Bridge Club Jubbega speelt competitie op donderdag in De Kompenije.
Bridge Club Jubbega speelt competitie op donderdag in De Kompenije. Foto: Sietse de Boer

‘Bridge is het mooiste kaartspel dat er is’

Cultuur

JUBBEGA Bridge is een prachtige denksport voor jong en oud. En voor alle lagen van de bevolking. De tijd dat bridge een ‘elitesport’ was, is allang voorbij. “Leer je bridge, dan vind je alle andere kaartspelen niet meer interessant”, waarschuwt Aafje van den Bosch van Bridge Club Jubbega, die nieuwe jongere leden zoekt.

Aan het eind van vorig jaar was het feest bij de Bridge Club Jubbega. Na twee jaar niet gespeeld te hebben vanwege de corona startte de club in oktober weer met de competitie. Rond kerst werd het uitgestelde 35-jarig jubileum van de club gevierd. “Gedurende de coronaperiode hebben we bijna geen leden verloren”, vertelt Aafje van den Bosch. “De leden zijn erg trouw en loyaal. Speel je bridge, dan blijft de liefde je hele leven. Waar je in de wereld ook naartoe gaat, je komt altijd mensen tegen die bridgen en het spel wordt overal op gelijke wijze gespeeld.” 


De bridgeclub in Jubbega is in 1985 opgericht. De bridgers spelen elke donderdagavond in De Kompenije een competitie met een A- en B-divisie. Het gaat er soms fanatiek aan toe, maar de sfeer blijft altijd gemoedelijk. Omdat de leden blijven genieten van het spel, verliest de club nauwelijks leden, alleen door verhuizingen, ziekte of overlijden. Maar bij de clubt ligt vergrijzing wel op de loer, jongere leden zijn dan ook zeer welkom. Sinds vorig jaar is Henk Oenema voorzitter; hij nam de hamer over van Hieke Koopmans, die nu erelid is. De bridgeclub is financieel gezond met 46 leden, met ongeveer net zo veel mannen als vrouwen.

Bridge speel je met een vaste partner. Op basis van je kaarten probeer je zoveel mogelijk slagen te krijgen, waarbij je zelf kiest om wel of niet met een troefkaart te spelen. Via een biedsysteem weet je van tevoren hoeveel slagen je moet maken. Tijdens een bridgedrive spelen alle paren met dezelfde set kaarten. Winnaar is degene die er de beste scores uit heeft gehaald. Het spel vereist een nauwe afstemming met de partner. Zeker bij echtparen levert dat nog weleens spanningen op. Een man, die het volgens zijn vrouw nooit goed deed, riep wanhopig tijdens een verloren match: “Er is er maar één die kan bridgen, en dat ben jij.”  

Op 11 februari is er in De Kompenije een bridgedrive tussen Jubbega en Gorredijk. Een beladen duel, maar bij bridge blijft de sfeer altijd goed. Klagen over het thuisvoordeel van Jubbega zal met een knipoog gebeuren, mocht Jubbega winnen. Gorredijk heeft een grotere bridgeclub maar bij beide clubs komen niet alle leden uit het eigen dorp. De bridgeclub uit Jubbega kent leden uit Katlijk, Heerenveen, maar ook uit Gorredijk. 

De club in Jubbega heeft eigen lesmateriaal; een cursus duurt acht avonden die in overleg met de club zelf is te plannen. Naast de jeugd probeert de club ook dertigers en veertigers over te halen om te bridgen. “Dat is een meestal drukbezette groep, maar juist voor hen is bridgen een prachtige afleiding.” Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Tjalke Oosterbos: tjalkeoosterbos@hotmail.com of 0516-462 733.


Meer SA!

Afbeelding
Verdiende zege de Sweach op VVT Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Verrassende nederlaag koploper RWF Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Yn Petear mei Sigerswâld: het totaal Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Yn Petear mei.... Makelaars (video) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kijk: de eerste NoSa! Nieuws 27 jan, 18:00
Afbeelding
'Makkinga gaat niet degraderen' Sport 27 jan, 16:00
Afbeelding
Wie daagt Johan Teake uit? Sport 27 jan, 13:01
Afbeelding
Andere leningen Column 27 jan, 09:21