Majke Lüthi.
Majke Lüthi.

Aangeklede poëzie in de natuur

Algemeen

BEETSTERZWAAG Het is voor Majke Lüthi een bijzondere plek. In het park achter het Opsterlandse gemeentehuis bracht ze als kind veel tijd door. “Het was een groot speelparadijs.” Komend weekend presenteert ze er een wandeling langs poëtische posters.

Tot ze ging studeren woonde Majke Lüthi in Beetsterzwaag. De tuin achter haar ouderlijke woning aan de Hoofdstraat grensde aan een groot park. Langs de Freulesingel liep ze naar de speeltuin aan It Merkelân en naar basisschool De Trime. “Dat het er zo vrij was, realiseer ik mij pas echt nu ik in het drukke westen woon. Daarom is deelnemen aan het Kunstweekend op deze plek voor mij bijzonder.”

Majke werkte in de financiële dienstverlening. Ze kon haar creativiteit daar niet echt kwijt. Wel ontdekte ze de lol van het schrijven en dichten. Aangemoedigd door anderen is ze meer en meer gaan dichten. “Maar je weet dat kans op publicatie van gedichten niet groot is.” En dus zocht ze andere manieren om haar werk te verspreiden. Ze gaf de gedichten fraai vorm en verzond ze als speciale post. “Het gaf veel voldoening, maar je verdient er natuurlijk niet veel mee.”

De corona-lockdown zette haar aan om weer andere paden in te slaan. Zoals gedichten buiten ophangen. “Zo konden mensen toch kunst bekijken en kon je als kunstenaar aan je naamsbekendheid werken. Buiten is het altijd toegankelijk. En het verlaagt de drempel tot poëzie. Bovendien had ik als student een verleden als posterplakker voor Loesje.” 

Via Instagram ontstond een nieuwe street art community waarop Majke en andere kunstenaars hun werk deelden met de wereld. “Plakken in de stad is leuk, het inspireerde mij om verder te fantaseren over kunstplakken in de buitenlucht. Ook in de vrije natuur. Ik heb bijvoorbeeld een gedicht geschreven over het Koningsdiep als een eerbetoon aan de bossen van Beetsterzwaag.” 

Majke geeft ieder gedicht een eigen vorm, maar het begint altijd met de tekst. Pas daarna komt de vorm eromheen. Die bedenkt ze zelf of ze werkt samen met andere kunstenaars. Het resultaat is heel divers. Het varieert van fotografie tot inkttekeningen en van etsen tot zeefdrukken.

Hendrika Lageveen van de Kunstweekend-organisatie koppelde Majke aan filmmaker en illustrator Anne Fie Salverda. Samen maakten ze een deel van de 25 posters die komend weekend te zien zijn langs het posterpad in de Lycklamatuin. “Door steeds nieuwe dingen te onderzoeken, ontstaan er ook dingen die je niet verwacht. Dat is het mooie van deze manier van werken.” 

Tijdens het Kunstweekend zijn Majke en Anne Fie ook aanwezig om met bezoekers langs hun posters te lopen. De Notariskoepel achter het gemeentehuis is hun uitvalsbasis.
lichtgedicht.nl

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11