Janny van der Molen.
Janny van der Molen. Janny van der Molen.

Janny van der Molen schrijft jeugdboek over Kortezwaag

Cultuur
Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken. Maar een jeugdboek dat in je eigen omgeving speelt, dat komt maar zelden uit. Voor ‘De Trije Klokketiers fan Koartsweagen’ dook schrijfster Janny van der Molen in de geschiedenis van de verdwenen klok van de Mariakerk aan De Leijen.
Tjalle Tammes de Jong (1830-1925) heeft de komende weken over belangstelling niet te klagen. De stugge boer uit Kortezwaag maakte zich eind 19e eeuw buitengewoon druk over de klokken in de klokkenstoel bij het plaatselijke kerkje. De kerkbestuurders besloten destijds om een van de twee klokken uit de klokkenstoel te verkopen. Zodat ze geld hadden voor de bouw van een torentje op het dak. Klokkenluider Tjalle Tammes was hier zo fel op tegen dat hij nooit meer een stap in de kerk wilde zetten.
Dit waargebeurde historische gegeven is de basis voor zowel de iepenloftvoorstelling De Klok moat Werom! als voor het boek De Trije Klokketiers fan Koartsweagen. “Mar dêr hâldt it ek mei op”,  vertelt Janny van der Molen uit De Knipe, schrijfster van het boek. “De foarstelling en it boek stean wat de ynhâld betreft fierder los fan elkoar.” Janny is een ervaren kinderboekenschrijfster, dit is haar twaalfde titel. Haar stijl wordt omschreven als verhalende non-fictie. Ze vertelt graag historische of wetenschappelijke verhalen aan de hand van belevenissen van kinderen. “Ik meitsje in ferhaal dúdlik troch der fiksje oan ta te heakjen. Troch in historysk ferhaal te linken oan it eigen libben fan bern, lûkst de bern yn it ferhaal, krijst se te pakken.”
Centraal in het boek over Kortezwaag staan de in Leeuwarden wonende kinderen Pier, Lars en Noortje. Ze gaan op schoolreisje naar een kampeerboerderij bij Gorredijk, maar zien dat eigenlijk helemaal niet zitten. In zo’n dorp is toch niets te doen, denken ze. En het waait er ook nog eens altijd. Op zoek naar avontuur gaan ze op een avond dwars door het weiland naar het kerkje van Kortezwaag. Een grafsteen trekt de aandacht van Pier, het is de grafsteen van Tjalle Tammes. Pier hoort daar het luiden van de klokken. Gek genoeg horen Lars en Noortje niets. En dan ontdekken ze op de zolder van de kerk een brief van Tjalle Tammes, waarin hij het verhaal vertelt van de verdwenen klok die terug moet naar Kortezwaag. Dat is het begin van een spannend verhaal, waarin Tjalle en Pier een zekere vriendschap ontwikkelen, verenigd in verdriet. Tjalle over de klokken, Pier over zijn ouders die vanwege een eigen winkel niet veel thuis zijn. “Eins helpe sy elkoar fan it fertriet ôf.”
Janny heeft een aantal bestaande elementen uit Gorredijk en omgeving opgenomen in het boek. De kampeerboerderij waar de kinderen op kamp zijn, is manege Dekema. “Dat is ek de pleats wêr’t Tjalle Tammes wenne. It is noch hieltyd besit fan de famylje. Dy link tusken it ferline en no makket dit ek sa’n bysûnder projekt.” Maar ook het zwembad van Gorredijk en Museum Opsterlân duiken in het boek op. Dat geldt ook voor Museum Klok & Peel in Asten, waar de echte klok nu staat.
Janny schreef het boek in het Fries, maar er is ook een Nederlandse vertaling. “Bern yn de heechste klassen fan it basisûnderwiis wolle best Fryske boeken lêze. It is echt wol mooglik om bern oan it lêzen te krijen en te hâlden.” Daarbij is het volgens Janny wel belangrijk hoe het leesklimaat thuis en op school is: zien lezen, doet lezen. “At bern alle dagen in kertier lêze, leare se tûzen wurden yn’t jier. En moaie boeken binne der genôch. Ik bin derfan oertsjûge dat der foar elk bern geskikte boeken binne.”

Het boek

Het boek De Trije Klokketiers fan Koartsweagen is uitgegeven door uitgeverij Bornmeer in Gorredijk en kost 15 euro. Het door Janny van der Molen geschreven boek bevat illustraties van Monique Beijer. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Planteyn boeken in Gorredijk. De schrijfster is op zaterdag 6 oktober van 15.00 tot 16.00 uur in de boekhandel voor een handtekening of om vragen over het boek te beantwoorden. Op 3, 4 en 5 oktober geeft Janny in de kerk literaire vertellingen over het verhaal. Hierbij zijn de basisscholen uit de omgeving aanwezig.

De voorstelling

‘As ik dea gean, wol ik troch twá klokken bebongele wurde!’ Met die woorden verliet Tjalle Tammes de Jong eind 19e eeuw woedend de vergadering van het kerkbestuur van het kerkje in Kortezwaag waarin werd besloten één van de twee klokken te verkopen. Het werd een vloek over het dorp. Met de openluchtmusicalvoorstelling ‘De klok moat werom!’ is het tijd om Tjalle Tammes’ vloek eindelijk op te heffen. Het is een eigentijds en actueel verhaal waarbij het verleden en heden verbonden zijn. De voorstellingen bij het kerkje van Kortezwaag zijn te zien op 11, 12, 13, 14 en 15 oktober. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 21,50 euro en zijn te bestellen via deklokmoatwerom.nl.

De klok en de Notre Dame in Parijs

Op zaterdag 6 oktober om 9.45 uur wordt in de Notre Dame in Parijs de daar aanwezige Mariaklok geluid. Dat moet meehelpen om de geest van Tjalle Tammes tot rust te brengen. De organisatie heeft ook met andere kerken buiten Nederland contact over het luiden van de Mariaklok op 6 oktober. De Notre Dame in Parijs beschikt over een Mariaklok die in een klokkensmederij in het Brabantse Asten is gemaakt. Deze gieterij staat naast het klokkenmuseum waar ook de eind 19e eeuw verkochte Mariaklok uit Kortezwaag zich bevindt. De titel van het boek van Janny van der Molen, De Trije Klokketiers fan Koartsweagen, verwijst deels naar het verhaal van de klokkenluider van de Notre Dame. Het is ook een verwijzing naar de drie musketiers.

Meer SA!

V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 10 uur geleden
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 14 uur geleden
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuw contactpunt Elkien in Gorredijk Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Volgende stap ontwikkeling locatie De Trime Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
De mooiste kleurplaten beloond Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Rebecca zingt met Elly Cultuur 21 uur geleden
Paulus de Jong en Thies Nicolai.
Paulus de Jong nieuwe dirigent 'Spikers' Cultuur gisteren