Adri de Boer.
Adri de Boer. Foto: Andries Jelle de Jong

Adri de Boer vertaalt werk van Stef Bos in het Fries

Cultuur

LIPPENHUIZEN Adri de Boer is druk bezig met een nieuw project waarin hij het werk van Stef Bos in het Fries vertaalt. ‘De Boer sjongt Bos’ moet resulteren in een cd en in het seizoen 2023-2024 een tour langs de Friese podia. Deze week lanceerde hij de eerste single ‘Yn myn holle.’ 

Stef Bos zelf heeft zijn goedkeuring gegeven, waardering uitgesproken en medewerking toegezegd. “Dêr bin ik fansels hiel bliid mei”, aldus de in Lippenhuizen wonende troubadour. Het was iemand uit zijn eigen omgeving die Adri de tip gaf eens goed naar het werk van Stef Bos te kijken. “Myn stim soe goed by dy fan Bos passe. En dat is ek sa.” 

De Boer zette eerder ‘You’ve got a friend’ van Carole King over in het Fries; het lied ‘Do hast in freon’ is populair. Tijdens optredens speelt Adri ook graag ‘Alde dyk’, een vertaling van ‘Take Me Home, Country Roads’ van John Denver. Het vertalen van bestaande nummers in het Fries bevalt Adri goed. 


Muzikanten-DNA

Zelf al jaren liefhebber van Stef Bos, ging De Boer aan de slag met het vertalen van enkele nummers van de Nederlandse singer-songwriter. Het bleek al snel dat hun muzikanten-DNA opvallend veel overeenkomsten vertoont in hun gevoel voor timing en melodie, hun diepe, donkere stemkleur en de aangename akoestische gitaarsound.

“Doe’t wy yn 2020 kontakt sochten mei Stef Bos, wie hy fuort entûsjast. Hy joech flot syn tastimming, syn mailadres en tillefoannûmer. In pear wiken lyn hawwe wy inoar wer troffen yn Grins en koe ik him al fiif ferskes hearre litte dy’t wy opnommen hawwe yn de studio fan Sytse Broersma fan De Kast. Bos wie dik tefreden en hat tasein op ien fan myn Fryske Stef Bos-ferkses sels mei te sjongen, yn it Frysk! Dat wurdt noch wat!” 

Het is de bedoeling dat De Boer in theaterseizoen 2023-2024 langs de Friese podia gaat met zijn project ‘De Boer sjongt Bos’. In kleinere bezetting speelt hij met multi-instrumentalist Sido Post, bij grotere gelegenheden zullen de nummers met band worden uitgevoerd.

Simmerhit

Het eerste nummer van Stef Bos dat Adri de Boer als Friese single uitbrengt, is ‘Yn myn holle’. Het origineel ‘In mijn hoofd’ verscheen in 2019 op het Stef Bos-album ‘Ridder Van Toledo’. Het is volgens Adri een licht, vrolijk en luchtig lied dat vertelt dat men vanuit de fantasie in het hoofd eigenlijk alles voor elkaar kan krijgen: ‘Do kinst wenje yn dyn dreamen / kinst as in fûgel dwaan dy ’t fljocht / en kinst de stjerren falle litte / foar wa’t it ljocht net sjocht.’ 

Adri de Boer lanceerde zijn Friese versie van dit lied dinsdagavond tijdens een uitzending van het radioprogramma Noardewyn op Omrop Fryslân. Op 8 juli volgen opnames voor de tv-versie van het programma: Noardewyn Live. De Boer met een knipoog: “Dêrnei sil it ferske fansels hielendal griisdraaid wurde, want it is echt in noflik simmerdeuntsje. It hat alles om in simmerhit te wurden.”
adrideboer.nl

Meer SA!

Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 1 uur geleden
Burgeeester Andries Bouwman en Theo van Kan
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 1 uur geleden
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 1 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 1 uur geleden
Tijnje is in 5B de belangrijkste kandidaat voor het kampioenschap en promotie naar de vierde klasse.
Grote belangen in slotfase voetbalseizoen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Jonge wagenbouwers: Welkom in Europapa Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Ons eigen fotomodelletje Column 8 uur geleden
Afbeelding
Jubbega houdt vast aan beleid: einde seizoen Sport 9 uur geleden