Jennie Bijlsma: "Op pad met een pen en GPS-apparaat of GSM."
Jennie Bijlsma: "Op pad met een pen en GPS-apparaat of GSM." Foto: Sietse de Boer

Geocachen: schatzoeken rond Bakkeveen

Algemeen

URETERP De corona-lockdowns bleken een enorme boost voor geocaching. Een hobby die je alleen of in klein gezelschap buiten kan beoefenen. De Sa!-redactie wilde er weleens iets meer over weten en plaatste een oproep op Facebook. Jennie Bijlsma uit Ureterp reageerde. Ze wilde graag meer vertellen en vindt schrijven zelf ook leuk. Haar eigen verhaal. 

Geocachen is lekker in de buitenlucht op zoek gaan naar door CO’s (cache owners) verstopte geocaches. Voor mij persoonlijk is geocaching een mooie motivatie om er eens wat vaker, alleen of met anderen, opuit te trekken. Ook geniet ik ervan om door te geocachen nieuwe natuurgebieden of bijzondere plekken te ontdekken.

Maar wat is dat nu eigenlijk, een geocache? Het is een waterdichte behuizing waar een logboekje in zit. Het kan een simpel kokertje achter een boom zijn, maar bijvoorbeeld ook een Tupperware doosje in een mini-bieb, vogelhuisje of een door de cache owner zelfgemaakte behuizing. Sommige behuizingen zijn echte pareltjes met een eigen thema. Zo vond ik bij een grote varkensstal eens een kast waarin een poppenhuis met varkentjes verstopt zat. En natuurlijk ook een logboekje. Iedereen die actief wil geocachen maakt op www.geocaching.com eerst een account aan. Om er daarna gewapend met pen en GPS-apparaat of GSM opuit te trekken om geocaches te zoeken. Deze zijn aangegeven op een geocachekaart. Is de geocache gevonden dan teken je het logboekje met je geocachenaam en stuur je via de geocachingapp een ‘found logje’ met een dankwoordje naar de eigenaar van de cache. Als beloning krijg je een smiley op je geocachekaart terug. Zonder de cache-eigenaren, die hun caches vrijwillig verstoppen en onderhouden, zou de hobby geocachen niet kunnen bestaan. Eenmaal verstopt is het aan de geocachers zelf om ervoor te zorgen dat de geocache behouden blijft. Zij trachten de cache te vinden, zonder dit aan toevallige voorbijgangers, die we muggles noemen, te laten zien. De cache wordt daarna weer op dezelfde wijze afgesloten en verstopt achtergelaten. Wanneer er iets aan de cache mankeert, laten de geocachers dit via een berichtje aan de eigenaar weten. Het is een hobby die gebaseerd is op vertrouwen. Een hobby die valt of staat met het gedrag van de beoefenaar, want een verdwenen of kapotte cache levert geen plezier meer op.

Smaak te pakken

Voor de beginnende geocacher valt er in eigen woonomgeving meestal genoeg te vinden. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kun je de zoekomgeving naar hartenlust uitbreiden. In het verspreidingsgebied van de Sa! liggen vele schatten verstopt. Maar ook wanneer je op vakantie gaat, ligt er altijd wel ergens een geocoache in de buurt.

Zelf werd ik in 2018 in de wereld van het geocachen geïntroduceerd door een vriendin. Mijn eerste serie geocaches vond ik in Bakkeveen, in het bos aan de noordkant van de Mjumsterwei. Die serie, De Heksen van de Slotleane, is achteraf nog steeds een van de mooiste serie caches die ik in de afgelopen jaren gevonden heb. Alle caches van die serie hebben een heksenthema. Deze serie is ook heel geschikt om met kinderen te doen. Ik ontdekte door het geocachen dat er aan die kant van de Mjumsterwei ook een heel mooi stuk bos ligt. Meestal wandelde ik in Bakkeveen, zoals de meeste mensen, een rondje om de zandvlakte aan de zuidkant van de Mjumsterwei.

Multicache

In Bakkeveen werd later nog een nieuwe serie geocaches achter de Slotpleats verstopt. Op het prachtige Mandefjild lag ooit een multicache. Het loggen van een multicache is een iets grotere uitdaging dan het loggen van de traditionele geocaches (tradi’s). Bij een multicache wandel je via verschillende waypoints (coördinaten op de kaart) naar de uiteindelijke geocache. Op deze waypoints vervul je telkens een opdracht waardoor je aan het einde van je wandeling de coördinaten hebt gevonden van de plek waar het logboekje te vinden is. Een heuse speurtocht dus. Nu ligt er in het dorp nog een multicache, die de geocachers eerst Bakkeveen laat ontdekken, voordat je de cache vindt.

Bijzondere plekken

Inmiddels staat mijn teller op 1.247 gevonden caches. Sommige geocaches lagen op bijzondere plekken. Zo staat er een smiley in het Italiaanse Pompeii op mijn geocachekaart. Terwijl andere toeristen de ooit door vulkaanas bedolven stad ontdekten, zocht ik onder een steen in een van de blootgelegde gebouwen naar een geocache. Het was nog een hele kunst om deze ongezien te loggen. Ik ontdekte in de afgelopen jaren door heel Nederland verschillende monumenten en bijzondere plekken die ik anders nooit zou hebben ontdekt. Zoals het beeld van Sint-Joris en de draak in Groningen, het oorlogsmonument bij Trimunt, plekken in Arnhem die een rol speelden tijdens de slag om Arnhem, de klokkenstoel in Mirns, de Zuursche duinen en het hunebed bij Steenbergen. Ik logde zelfs een paar geocaches rond mijn woonplaats Ureterp, langs paden waarvan ik niet wist dat ze bestonden.

In de omgeving van Norg hangen in de bossen allemaal veldpuzzels. Hier kunnen geocachers die van escaperooms houden zich naar hartenlust uitleven. Bij veldpuzzels bevindt de geocache zich in een behuizing die slechts opengaat wanneer je ontdekt hebt hoe je deze open krijgt. Genoeg voor een hele dag geocacheplezier. En ook al heb je alles in je eigen omgeving al gevonden, dan komen er vanzelf weer nieuwe caches online en begint het ontdekken en schatzoeken weer opnieuw!

Afbeelding

Meer SA!

Elk mei graach in fiskje.
'Efkes in slach oer de merk' Nieuws 2 minuten geleden
Afbeelding
Stille omgang en herdenking 4 mei in Tijnje. Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Parende ooievaars op Gordykster nest (met video) Algemeen 4 uur geleden
Kinderburgemeester Mirre Kanters en burgemeester Andries Bouwman hebben net de krans gelegd in Beetsterzwaag
Liefde staat op 4 mei centraal in Beetsterzwaag Nieuws 5 mei, 09:10
Johan van der Veen viert de 1-0 in het thuisduel tegen TLC.
Prima eerste helft levert ODV zege op Algemeen 4 mei, 17:54
Afbeelding
Duur verlies RWF in strijd tegen degradatie Sport 4 mei, 17:40
Afbeelding
EU-debat in Gorredijk Algemeen 4 mei, 11:05
Kapster  Anouk van der Meer
NoSa!: de jonge talentvolle kapster Anouk Nieuws 4 mei, 10:56