Truus van Dalsem in haar atelier in Hemrik.
Truus van Dalsem in haar atelier in Hemrik. Foto: Sietse de Boer

In Pinksterweekend op bezoek bij kunstenaars

Cultuur

HEMRIK Uiteenlopende vormen van kunst, binnen en buiten, afgelegen of midden in een dorp. Tweeëntwintig kunstenaars laten in het pinksterweekend hun werk en werkwijze zien tijdens de Kunstroute Opsterland. Sa! kreeg een voorproefje bij Truus van Dalsem, deelnemend kunstenaar en lid van de organiserende werkgroep Kunst in Opsterland.

Truus is beeldend kunstenaar in keramiek en schilderen. Ze heeft veel met kleur, en dat is te zien in haar pas geopende knusse atelier Passe-Partout aan de Tjalling Harkeswei. Een mooi voorbeeld is het schilderij van twee Japanse geisha’s. “Dat is een serie geweest. Ik was gefascineerd door de kimono’s met vaak een verfijnd patroon, de obi (sjerp) en de functie die deze hofdames hadden.” Net als bij al haar schilderwerk past Truus diverse materialen toe: steentjes, blaadjes, glas en papier geven een diepere dimensie aan het werk.

Van kleins af is Truus met kunst bezig; eerst etsjes en pentekeningen, toen pastels en later grotere schilderijen. “Mijn stijl zit vooral in de kleurcombinaties, harmonieus met contrasten. Binnen de contrasten is harmonie, licht, schaduw, diepte, lijnvoering. Dat verwerk ik in figuratief en abstract werk.” Op dit moment werkt de kunstenaar veel met keramiek, vooral tuinbeelden. 

“Cirkels zijn nu mijn thema. Het is een oervorm en komt al in de prehistorie voor. De ronde schijf is de drager waarop ik mijn structuren kwijt kan.” In de ronde platte kleiplak brengt ze eerst structuren aan waarna het proces van glazuren volgt. “Ik experimenteer graag met glazuren en oxiden als koper, kobalt en ijzer. Eerst maak ik een schema, daar gebruik ik mijn proefschijven voor.” Ze wijst op de tientallen kleicirkels met daarop glazuur in diverse kleurschakeringen.

Truus van Dalsem keerde vorig jaar terug naar Friesland, na 12,5 jaar Frankrijk waar ze schilder- en keramiekworkshops gaf op het eigen landgoed. “Daarvoor was ik dertig jaar coördinerend docent beeldende vakken aan de Friese Poort in Drachten.” Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en Academie Minerva in Groningen. Tien jaar geleden ging ze met prepensioen. “Lesgeven kost veel energie, kunst is lang op de tweede plaats gekomen. Nu bruist het weer.”

Ze las de oproep over de Kunstroute Opsterland, besloot zich aan te melden en stapte in de organiserende commissie. “Dat vind ik leuk. Ik mag graag organiseren, dat hoort ook een beetje bij mijn vroegere beroep.” Na twee jaar is de Kunstroute weer op de rit gezet en dat ging verrassend goed met 22 aanmeldingen. “De  herstart viel mee, veel kunstenaars waren al betrokken, het was gewoon een kwestie van opnieuw aanschrijven.” Toch denkt Truus dat er nog veel meer kunstenaars actief zijn in Opsterland, ze hoopt dat die zich ooit aanmelden voor de Kunstroute.

“Nieuw dit jaar is dat we gemeentelijke buitenkunst hebben opgenomen in de route. Wist je dat er wel 55 buitenkunstwerken in beheer van de gemeente Opsterland zijn? In de route zijn zeven daarvan opgenomen, de andere komen volgende jaren aan bod. Het opnemen van de openbare kunstwerken was ook de wens van de gemeente.”

Werkgroep Kunst in Opsterland bestaat naast Truus van Dalsem uit Eva Kruis (Beetsterzwaag), Willy van den Bosch-Elzinga (Lippenhuizen), Leo Maarleveld (Ureterp). 

Kunstinopsterland.nl

Kunstroute Opsterland 2022 

Tijdens de Kunstroute Opsterland stellen 22 kunstenaars hun ateliers open voor het publiek om een kijkje te geven in de wereld van de kunstenaar. Naast de ateliers zijn ook galerieën en tuinen met kunst open. 

De Kunstroute Opsterland start woensdag 1 juni met een overzichtsexpositie in galerie Nynke & Blom, waar van alle deelnemende kunstenaars een kunstwerk is te zien. Bezoekers krijgen zo een idee van het werk van de deelnemers, zodat ze vervolgens hun eigen route kunnen bepalen. Deze expositie duurt tot en met maandag 6 juni en is dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen op Kerkewal 24 in Gorredijk. 

Op vrijdag 3 juni (16.00 uur) verzorgt wethouder Libbe de Vries de officiële opening van de Kunstroute. De 22 deelnemende kunstenaars zijn vervolgens te bezoeken op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni van 11:00 uur tot 17:00 uur. 

De Kunstroute is gratis te bezoeken. De organisatie verkoopt wel loten (2 euro per stuk). De winnaar ontvangt 200 euro om te besteden voor de aankoop van een kunstwerk bij een van de deelnemende kunstenaars.  

Meer SA!

Afbeelding
Vreemde gasten in Bakkeveen Cultuur 50 minuten geleden
Afbeelding
Rentevaste periode Column 5 uur geleden
Afbeelding
De duurzame broers van De Broerderij Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Het Bontebos aanwezig op Foodfestival Bontebok Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Alliade voegt zorg samen onder één naam Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel zoekt Deutz liefhebbers Cultuur 29 jun, 14:39
Afbeelding
Gemeentesecretaris Opsterland vertrekt Nieuws 29 jun, 13:09
Afbeelding
Al in de derde klas geslaagd voor Engels Nieuws 29 jun, 12:45