Afbeelding
muziek fanfare brass

Muziek leeft nog steeds in het dorp

Cultuur
De Vrije Fries uit Oudehorne en Fanfare Oerterp weten hun ledental behoorlijk op peil te houden in tijden van krimp en concurrerende prikkels voor de jeugd. Beide blaasorkesten komen zaterdag met vijfendertig man sterk naar het Gouden Spiker Festival.
De aanwas van onderop gaat bij de muziekverenigingen echter niet vanzelf. Met schoolprojecten en een eigen jeugdorkest halen de fanfares nieuwkomers binnen. Grietsje Schregardus van De Vrije Fries zul je niet horen klagen over de bezetting. “Vijfendertig blazers is best veel voor een dorpsorkest. En daarbij lopen alle leeftijden door elkaar heen: van 12 tot 78 jaar en alles wat ertussen zit.” Hoe Oudehorne dat voor elkaar krijgt, heeft deels te maken met doorgeven, zegt de voorzitster. “Muziek leeft in het dorp. Van oudsher zit de blaastraditie sterk verankerd in bepaalde families, een paar gezinnen zijn grootleverancier met wel vier tot vijf leden.” Bij haarzelf ging het overigens net andersom. Hoewel Schregardus al haar leven lang blaast, deed ze dat altijd in orkestverband elders. Vorig jaar gaf dochter Yente echter aan jeugdlid te willen worden van de plaatselijke fanfare. “En zo ben ik haar gevolgd.”

Kraamkamer

Maar met het doorgeven van de traditie alleen redt een fanfare het niet. De Vrije Fries werft sinds een paar jaar actief onder de basisschoolbevolking. Schregardus: “Na schooltijd geeft de vereniging gratis lessen op de Wijbrandi- en op de Sevenaerschool voor kinderen met muzikale interesse. Tot nu toe verzorgde onze dirigent Syde van der Ploeg de introductie, maar vanaf volgend schooljaar neemt een van onze talenten, Rik Hoekstra, het stokje over. Rik zelf is inmiddels doorgestoomd naar het conservatorium.” Voor de nieuwkomers die de smaak te pakken hebben, heeft de fanfare weer een eigen jeugdorkest opgericht. De kraamkamer van De Vrije Fries telt intussen tien leden.
Tegen de uitnodiging om deel te nemen aan de krachtmeting van het Gouden Spiker Festival zeg je geen nee. De Vrije Fries doet mee in de vijfde divisie en gaat voor een goed resultaat op het eigen niveau. “Een paar keer per jaar willen we uitpakken en het festival geeft richting aan de repetities. Maar voor onze leden telt het sociale aspect minstens zo zwaar. Zo houden we een keer in de maand na de repetitie een nazit met lekkere hapjes en een drankje: eerst spelen, daarna gezellig even kletsen.”

Purcellian Fantasia

Fanfare Oerterp maakte vooraf al een sprong van de vierde naar de derde divisie, vertelt dirigent Koop Schokker aan de vooravond van het Gouden Spiker Festival. “De verplichte muziek sprak niet tot de verbeelding. Het klikte niet, daar kwamen we tijdens de repetities al gauw achter. Zodoende hebben we het verplichte stuk van de derde divisie erbij gepakt.” De ‘Purcellian Fantasia’ betekent wel een uitdaging voor zijn orkest, de enerverende compositie van Jan de Haan uit Heerenveen is duidelijk een graadje moeilijker.
De dirigent noemt het festival een piekmoment. “Dit is een fantastisch einde van het seizoen.” De laatste keer dat zijn orkest meedeed, dateert alweer van zeven jaar terug. Bij de jurybeoordeling zal het gaan om de interpretatie en de technische uitvoering, weet Schokker. “Hoe de interpretatie bij de jury overkomt, valt vooraf niet te voorspellen. Wat dat aangaat, ben ik benieuwd naar de visie van juryvoorzitter Robert Childs uit Engeland. Ik denk dat we van zijn kritiek wat kunnen opsteken.” De technische uitvoering ligt in handen van het 35-koppige blaasorkest zelf. Zorg daarover heeft de dirigent niet. “We hebben flink geoefend. Ik zie het festival met vertrouwen tegemoet.”

Blaasdorp

Ook in Ureterp kent de blaasmuziek van oudsher een rijke traditie. Naast Fanfare Oerterp telt het dorp nog eens twee brassbands en een showband. “Maar we bijten elkaar niet, juist het tegendeel”, aldus Schokker. De drie verenigingen putten gebroederlijk uit de talentenvijver van jeugdorkest De Oerband. “De Oerband hebben we in het leven geroepen om onze gezamenlijke leerlingen in onder te brengen. Vanuit de basisopleiding maken ze hun keuze.” Nieuwe aanwas voor De Oerband werven de verenigingen net als in Oudehorne op de scholen in het dorp. Wat Schokker betreft, mag daar nog wel een tandje bij. “In deze tijd met zoveel andere verleidingen voor de jeugd blijft het zaak de vinger aan de pols te houden. Ook in Ureterp.”

Gouden Spiker Festival

Het tweede deel van het Gouden Spiker Festival 2018 vindt plaats op zaterdag 26 mei in mfc De Wier in Ureterp. Het programma duurt de hele dag, inclusief de avond. Er wordt door de fanfares in drie klassen gestreden. In de 5e divisie Fanfare is De Vrije Fries uit Oude- en Nieuwehorne een van de deelnemers. In de 4e divisie Fanfare zijn Euterpe uit Beetsterzwaag en De Bazuin uit Tijnje van de partij. De Fanfare Oerterp is een van de deelnemers in de 3e divisie Fanfare Oerterp. Iedere deelnemer speelt een verplicht werk. Een professionele jury beoordeelt de uitvoering. Tijdens het eerste deel van het Gouden Spiker Festival op 20 en 21 april waren verschillende brassbands in Ureterp aanwezig. Het Gouden Spiker Festival wordt georganiseerd door De Spijkerpakkenband, die zelf in de blaasmuziek op het hoogste niveau uitkomt. goudenspikerfestival.nl

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 15 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 17 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15