Afbeelding
vorig-jaar

Jeugdorkesten presenteren zich op Simmerfestival

Cultuur
Circa honderd jonge muzikanten laten komende zaterdag hun kunnen horen op een groot fanfaremuziekfeest tijdens het Simmerfestival in Nij Beets. De Federatie Opsterlandse Muziekverenigingen (FOM) is tevreden over de ontwikkeling van de vorig jaar gestarte Spelenderwijsorkesten.
De muziekverenigingen in de dorpen hebben het niet allemaal even gemakkelijk. Om de teruglopende belangstelling van jongeren te stoppen, lanceerde de FOM begin vorig jaar het fenomeen Spelenderwijsorkesten. Dit initiatief biedt kinderen een meerjarige muziekopleiding, een route die loopt van de basisschool tot het meespelen in een muziekvereniging. “Wy bringe bern boartsjendewei yn groepsferbân mei muzyk yn kontakt”, vertelt Meinze Poelstra, bestuurslid van de FOM.
In de eerste anderhalf jaar waren er Spelenderwijs-activiteiten in Lippenhuizen, Nij Beets, Gorredijk, Tijnje, Beetsterzwaag en Ureterp. Soms met organisatorisch vallen en opstaan, zoals dat vaak gaat met nieuwe initiatieven. Er zijn plannen om met activiteiten in Frieschepalen, Wijnjewoude en Bakkeveen te beginnen. Tegelijkertijd zijn er ook basisscholen die onder schooltijd werken met zogenaamde leerorkesten. “Wy wolle yn dy plakken gjin konkurrint fan elkoar wêze. Dêr litte wy it oan de skoallen.” Poelstra merkt wel dat de leerorkesten na het aflopen van de subsidie van twee jaar vaak weer eindigen. “Wy krije dan wer fragen fan âlders om it op te pakken. At it oan ús leit geane wy de kommende jierren mear en mear gearwurkjen. Wy ha allegearre itselde doel: de bern entûsjast meitsje foar muzyk.” Zowel de leerorkesten als de Spelenderwijsorkesten hebben professionele docenten. De leerorkesten draaien helemaal op subsidie, ouders betalen voor de Spelenderwijsorkesten een eigen bijdrage.
[caption id=”attachment_20882” align=”alignnone” width=”900”] Oefenen in De Opdracht te Ureterp.[/caption]
In de verschillende dorpen zijn ruim veertig leerlingen actief in de Spelenderwijsorkesten, waarvan een flink deel al aan het tweede jaar bezig is. “Ik bin tefreden oer hoe’t it giet. De earste bern streame ek al troch nei de muzykferienigingen yn de doarpen. It is moai om te sjen hoefolle wille de bern deroan belibje. Want dêr giet it fansels foaral om. Wy wolle alle kearen wer útstriele dat it moai is om meielkoar muzyk te meitsjen.”
Vorig jaar was er tijdens de eerste editie van het Simmerfestival op het terrein van It Damshûs in Nij Beets een kleine presentatie van de Spelenderwijsorkesten. “Dat smakke nei mear, dat wy ha der no in echt festival fan makke.”

Jeugd en volwassenen

Het programma met de jeugdorkesten tijdens Simmerfestival in It Damshûs start om 13.30 uur. Tijdens het middagprogramma zijn er optredens van de Spelenderwijsorkesten uit Nij Beets, Tijnje en Gorredijk. Ook de jeugdgroep van Euphonia uit Wijnjewoude, de jeugdafdeling van Brassband Opsterland en jeugdgroep uit Workum (Spelenderwijsorkest) zijn van de partij. Ieder orkest verzorgt een optreden van een kwartiertje. Aan het einde van de middag (16.30 uur) volgt een optreden van alle groepen samen, het gaat om circa honderd muzikanten. Vanaf 19.35 uur trekt Showband Oranje uit Minnertsga door Nij Beets. Vanaf 20.30 zijn er in de muziektent optredens van De Bazuin uit Tijnje, Euterpe uit Beetsterzwaag en De Vlecke uit Gorredijk.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 16 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31