees Fransen, een van de aanwezige kinderen, vertelt enthousiast over zijn belevenissen. “Ik heb zelf een speedboot gemaakt van hout en mijn zusje heeft een ketting gemaakt. Ook hebben we allebei een hele mooie ballon gekregen.” Wat hij het allerleukste vond? “De goocheltrucjes. Die meneer kon van één rood balletje zomaar vijf rode balletjes maken. Ik snap nog steeds niet hoe hij dat deed”, vertelt hij verontwaardigd. En ook al was het weer niet waar ze op gehoopt hadden, het bestuur van de Boartersdei maakt zich niet druk. “Vaak zijn het meer de ouders die last hebben van het weer. Kinderen zijn niet zo moeilijk”, sluit Gea lachend af.


Foto: Nynke de Vos

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport gisteren
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31