Afbeelding
Sietse de Boer

Voorkeurstemmen gooien lijst Opsterlands Belang overhoop

Algemeen

BEETSTERZWAAG Buiten lijstrekker Willemijn Bruining hebben vier kandidaten van Opsterlands Belang een raadszetel veroverd op basis van voorkeursstemmen. Ook bij het CDA en VVD komen kandidaten op basis van voorkeursstemmen in de raad.

Er waren dit keer 156 persoonlijke stemmen nodig om op basis van voorkeursstemmen een raadszetel te kunnen veroveren. Dit aantal wordt bepaald op basis van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

De lijstrekker krijgt bijna altijd de meeste stemmen, zo ook bij Opsterlands Belang waar Willemijn Bruining 799 stemmen kreeg. Jan van Dalen uit Bakkeveen stond op plek drie op de lijst maar schuift met 429 stemmen door naar plek twee. Date Boekema uit Ureterp, zevende op de lijst, kreeg 388 stemmen, goed voor plek drie. Anneke Oosterwoud uit Beetsterzwaag komt met 325 stemmen op plek vier, de plek die ze ook op de kandidatenlijst had. Hans de Jong uit Langezwaag bezet met 237 stemmen plek vijf, hij was ook vijfde op de kandidatenlijst.

Aangezien alle deze vijf kandidaten meer voorkeurstemmen hebben gehaald, zakt wethouder Anko Postma, nummer twee op de lijst, met 209 stemmen naar plek zes. Omdat Opsterlands Belang vijf zetels haalde, komt hij niet in de gemeenteraad. Hij is wel kandidaat-wethouder voor de grootste partij in de Opsterlandse raad.

Tweemaal CDA

Bij het CDA schuift Kees Jan Dijk uit Siegerswoude met 230 voorkeurstemmen door naar plek twee achter lijsttrekker Bareld van der Meer. Aangezien ook Martin de Vries op nummer met 181 stemmen voldoende voorkeurstemmen heeft gehaald, valt nummer twee op de kandidatenlijst Pieter van der Schaaf buiten de boot. Hij haalde zelf 56 stemmen. Het CDA heeft in de nieuwe raad drie zetels.

Eenmaal VVD

Hielke de Vries van de VVD houdt zijn raadszetel. Hij stond nummer drie op de lijst, maar haalt met 159 voorkeursstemmen plek twee in de tweemansfractie van de VVD. Nummer twee op de kandidatenlijst, Hans Dekker uit Langezwaag, haalde 38 stemmen en komt daardoor niet in de raad.

Bij de andere partijen geen verschuivingen op de lijst naar aanleiding van het aantal voorkeurstemmen. Wel zijn er kandidaten buiten de lijsttrekkers die voldoende stemmen binnenhaalden om op eigen kracht een raadszetel in te nemen: Anja Wiersma (nummer 2 PvdA; 422 stemmen), Rob Jonkman (nummer twee ChristenUnie; 206 stemmen), Mirjam Bergsma (nummer twee FNP; 466 stemmen).

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36