Met zestig deelnemers was het een gezellige drukte in De Kompenije.
Met zestig deelnemers was het een gezellige drukte in De Kompenije. Foto: Sietse de Boer

‘Klaverjasse, dat kin ik de hiele wike wol folhâlde’

Nieuws

JUBBEGA Klaverjasliefhebbers konden zaterdag de hele dag hun hart ophalen bij de klaverjasmarathon in De Kompenije in Jubbega. Klaverjassen tot er bijna geen einde aan komt. “Se kinne my nachts wekker meitsje om te klaverjassen, dan begjin ik fuortendaliks.”

Precies zestig fanatiekelingen meldden zich in De Kompenije. Dat was fors meer dan de voorgaande edities, maar dat had alles met corona te maken. Organisator Wietze de Jong (51) weet waarom de belangstelling aantrekt. “De minsken komme oeral wei. Ut Lippenhuzen, mar ek út Stienwyk. Klaverjassen groeit yn Fryslân. Ik wie lêstendeis yn Gouda en dêr wienen mar fiif spilers en dat yn sa’n grutte stêd. Yn Fryslân dogge wy mear meielkoar.” Volgens Wietze kon de klaverjasmarathon in de coronatijd minder tafels gebruiken, vanwege de verplichte onderlinge afstand. “En doe moasten wy om fiif oere ek al stopje. Hjoed ha wy alle tiid en alle romte.” 

De zaal zit lekker vol, de sfeer is ontspannen. Een enkeling heeft een glas bier op tafel staan en er wordt gezellig gekeuveld over van alles en nog wat. Een dienblad met houten nummerbordjes gaat door de zaal om te bepalen wie met wie aan welke tafel speelt. Er worden zestien rondes gespeeld, waarna er weer van tafel wordt gewisseld en ieder met een andere ‘maat’ verdergaat. Genoeg variatie dus. 


Eigen taal

Klaverjassen lijkt een eigen taal te hebben met veel specifieke woorden en uitdrukkingen. “Asto in pit hast, hast alle slaggen wûn.” Verschillende klaverjastermen vliegen over de tafel. Troef. Bom of Boompje. Nat. Stuk. Roem. Verzaken, seinen en uitkomen. Achterin de zaal gaan vier mannen op in hun spel. Tussendoor regent het serieuze en ook minder serieuze opmerkingen. “Dat is in moaie slach! Do moatst no útkomme. Do stiest 200 punten foar en noch bist oan it eameljen.” 

Jan Hosper (72) komt helemaal uit Bant uit de Noordoostpolder. De reistijd heeft hij er graag voor over. “Ik kin dit de hiele wike wol folhâlde. It is hjir altyd gesellich en jo komme hjir faak deselde minsken tsjin.” Als het boompje van zestien rondes is afgerond, is het tijd voor de pauze. Beheerder Jannes de Jong komt aanzetten met een grote pan snert, voor elke klaverjasser is er ook een snee roggebrood met echt spek. Jannes: “Wy ha elke kear wat oars. Ferline jier hienen wy stamppot soerkoal. Dit is in gesellige groep minsken. Sa krije wy wat reuring yn it gebou.”


Folle geselliger

Sita Landman (61) uit Grou heeft haar kom snert al op en heeft in de pauze net een frisse neus gehaald. Ze had vannacht nog nachtdienst bij de alarmcentrale in Drachten. “Ik kwam vanochtend om zeven uur thuis en heb anderhalf uur geslapen. Moe? Nee... nergens last van.” Er is volgens de aanwezigen een duidelijk verschil tussen klaverjassers en bridgers. Bridgers zijn veel serieuzer. “At hjir hjoed bridge spile wurde soe, wie it hjir mûsstil. Wy binne folle geselliger.” 

Op de vraag of klaverjassen nu geluk of een vaardigheid is, antwoordt iedereen vrijwel hetzelfde. “It is foaral gelok. It hinget ôf fan de kaarten dysto krigest. Oan in minne kaart hast net folle, mar do kinst in goeie kaart wol ferknoeie.” 

Als blijkt dat er nog snert over is, vormt zich snel een lange rij. Jannes ziet het goedkeurend aan. De snert komt wel op vandaag. Straks is er ook nog een verloting en kunnen prijzen worden gewonnen, aangeboden door de winkeliers van Jubbega. Jannes: “Wy ha ek noch in poedelpriis foar de klaverjasser mei de minste punten. Dy krijt de ‘spek-en-bonen’-priis.” Klaverjassen is de coronaperiode dus goed doorgekomen. De Kompenije biedt iedere maand twee keer op woensdagavond de mogelijkheid tot klaverjassen. Dan zijn er meestal zo’n 28 klaverjassers present.

Meer SA!

Ties Pander van TC Lauswolt
Sa! Sport: tennisser Ties Pander wil naar Hoofdklasse Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Zwembad De Delte opent met nieuwe waterglijbaan Nieuws 10 uur geleden
Een fel duel tussen Jesse van den Broek(links)  en Lars Klijnstra van Gorredijk.
Revanche Gorredijk op Oerterp: 4-0 Sport 28 apr, 17:45
Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 28 apr, 10:47
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 27 apr, 13:45
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54