Afbeelding
column hypotheekhouse

Hypotheekhouse: Nieuwbouw

Column
Interesse in het nieuwbouwplan Nij Loevestein? Wat zijn de aandachtspunten bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning? De koopsom bij een nieuwbouwwoning is ‘vrij op naam’ in plaats van ‘Kosten Koper’. Dit betekent dat bijkomende kosten beperkt zijn. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting en notariskosten voor de levering van de woning. Wel zijn er financieringskosten zoals notariskosten voor de hypotheekakte, het hypotheekadvies en een eventuele Nationale Hypotheek Garantie.
Bij een nieuwbouwhypotheek wordt het hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort, een spaarrekening bij de geldverstrekker. De facturen van de aannemer worden uit het depot betaald. Gedurende de bouwperiode betaal je de volledige hypotheekmaandlast met aftrek van de rentevergoeding over het bouwdepot. Nieuwbouwwoningen worden vandaag de dag energiezuinig opgeleverd. Afhankelijk van het energielabel wordt een gedeelte van het hypotheekbedrag daarom bij de inkomenstoets buiten beschouwing gelaten. Dit kan leiden tot een hogere maximale hypotheek van 9.000 tot 25.000 euro.
Heb je nu een eigen woning met hypotheek dan heb je gedurende de bouwperiode dubbele woonlasten. Of je dat kunt betalen moet worden aangetoond op basis van ruimte in de inkomenstoets en/of beschikbaar eigen geld. Dit geldt overigens niet wanneer je nu huurt! Een eventuele overwaarde van de huidige woning is wel te gebruiken voor een overbruggingskrediet.
Wil je weten met welke overwaarde je rekening kunt houden, inventariseer dan voordat de verkoop start jouw mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld nu al een makelaar vragen naar de verwachte verkoopopbrengst van je huidige woning. Samen met het inkomen bepaalt de mogelijke overwaarde de maximaal haalbare hypotheek en dus de maximale nieuwbouwkoopsom.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag onze samenwerkende partner Makelaardij Gorredijk naar de verwachte verkoopopbrengst en loop eens binnen of bel ons voor het maken van een vrijblijvende en oriënterende afspraak over jouw hypotheekmogelijkheden.
 

Meer SA!

Oerterp-trainer Freerk Brouwer houdt zijn spelers nauwlettend in het oog.
Oerterp gaat voor kleine kans op periode Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Collega's Column 4 uur geleden
Afbeelding
4 mei-herdenkingen in Gorredijk, Ureterp, Beetsterzwaag, Wijnjewoude en Tijnje Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
'Wy meitsje fan in event in belevenis' Ondernemen 6 uur geleden
Elina Dijkstra en Ineke Beeksma over 4 mei in Ureterp
NoSa! over 4 mei-herdenking in Ureterp Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Prehabilitatie Column 2 mei, 12:35
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 2 mei, 09:16
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 2 mei, 09:15