Afbeelding
Sietse de Boer

Collegevorming Opsterland wordt puzzelen

Analyse

BEETSTERZWAAG De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Opsterland betekent een leuke puzzel voor het vormen van een nieuw college. De bestaande coalitie (Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie) is in ieder geval de meerderheid kwijt.

Die meerderheid was al niet groot. Opsterlands Belang (6), PvdA (3) en ChristenUnie (2) hadden samen elf zetels. Doordat Opsterlands Belang de restzetel van vier jaar geleden kwijt is, hebben de drie partijen nu samen nog tien zetels over.

Een meerderheid van drie partijen is daarom alleen te vormen wanneer Opsterlands Belang (5) met twee van de drie partijen met drie zetels in zee gaat: PvdA, CDA of FNP.

De PvdA keerde vier jaar geleden na jaren weer terug in het college. Dit ging ten koste van het CDA dat traditioneel in Opsterland vaak collegepartij was. De manier waarop het CDA in 2018 aan de kant is gezet, deed de partij pijn. De frustratie daarover was de afgelopen jaren nog regelmatig voelbaar. Het CDA voerde soms fel oppositie.

DE FNP is de grote winnaar van dit moment. Een fractie van drie daar had de partij misschien wel op gehoopt, maar zeker niet op gerekend. Van een eenmansfractie is de FNP nu ineens de tweede partij van Opsterland. Direct doorstoten naar het collegepluche kan, maar maakt de uitdaging voor Harm de Jong en zijn team nog groter.

Voor de ChristenUnie zijn de druiven zuur. De partij zat de laatste drie perioden in het college, maar bleef deze verkiezingen met een klein verlies in het percentage stemmen steken op de twee zetels die het al jaren heeft. Dat betekent dat de ChristenUnie pas weer in beeld is wanneer het college uit vier partijen gaat bestaan.

Een college van vier partijen betekent meestal ook vier wethouders, maar daar heeft Opsterland nog geen ervaring mee. Tussen 2014 en 2016 schoof D66 als eenmansfractie wel aan bij het college van Opsterlands Belang, CDA en ChristenUnie, maar zonder zelf een wethouder te leveren.

En als het uitdraait op een college van vier partijen dan zijn ook de VVD (2) en GroenLinks (2) misschien nog wel geïnteresseerd om de plek van de ChristenUnie in te nemen.

Kortom: het puzzelen kan beginnen

Arend Waninge

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 13 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 16 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 17 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 17 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09