Afbeelding

Bridge: veel meer dan een kaartspelletje

Sport

Zo’n twintig tafels in de Ronde Zaal van De Skâns worden elke dinsdagavond bemand door de leden van Bridgeclub Gorredijk. Veel gefronste wenkbrauwen, serieuze gezichten en hier en daar een niet af te lezen pokerface. Maar er zijn ook bridgers die spelen met een grote lach op hun gezicht of die vrijuit kletsen, onafhankelijk van de kaarten in hun hand. “Natuurlijk wil iedereen zijn wedstrijden graag winnen, maar het sociale gebeuren is ook heel belangrijk”, vertelt Ankie de Jong, secretaris van de in 1968 opgerichte club.

“Wie het eenmaal in de vingers heeft, is verslaafd aan dit spelletje.” Bij Bridgeclub Gorredijk praten ze vol passie over hun sport. Want zomaar een kaartspel is bridgen zeker niet. Geluk speelt maar een heel kleine rol. Concentratie, tactiek, samenspel en logisch nadenken; daar draait het allemaal om.

Het is inderdaad een gezellig gebeuren. Na de eerste twee speelrondes gaan de koffie- en theekopjes aan de kant en komt er, voor wie dat wil natuurlijk, een biertje of wijntje op tafel. Heel soms dreigt het, als de meeste tafels al klaar zijn met hun onderlinge strijd, iets te gezellig te worden in de zaal. “We zijn nog aan het spelen”, buldert een mannelijke bridger dan door de zaal, waarna het direct stil is. “Het is soms ook net een kleuterklas”, fluistert er vervolgens iemand glimlachend.

“Een spel bridge is nooit, maar dan ook echt nooit, hetzelfde. Wie het eenmaal in de vingers heeft, is verslaafd aan dit spelletje”, legt Tine Wiersma-Zeilstra haar passie voor bridge uit. De voorzitster bridget inmiddels iets meer dan een halve eeuw. “Ik ben inmiddels vijftig jaar getrouwd en ik heb het leren spelen toen mijn man nog studeerde. Hij speelde het in zijn studententijd en het is nooit meer uit ons leven verdwenen.”

Nog altijd is bridge een behoorlijk populaire sport onder studenten, maar het heeft toch vooral de uitstraling van een spel dat in de bejaardensoos wordt gespeeld. Ook in Gorredijk overheerst het ‘oud blond’, de grijze haardossen. Het is geen uitzondering dat een speelavond begint met een minuut stilte vanwege het overlijden van een clublid. “De realiteit is dat we moeten uitkijken dat we niet uitsterven”, zegt Wiersma-Zeilstra met enige zelfspot. Enige jaren terug schommelde het ledenaantal rond de 100, tegenwoordig zijn het er iets minder dan 80. “We zijn nog altijd een gezonde club, maar we moeten er wel constant aan werken.”

In dat kader start er binnenkort op basisschool De Librije in Gorredijk een project mini-bridge. De plus-groep van de school, met kinderen die voor hun ontwikkeling op zoek zijn naar wat extra uitdaging, krijgt dan een aantal weken les in het spelen van bridge. “Bridge is ook voor kinderen echt een leuke sport. Snel denken, samenwerken; het zijn dingen die kinderen uitdagend vinden”, aldus Willemijn Kleinendorst. Naast de lessen voor kinderen verzorgt ze ook cursussen voor volwassenen, want bridgen is echt een stuk gecompliceerder dan een kaartspel als klaverjassen. Kleinendorst: “Al is het wel een voordeel als je wat kaartgevoel hebt gekregen door het spelen van andere kaartvarianten.”

Een bridgecursus bestaat uit twaalf lesavonden. Aan het einde van de reeks is een speler in staat om een leuk potje mee te spelen in de C-lijn, het laagste niveau. Bij bridge werken tweetallen samen om een ander duo te verslaan. Een bridgeteam bestaat dan ook vaak uit vaste koppels, die goed van elkaar weten hoe de ander speelt. Seinen is tot op zeker hoogte legaal, door het spelen van bepaalde kaarten (kleur of waarde), maar niet door met het gezicht of lichaam bepaalde gebaren te maken. “Al is de mimiek natuurlijk een lastig te controleren iets”, weet Wiersma-Zeilstra.

Op mondiaal topniveau – en daartoe behoort Nederland met diverse wereldtitels bij zowel de mannen als vrouwen zeker – staan er schotten op tafel, zodat spelers elkaar niet kunnen zien. In Gorredijk uiteraard niet, want dat zou een hoop van de gezelligheid wegnemen. Als de vijf partijen van een half uur, met daartussen heel korte pauzes voor een toiletbezoek of een sigaretje, voorbij zijn, is het tijd voor de nababbel. De Jong: “Het is elke keer weer een heerlijk avondje uit.”

Cursus
Wie via de beginnerscursus bij de bridgevereniging in Gorredijk kennis wil maken met bridge, kan contact opnemen met Ankie de Jong (dejongankie@gmail.com of 0513-456 106). Daarnaast is er iedere donderdagmiddag in De Skâns vrije bridge, georganiseerd door It Stee, het activiteitencentrum voor ouderen. Op zaterdag 10 oktober is er in Gorredijk de jaarlijkse Turfbridge-drive, waarbij er op zeven locaties in het dorp wordt gespeeld. Voor gevorderde bridgers begint in oktober een vervolgcursus. Opgave daarvoor kan vook via secretaris Ankie de Jong.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 14 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54