Ruim zestig leden van de Club van Sa! zagen LDODK winnen van Unitas.
Ruim zestig leden van de Club van Sa! zagen LDODK winnen van Unitas. Foto: Sietse de Boer

Club van Sa! kijkt achter de schermen bij topkorfbal

Algemeen

GORREDIJK Sinds de korfbalverenigingen LDO uit Terwispel en ODK uit Gorredijk in 1995 fuseerden, is er op korfbalgebied in Gorredijk veel gebeurd. LDODK behoort inmiddels bij de korfbaltop-6, zo vertelde voorzitter Gouke de Vries zaterdag aan de leden van de Club van Sa!.

De Sa!-lezers waren zaterdag voorafgaand aan het duel tegen Unitas uit Harderwijk te gast in de Business Club van LDODK/Rinsma Modeplein. In deze ruimte van Sportcentrum Kortezwaag ontmoeten de honderd sponsoren en hun gasten elkaar rond de Korfbal Leagueduels. 

“Wij zijn trots op onze sponsoren”, zo vertelde voorzitter Gouke de Vries. “De Business Club groeit nog steeds en ook in de coronatijd zijn de sponsors ons trouw gebleven. Daar zijn we heel blij mee. Deze steun maakt het ons ook mogelijk om te investeren in de breedtesport.” Bovendien is sponsoring bij LDODK geen eenrichtingsverkeer. “Als je als sponsor investeert in contacten, kun je daar veel voor terugkrijgen. Niet alleen in contacten met andere ondernemers, maar bijvoorbeeld ook bij het vinden van medewerkers.” De Vries heeft bij zijn eigen bedrijf Kenonz inmiddels tientallen korfballers in dienst. “Daarbij heeft het netwerk bij LDODK enorm geholpen.” Volgens De Vries zijn er de afgelopen jaren bij LDODK grote stappen gezet in de brede opbouw van de vereniging. Per jeugdcategorie spelen de eerste teams op het hoogste niveau. “Afgelopen seizoen haalde LDODK voor het eerste een Nederlands kampioenschap bij de jeugd. En sinds de kerstvakantie beschikt LDODK over negen internationals, ook bij de jeugd. Dat geeft ook vertrouwen voor de toekomst.”


Gouke de Vries - Foto: Sietse de Boer

Aandacht voor regio

Korfbal heeft net als veel andere teamsporten te maken met een terugloop van leden. Het is volgens De Vries daarom extra belangrijk dat LDODK ook aandacht heeft voor de ontwikkeling van het korfballen in de brede regio. “Dat is ook een verantwoordelijkheid voor een topclub, vinden wij. Vanuit Grou heeft Mid-Fryslân bijvoorbeeld een organisatie ingericht waarbij er onder de vlag van de vereniging in meerdere dorpen wordt gekorfbald. Naar een dergelijk model kijken wij ook.” 

Accommodatie

Belangrijk voor de toekomst van topkorfbal is ook de accommodatie. De LDODK-voorzitter is positief over de ontwikkelingen rond de plannen van Sportcentrum Kortezwaag. “Ik heb goede hoop dat we na dit seizoen nog één seizoen met deze voorziening vooruit moeten, maar daarna echt in een moderne accommodatie kunnen spelen. Dat is goed voor de algemene ontwikkeling van sport in Gorredijk en omgeving.” 

De verdere professionalisering van het topkorfbal betekent bij LDODK volgens De Vries ook dat er aandacht is voor de maatschappelijke carrière van de spelers. “Met dank aan de vele sponsors lukt het ons om spelers die hiernaartoe komen aan een baan en soms ook aan woonruimte te helpen. Of wordt het met een leaseauto van de club mogelijk gemaakt om hier te korfballen. En samen met de goede organisatie en de geweldige sfeer rond de wedstrijden wil iedereen graag in Gorredijk korfballen. Ook de tegenstanders zijn vaak onder de indruk van wat er hier gebeurt.” 

De ruim zestig Sa!-lezers hadden op de tribune een eigen plek en kregen meer inzicht in het reilen en zeilen rond een wedstrijd op dit niveau door interviews met de trainers voor de wedstrijd en een terugblik met spelers na de wedstrijd. En ze zagen LDODK met 23-19 winnen. Ook niet onbelangrijk. De komende weken speelt LDODK belangrijke duels op weg naar de play-offs.

Word ook lid Club van Sa!

Het bezoek aan LDODK was een van de activiteiten die de Club van Sa! organiseert voor haar leden. Eind vorig jaar waren er bijvoorbeeld een nazit bij een theatervoorstelling en lezingen tijdens de Sa! Moanne fan it Erfskip. 

Sa! organiseert deze activiteiten als tegenprestatie voor het lidmaatschap van de Club van Sa!. Maar lezers en organisaties zijn ook gewoon lid van de Club van Sa! omdat ze onze activiteiten als lokale mediaorganisatie willen ondersteunen en als waardering voor de wekelijkse gratis krant. Wordt u ook lid voor 25 euro per jaar? Aanmelden kan via de site sa24.nl of door te mailen naar redactie@sa24.nl.  

Meer SA!

Voorzitter Wim Kunnen van v.v. De Sweach
Sa! Sport: Leden van De Sweach kiezen voor zaterdagvoetbal Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: vrede, kunst en optredens in Nij Beetster kerk Cultuur 22 uur geleden
Feitze Dijkstra.
Feitze: 'Laat de natuur lekker haar gang gaan' Nieuws 27 apr, 09:31
Afbeelding
Sa! Sport: Blue Boys, De Sweach, ODV en tennisclub Lauswolt (video) Sport 27 apr, 08:54
Sietske Dijkstra en burgemeester Andries Bouwman.
Lintje voor Sietske Dijkstra Nieuws 26 apr, 18:54
Burgemeester Andries Bouwman en Theo van Kan.
Lintje voor Theo van Kan Nieuws 26 apr, 18:53
De net onderscheiden Freddy de Marchant et d’ Ansembourg met zijn vrouw.
Een Lintje op Harinxmastate Nieuws 26 apr, 18:51
Burgemeester Andries Bouwman en Bernard Julian van DIjk.
Een lintje voor Bernard van Dijk Nieuws 26 apr, 18:51