Afbeelding
drone-oude- en nieuwehorne-siebe-DJI_0176

Ontwikkeling De Fjilden houdt eigen tempo

Sa! Yn Petear mei Ald-/Nijhoarne
Waar menig dorp smacht naar bouwkavels, liggen er op de voormalige sportvelden in Nieuwehorne tientallen te wachten. Het dorp wil wel wat sneller actie, de vraag is groot genoeg. De gemeente Heerenveen blijft echter bij het plan om de uitgifte van kavels over jaren te spreiden.  
Op de plek van de oude sportvelden rest weinig meer wat herinnert aan het vieren van succes en het verwerken van teleurstellingen van de voetballers en korfballers van UDIROS (Us Doarp Is Ryk Oan Sport). Al in 2013 verhuisden de sportverenigingen naar een nieuwe plek aan de overzijde van de Schoterlandseweg. Sinds die tijd ligt de grond braak, wachtend op de bouw van nieuwe woningen. Het plan De Fjilden kent een roerige geschiedenis. De verkoop van bouwkavels was een belangrijk onderdeel van de financiering van een nieuw sportcomplex met sporthal. Dat liep even helemaal anders, er was jarenlang amper belangstelling voor de kavels en dus moest Heerenveen fors afboeken op de waarde van de grond. “Niet alleen in Nieuwehorne, ook elders. Het heeft ons toen 79,5 miljoen euro gekost”, vertelt wethouder Jaap van Veen. “Bijna een record in Nederland. Nu hebben we voordeel van de lage boekwaarde, bij verkoop zijn de boekwinsten fors.”
Maar dan moet er wel gebouwd worden. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan in 2014 ging de gemeente Heerenveen nog uit van circa honderd woningen. In de eerste fase (1a) zijn daarvan nu twintig gerealiseerd. In het zuidwestelijke deel van het plan staan dertien woningen aan de Sterrekamp, De Stip en It Fjild; de overige woningen zijn gebouwd op open plekken aan het Sevenaerpad.

Fase 1b

De Fjilden is nu toe aan fase 1b (A4 Bijlage 1 - Overzichtskaart De Fjilden) , twintig woningen op het vroegere hoofdveld van de voetballers. De gemeente Heerenveen gaf zelf acht kavels uit. Loting bepaalde wie van de twintig gegadigden de gelukkigen waren. Deze acht woningen passen nog binnen het oude bestemmingsplan. Voor de bouw van de overige twaalf woningen wordt het bestemmingsplan aangepast. Na overleg met het dorp kwam er een nieuw stedenbouwkundig plan dat voorziet in verschillende typen woningen voor verschillende doelgroepen. De gemeente moet het aangepaste bestemmingsplan nog goedkeuren, waarschijnlijk gebeurt dat eind dit jaar, begin volgend jaar. Pas daarna is het mogelijk bouwvergunningen uit te geven. De gemeente moet nog starten met het bouwrijp maken van dit plangedeelte. Projectontwikkelaar Zwanenburg heeft de ontwikkeling van de twaalf woningen in handen. Dat is nog een gevolg van afspraken die met een projectontwikkelaar zijn gemaakt ten tijde van de verhuizing van de sportaccommodaties. Zwanenburg nam deze bouwclaim later over. Al met al duurt het nog wel tot begin 2022 voor de eerste bouwactiviteiten in fase 1B van start gaan. Op de voormalige parkeerplaats bij de sportvelden bouwen de huisartsen een nieuwe praktijk.

Woonvisie

De overige fases in plan De Fjilden laten nog jaren op zich wachten. Ondanks een schreeuwend gebrek aan bouwmogelijkheden ziet Van Veen er niets in om de rest van de kavels versneld uit te geven. “Wij werken nu aan een update van de woonvisie, waarbij we kijken naar de woonwensen binnen de hele gemeente. Daarna kijken we in welke dorpen we eerst gaan bouwen. Dat bepaalt ook de snelheid van de planontwikkeling in Nieuwehorne. We kunnen niet alleen uitgaan van de bestaande hype op de woningmarkt. Over vijf of tien jaar kan die situatie er heel anders uitzien. Ook dan moeten we daarop kunnen inspelen. Die ruimte moeten we houden.”
De wethouder geeft ook nog een ander argument. “Met grootschalige nieuwbouw verstoor je ook de markt voor bestaande woningen. Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is een belangrijke taak voor de komende jaren. Dan moeten die woningen wel hun waarde houden, anders investeren eigenaren niet in duurzaamheid.”
Fase 2a staat vooralsnog op de rol voor over een jaar of vijf, verwacht de wethouder. Over tien jaar is dan fase 2b aan de beurt. Wat voor type woningen er dan komen is nog onbekend. Van Veen heeft wel een paar gedachten. “De vergrijzing neemt verder toe. Die piek kunnen we misschien opvangen met kleinere verplaatsbare, dus demontabele woningen. Ik zie niets in tiny houses. Dat soort plannen hebben een hoog idealistisch gehalte, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht.”

Natuurproject

Het oostelijke deel van plan De Fjilden ligt nog wel een aantal jaren braak. Vogel- en Natuurbeschermingswacht Oude- en Nieuwehorne greep in samenwerking met Plaatselijk Belang haar kans. De 2,6 hectare wordt nu ontwikkeld tot natuurrijk speel- en beleefgebied. Bedoeld om bij te dragen aan behoud en uitbreiding van de biodiversiteit. Inwoners van de tweelingdorpen kunnen er een mooi ommetje maken, de leerlingen van de scholen kunnen het gebied gebruiken als onderdeel van de natuureducatie en als speelplaats. Alle bij het plan betrokken partijen weten dat het een tijdelijke invulling is. Zodra woningbouw actueel is, moet de natuur weer wijken, zo is vastgelegd. Ook als er zich zeldzame flora of fauna ontwikkelt, kan dat geen reden zijn om de woningbouw op termijn tegen te houden.
 
 
 
 

Meer SA!

Afbeelding
Prehabilitatie Column 9 uur geleden
Afbeelding
Op 4 mei: indringend muziektheater in De Skâns Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
WK-titel beachkorfbal Sport 12 uur geleden
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp Sport 12 uur geleden
Anouk van der Meer in NoSa!
NoSa!: 4 mei, zelfoogsttuin, jong kaptalent en een oceaanonderzoeker Nieuws 12 uur geleden
V.V. Oerterp heeft momenteel 410 leden, een recordaantal.
Oerterp wil graag kunstgrasveld Sport 1 mei, 19:26
Het team van Primera is bezig met de voorbereidingen voor de opening van de winkel.
Primera Gorredijk wil met nieuwe winkel verrassen Ondernemen 1 mei, 16:02
Arend Waninge
Lig ik te slapen? Column 1 mei, 12:09