Afbeelding
Dirk Peters rietveldstoel

Kunstweekend Beetsterzwaag: Design voor de gewone man

Cultuur
Doorgaans leiden ze een zwervend bestaan op de oudste natuurcamping van Nederland. Sommige kampeerders komen er speciaal voor, anderen willen graag een bouwtekening. De Rietveld-stoelen van Dirk Peters uit Boijl trekken bekijks, ook tijdens het komende Kunstweekend Beetsterzwaag.
In de verscholen hofjes van camping De Bekhofschans zijn er vele te vinden: de kratstoel naar ontwerp van Gerrit Rietveld (1888-1964). Peters: “Rietveld ontwierp de kratstoel in 1934 mede om de gewone man in contact te brengen met designmeubelen.”
Het Kunstweekend van Beetsterzwaag staat dit jaar in het teken van 100 jaar De Stijl. Rietveld begon in 1918 onder invloed van deze kunststroming experimentele meubels te maken. “Het leuke is dat het meer bouwwerken dan meubels zijn.” Trekkers gebruiken de robuuste houten stoelen veelvuldig op het kampeerterrein, ze sluiten prachtig aan bij de natuurlijke omgeving. En daarmee doen ze recht aan het gedachtegoed van de ontwerper: design voor een ieder. “Hiermee hebben we de kunststof tuinstoelen van de camping kunnen bannen.”
Dirk Peters maakte al vele kratstoelen. Een paar hiervan zijn tijdens het Kunstweekend te zien. Dat geldt ook voor de kleurrijke kinderkruiwagen (model 1923) en de zogenoemde Calvé-bank (model 1959). En ja, bezoekers mogen in de stoelen zitten. Stellig: “Het gaat er niet om dat mensen design herkennen, maar wel dat ze een meubel van Rietveld misschien als prettig ervaren.” Hij haalt er een voorbeeld bij: de beroemde rood-blauwe lattenleunstoel, een schoolvoorbeeld van kunstbeweging De Stijl. “Deze is door mijn broer gemaakt. Mensen denken vaak dat hij niet lekker zit. Dan laat ik de gebruikssporen in de verf zien en zeg dat ik er heel lekker op zit.”
De architect annex campinghouder kreeg de liefde voor Rietveld met de paplepel ingegoten. “Ik weet nog dat bij een vakantiehuisje van Rietveld bij Loosdrecht een kratstoel stond. Mijn broer is daar met een bootje heen gevaren om de stoel na te tekenen. Mijn vader heeft er toen een paar gemaakt, voor in de tuin.” Sinds vader is overleden, maakt Peters ze zelf. “Na een lange fietstocht tijdens een vakantie, nu twintig jaar geleden, wilde ik wel een moord doen voor een blokje hout om op te zitten. Op dat moment heb ik bedacht stoelen te gaan maken en die te laten zwerven over het kampeerterrein.”
Peters heeft een tiental ontwerpen van Rietveld in huis en tuin. Op de patio staat de Calvé-bank. “Deze heeft Rietveld eind jaren vijftig ontworpen voor tuinarchitect Mien Ruys.” Twaalf jaar geleden zou VelopA Straatmeubilair de bank in productie nemen. “Ze hebben er toen een paar gemaakt, maar zijn er niet mee doorgegaan.” Tot zijn geluk kon Peters de twee resterende banken overnemen. De collectie omvat verder Steltman-stoelen, de Berlijnse stoel, een Z-stoel, krukjes en een hanglamp.
Twee bijzondere ontwerpen staan op lange poten in de border tussen de planten. Eigenlijk zijn het kratstoelen, maar dan anders. “Een gimmick. Een beetje troonachtig. Die heb ik gemaakt voor ons trouwen.” Nee, Dirk Peters verkoopt geen meubels. “Mensen kunnen wel een tekening krijgen. Ik vind het veel leuker als ze zelf aan de slag gaan en mij dan een foto sturen.”

Waar?

De gebruikte Rietveldmeubels van Dirk Peters zijn het hele weekend te zien in de tuin van Huize Lyndenstein. Andere originele Rietveldmeubels van Adri Kroon uit Hantum zijn het hele weekend te zien in De Buorskip.

Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 13 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 17 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56